Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Nov 24, 21:28

Született június negyedikén

Született június negyedikén - Kedves olvasók, ebben az esetben ne az amerikai függetlenség napjára gondoljanak, főleg, mert az egy hónappal később van. Hanem egy szatmár-beregi vállalkozásra, ami  ezen a napon nyitotta meg a kapuit.

P1014857

Bende Zsófi és Fülesdi László eredetileg nem panyolai lakosok, mégis ezt a kis, turizmusáról és fesztiváljáról híres szatmári falut választották életterül. Ők a Nyári Konyha nevű pizzéria megálmodói, tulajdonosai, szakácsai és kiszálltói is egyben. Egy olyan apró, családi vállalkozásról van szó, amiről nem is tudták a környéken addig, hogy hiánypótló, míg meg nem nyitott.

Zsófi és Laci hét éve költöztek Panyolára. Zsófi Olcsvaapátiból származott, Laci Kisszekeresről. Megfogta őket Panyola, az itt zajló folyamatok és az a perspektíva, amire nagy szüksége van minden helynek, akik az aktív és tenni akaró fiatalokat meg szeretnék tartani. Láttak jövőt benne. Korábban mindketten a vendéglátásban dolgoztak, a környéken és a Balaton partján is, így tapasztalatokat szereztek a közétkeztetésben, cukrászatban és a komoly forgalmú éttermekkel kapcsolatban is.

P1014836

A Nyári Konyha nevű hely elsősorban pizzázó, két éve, június negyedikén sült ki az első vendégpizza a kemencéjében. Komoly tervezgetés előzte meg, mivel a családi ház, amit vásároltak, nem volt alkalmas ilyen típusú vállalkozásra. Mindketten arra vágytak, hogy kellő tapasztalatok birtokában saját lábra álljanak. Pályázni is próbáltak, de végül saját erejükből hozták létre vállalkozásukat. Sokan nem hittek bennük, kétkedve fogadták az ötleteiket és próbálták lebeszélni őket, a kockázatokat emlegetve. A vendégházak tulajdonosaitól azonban kaptak pozitív visszajelzéseket, és végül mertek nagyot álmodni. A név ötlete Filep László néptáncpedagógustól származik, akinek szintén van Panyolán egy parasztháza.

Zsófi tortái is népszerűek a környéken, sütemények iránti lelkesedését a nagymamától örökölte. Ott, gyerekként tanulta meg az almás porlós, a zserbó, a házi perec készítését. A lánya szalagavatójára készített minitorták olyan sikert arattak, hogy elkezdtek ünnepi tortákat rendelni tőle. Különlegesen szépen díszití ezeket, a megrendelő igényeinek és stílusának megfelelően.

P1014839

"Amikor Panyolára költöztünk, láttuk, hogy nyáron sok a turista a vendégházaikban. A szállásadók nehezen birkóztak meg az ellátásukkal. Először tájjellegű ételekben és egy kis étteremben gondolkodtunk, de a turizmus itt erősen szezonális. Így olyan lehetőséget kerestünk, ami a helyieket is kiszolgálja és a turisták igényeire is választ ad. A pizzát mindenki szereti, ráadásul saját recepttel és minőségi alapanyagokkal dolgozunk. A pizzaválaszték később frissen sült halakkal egészült ki, nagy sikere van a kukoricadarában sült pisztrángnak és süllőnek. Emelett megjelentek a tájjellegű ételek is. Tíz fő fölött rendelhető szilvalekváros csavart fánk, kötött leves, töltött káposzta is. Minden receptünk saját, hosszas kísérletezés eredménye" – mondja Laci. A pizzatészta nem kelt tészta, nem kenyérlángos, hanem kézi dagasztással, minőségi olivaolajjal készül, mint Olaszországban.

P1014854

A vírushelyzet miatti válság őket is érinti. A rendezvények – és ezzel a rendelések, hidegtálak, főzési felkérések elmaradnak. A házhoz szállítás azonban folyamatos, Panyolától 30 kilométeres körben.

Ezekben az időkben különösen fontos, hogy amennyire tehetjük, támogassuk a helyi vállalkozásokat, hogy segítsük talpon maradásukat, hogy a válság elmúltával is élvezhessük szolgáltatásaikat.

Nyári Konyha Panyola - Hívja akár most!

06 30 516 73 85

Méhész Zsuzsa

 

 

 További információ!

donerfkert