Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 19, 21:30

Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Művészeti Akadémián

  • Közzétéve Helyi hírek

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány működésében nagy jelentőségű nap 2016. november 15, amely napon a Magyar Művészeti Akadémia Népművész Tagozata lehetővé tette az alapítvány bemutatkozását.

falvak kulturajaert

Az alapítvány a küldetésében megfogalmazott: „kulturálisan hátrányos helyzetű települések életminőségének fejlesztése” cél megvalósításában igen fontos szerepe van a tárgyalkotó népművészetnek, a népdalnak és a népzenének, valamint a néptáncnak.

falvak kulturajaert2

A kultúra szerepe „Erdély aranykorában”, és a Magyar Szórvány Napjának fontosságával kezdte előadását az alapítvány kuratóriumának elnöke, majd bemutatta a húsz év során a népművészet ágaiban létrehozott értékeiket.

falvak kulturajaert1

Kiemelte továbbá az alapítvány nemzetközi kapcsolatrendszerét, a kultúra és a gazdaság összefogásának jelentőségét a mélyszegénység csökkentése érdekében, valamint a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan általuk létrehozott országos hagyományt, a Magyar Kultúra Napja Gálát, amelynek megvalósításához kérte a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának támogatását.

fal

Az akadémikusok között foglalt helyet a megyénkből Vajda László kovácsmester, a Magyar Kultúra Lovagja, aki az elsők között támogatta az alapítvány kezdeményezését. Az esemény lehetőséget adott az előadónak a lovagtárs, a 85. születésnapját ünneplő dr. Andrásfalvi Bertalan köszöntésére.  

Nick Ferenc

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert