Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 19, 21:30

Elektromos kukásautók állnak szolgálatba Nyíregyházán

  • Közzétéve Helyi hírek

Egy projekt keretében beszerzésre került 2 darab elektromos hulladékgyűjtő jármű, melyek üzemeltetéséhez kapcsolódó feladatokat az ÉAK Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. látja majd el Nyíregyháza Megyei Jogú Város területén.

kukas

A járművek elsősorban a sűrűn lakott területeken teljesítik majd a napi munkavégzést, eltérő napszakokban és időjárási körülmények között, valamint tesztelésre kerülnek majd a vegyes gyűjtés, elkülönített gyűjtés és lomtalanítás során is. A járművek üzemeltetését folyamatos monitoring kíséri majd. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. az üzemeltetési naplók alapján beküldött adatok és információk feldolgozását követően Hatástanulmány keretében fogja kiértékelni a projektet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás a nyilvánosság tájékoztatásának biztosítása keretében rendezvényeket szervez, nyomtatott tájékoztató anyagokat készít, illetve lakossági nyílt napot tart majd, ahol kiállításra kerülnek az elektromos hulladékgyűjtő járművek is. Mindezek mellett a társulás az üzemeltetés időszaka alatt szemléletformáló pályázatokat hirdet meg általános, középiskolai és felsőfokú tanulmányokat végző tanulók részére elektromobilitáshoz, mikromobilitáshoz kapcsolódó díjazással.

Ennek keretében a 3-4. osztályos diákok rajzpályázaton, az 5-8. osztályosok makett készítési pályázaton, a 9-12. osztályosok videó és közösségi média kampány mottó pályázaton, a felsőfokú tanulmányokat végző 18-22 évesek pedig innovatív megoldásra ösztönző, probléma megoldó pályázaton vehetnek majd részt. A projektben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás mellett Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és Paks Város Önkormányzata is részt vesz.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás Társulási Tanácsának elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd elmondta, hogy egy olyan új, nagy jelentőségű projekt kerül megindításra a vármegyében, mely az elektromos járművekre való áttérést jelentheti a korábban használt benzines, gázolajos járművekről. Ezt követően a környezetvédelem fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, melyhez jelen mintaprojekt is nagy mértékben hozzájárul.

Dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a megyei jogú város önkormányzatának zöldtudatos gondolkozásáról beszélt a közszolgáltatások biztosítsa terén, ahol említést tett a korábbi HUMDA Zrt-vel közös együttműködésről is, mely során 41 darab hasonló hajtású autóbusz került beszerzésre, melyek használatával 2500 kilogrammal kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, ezzel is környezettudatosabbá téve a közszolgáltatást. Elmondta, hogy az elektromos hulladékgyűjtő járművek használta által a környezetgazdálkodás hulladéklábnyoma is csökkenni fog. A projekt nyitó rendezvényét 2024. szeptember 3-án tartották Nyíregyházán a Vármegyeháza Bessenyei Nagytermében. A projekt specifikus célja a „zöld mobilitás” keretében az elektromos hulladékgyűjtéshez kapcsolódó szemléletformálás – elsősorban a helyi lakosság körében – a hulladékgyűjtéssel kapcsolatos attitűdökhöz kapcsolódóan, a mindennapokra is kiható tudatosabb cselekvés ösztönzése a szemléletváltás mellett, a fenntarthatósággal kapcsolatos gondolkodás megváltoztatásával. A projekt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és az ÉAK Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. együttműködésében valósul meg az Energiaügyi Minisztérium által nyújtott 490.000.000 Ft vissza nem térítendő, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás által önerőből biztosított támogatásból.

Dr. Mészáros Virág, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság első számú célkitűzése, hogy a fenntartható és környezetbarát energiát a mindennapi élet részévé tegye. A rendszerszintű megoldásokat keresik, kutatják és támogatják országos szinten a mobilitásfejlesztés részeként. Hatalmas potenciálja van a karbonsemlegességnek a nehézgépjárműveknél, így a közszolgáltatás és a közösségi közlekedés területén is. Ezt erősítette a magyar kormányzat a Zöld Busz Programmal, melynek részeként 140 elektromos busz közlekedik már Magyarország útjain, többek között Nyíregyházán is, melyek használatával 9000 tonna szén-dioxid az évi megtakarítás. A két új hulladékszállító járművel évente mintegy 140 tonnával fogja tisztábbá tenni az utak környezetét lokálisan, a globális céloknak alárendelve.

Éberhardt Gábor, az ÉAK Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a társaság feladata a HUMDA Zrt. által meghatározott előre egyeztetett használati módok biztosítása az egy éves tesztidőszak és tapasztalatgyűjtés teljesítése érdekében. Ezt követően az állampolgárok számára is érzékelhető olyan előnyökről beszélt, mint például a villanymotorok minimális zajkibocsátása, illetve a lokális szennyezőanyagmentes kibocsátás. Elmondta, hogy a telephelyükön napelem kiserőmű működik, így még a töltésre felhasznált villamos energia is megújuló forrásból származik. A társaság számára megjelenő előnyök között nevesítette, hogy várhatóan 60-70%-os költségcsökkentés érhető majd el, köszönhetően az üzemanyag-megtakarításnak és a szerviz költségek csökkenésének.

Rozina Zsolt Illés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály főosztályvezetőjének szakmai előadása során a jelenlévők hatósági szemszögből is betekintést kaphattak a zöld mobilitás hatásairól a nagyvárosi levegő minőségére.

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert