Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 17, 20:51

Tizennyolc év fegyházra ítélték az élettársát halálra verő szabolcsi férfit

Tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélt a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen egy férfit, aki többször megverte beteg, magatehetetlen élettársát; a nő belehalt a folyamatos bántalmazásba.

magyfotó: Móricz Csaba/FrissMédia

Szim-Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a vádlottat bűncselekmény elhárítására idős koránál, illetve fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, amely egyben elrendelte a letartóztatását is.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott és a sértett 2016 óta éltek élettársi kapcsolatban az asszony egyik szabolcsi kistelepülésen lévő ingatlanában. Mindketten rendszeresen ittak alkoholt.

A nő egészségi állapota 2022. nyár elejére jelentősen megromlott, a látását csaknem teljesen elveszítette, cukorbetegségben szenvedett, magas volt a vérnyomása, emiatt a mindennapi életvitelében és a mozgásában szoros felügyeletet, segítséget igényelt - ismertette a szóvivő.

A férfi 2022. július 13-án puszta kézzel bántalmazta az asszonyt, aki orrcsonttörést, zúzódásokat és repesztett sérüléseket szenvedett. A kórházból a nőt július 18-án engedték haza, de annak ellenére, hogy a bántalmazások miatt a Nyíregyházi Járásbíróság a vádlottal szemben távoltartást rendelt el a közös lakásként használt ingatlanra, a pár továbbra is együtt maradt, mert a férfi látta el az ekkor már ágyban fekvő élettársát.

kert

 

Az "alkoholosan károsodott, agresszív, gátlástalan" személyiségű vádlott azonban folyamatosan bántalmazta a nála öt évvel idősebb, beteg, jóval gyengébb fizikumú sértettet, aki ennek következtében 2022. augusztus 19-én meghalt - írta közleményében Szim-Resán Dalma.

Megjegyezte, az asszony testén nagy kiterjedésű zúzódások, hámhorzsolások voltak láthatóak, bal oldalán tíz, jobb oldalán nyolc bordája volt eltörve, némelyik egyszerre két helyen is. A kétoldali bordatörés következtében kialakult instabil mellkas, valamint a nagy kiterjedésű lágyrészsérülések és a bordatörések légzési elégtelenséghez, majd fulladáshoz vezettek - tette hozzá.

A szóvivő hozzáfűzte, a vádlott szándéka "nem csak testi sértés előidézésére irányult"; bár nem kívánta kifejezetten élettársa halálát, belenyugodott abba, hogy a nő akár bele is halhat a bántalmazásokba.

Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg az ügyész fenntartotta a jogorvoslati nyilatkozattételre rendelkezésre álló háromnapos határidőt.

 

 

 

 

kert