Piróka zöld dió likőrje
- Írta: Kremniczky Károlyné
- Közzétéve Olvasói történetek
Piró 64 éve született erre a szép Föld nevű bolygóra. Most múlt 64 éves. A múltkor 68- nak nézték. Nem sértődött meg. Azt mondta, óh 72 vagyok. Jót nevetett magában. Tudja, hogy az idő, az nem jó plasztikai sebész. Szerinte az életkor pedig csak egy buta szám és semmi más.
Szóval Piró ennyi évesen most olyat tesz, amilyet még soha. Zöld dióból készít likőrt. Utánanézett az interneten, hogy hogyan kell.
Milyen jó ez az internet, az egész világot körülvevő számítógéphálózat, hatalmas rendszer, a hihetetlen információhalmazával. Enélkül nagyon szegénynek érezné magát. Az ő nyugdíjas korában, a világháló, a net, hihetetlen, közvetett barátja, társa, partnere lett. Amikor elfárad a napi teendőit végezve, leül a géphez, szétnéz a világban, bármire kíváncsi, azonnal választ kap.
Nem kell kimozdulnia sem otthonról. Ez is óriási előny. Nagyon fontosak számára a zenehallgatások, mivel 18 évig énekelt egy városi vegyeskórus alt szólamában. Jelenleg nagy kedvence Leonard Cohen Halleluja című szerzeménye, amelyet állandóan átdolgoznak, módosítanak, variálnak az énekesek, zenekarok. Aztán bármelyik énekes vagy énekes csoport előadja, óriási siker. Most egy 160 tagú fiatalokból álló kórus adta elő a Brit Talen Got tehetségkutató műsorában. Ezt annyira kedveli, jelenleg mindennap megnézi, meghallgatja. 17 évvel ezelőtt, amikor járt a számítógépes tanfolyamra, nem gondolta volna, hogy a web ilyen nagyon jó dolgot hoz majd az életébe, otthonába.
Most ez a zölddiós cucc érdekli. Egy rendezvényen vett részt, ami likőrök kóstolásával zárult, innen jött az ötlet, a motiváció. Vajon milyen lehet ebből az alapanyagból.
A hagyományok szerint Szent Iván éjjelén, június 23-án és másnap hajnalban kell leszedni, akkor, amikor az még harmatos. Akkortájt még a csonthéja nincs kifejlődve, nem kemény. Piró leszedett 44 db egészséges szemet, alaposan megmosta, négyfelé vágta, beletette egy 5l-es befőttes üvegbe, és a hálón azt olvasta, hogy jó minőségű gyümölcspálinkát kell ráönteni.
Körte, alma, meggy és szilvapálinka van a falusi háztartásokban. A gazdák miután eladták a gyümölcseiket, befőztek belőle télire, ezekből a finom napérlelte alapanyagokból, amelyekben van gyümölcscukor, vitamin, ásványi anyag, mindig marad, amiből kellemes párlatokat is desztillálnak.
A körtét választotta. Erről ugyanis nagyon kedves régi emléket őriz. 1979-ben, 37 évvel ezelőtt, még fiatalasszony volt, amikor a henger alakú mosógépében a kezdetleges fürdőszobájában mosott, megjelent a férje. Egy talpas kristály pohárban, amit az eljegyzésükre kaptak, vitt neki egy kis körtepálinkát. Nézd kifőztem, kóstold, milyennek találod? Az asszony nagyon meglepődött, abszolut váratlanul érte. Ilyen még nem történt vele. Hirtelen feltalálta magát. Megdicsérte a nedű színét, illatát, ízét és hogy milyen jól mutat abban a pohárban. Szóval örült a férje figyelmes kedves gesztusának. A meglepetés és annak értékelése nagyon-nagyon egyenes arányban volt.
A négyéves kislányuk ezt kihallgatta, a kis szobája ajtaja nyitva volt. Másnap elment az óvodába. A gyerekek beszélgetni kezdtek. Dicsekedtek, kinek mi van otthon. A kis Böske indította a társalgást. Nekünk gyöngytyúkunk van, - mondta. Alíz folytatta, hogy nekünk meg pulyka, Janikáéknál japán kakas. Gyuszikáéknak fekete szőrű bárány. A gyerekek egyre szenvedélyesebben kapcsolódtak be. Aztán volt még néma kacsa, kendermagos pucérnyakú kakas, papagáj, kiskecske, nyuszi. Aztán, Piró lánya sem akart lemaradni és beszólt. Nekünk meg van körtepálinkánk. Magdika néni a dajka ekkor véletlenül ott téblábolt közöttük, hallgatta a megnyilvánulásaikat. Ezek a kisgyerekek őszinték, szókimondók, nagyon szeretnivalók, aranyosak. Megkérdezte a kislányt - És anyuka szereti? Mire a leányka válasza az volt, hogy jaj…, nagyon!!! Magdika nénit most temették, 2016 nyarán. 84 évet élt a drága. Örökre megmaradt Piró emlékében a híres érdeklődő kérdő mondatával.
A halottak így élnek tovább, így maradnak meg az élők emlékezetében. Ha rágondol, mindig tud egy nagyon jóízűt nevetni. Egy kedves régi emlék idéződik fel.
Tehát nem tudatos, hanem érzelmi alapon döntött a körtepálinka mellett. Micsoda véletlen, szerencsés egybeesés. Az egyik híres pálinkárium, amely készít ilyen unikumot is, a termékismertetőjében hangsúlyozza, hogy a körtepálinka adja ennek az édes pálinkának az alapját. És most ezt öntött a zöld dióra. 2 litert. Leszigetelte az üveg tetejét, egy hónapig érlelni kell, hogy kioldódjanak az ízek. Naponta megkavarni. Ez egy esszencia, egy kivonat lesz. A színe haragos, sötét zölddé változott, az íze pocsékrossz. Vajon mi lesz ebből?
Az ő kedvenc internete, segítőtársa ontja az információt, hogy hogyan tovább. Sőt ezt a fajta kontyalávalót is gyártó pálinkáriumok teljes tájékoztatást adnak a készítéséről, jótékony hatásairól.
Aztán azt is olvasta, hogy amit feketedióból csak alkohollal készítenek, apró üvegcsékben, 50 ml- es kiszerelésben gyógyszertárakban Feketedió Elixírként kínálják, a természet patikájából. Az árától elképedt. Néhány cseppet kell kevés langyos vízben feloldani és meginni. A szervezetből kihajtja a bélférgeket és más parazitákat. 1990- től ezt Németországban rákellenes szernek jegyezték be. Állítólag a hibás DNS-eket is javítja, helyrehozza. Aztán a zöld burkában talált festékanyag természetes jódot tartalmaz, ami fertőtlenítő, jótékony hatású a pajzsmirigyre.
Piró nem gondolta volna, hogy ezen tevékenysége során is mennyi érdekes, értékes, hasznos új információ birtokába jut. Az internet világában elmélyülve sokszor gondolja azt, hogy mennyire igaz, már az ókorban megfogalmazott bölcs gondolat, hogy sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb. Az emberi elme, mennyi értelmes, fantasztikus produktumokat hoz létre. Semmi sem állandó, csak a változás, a fejlődés örök. Ez nagyon jó! A 21. századra óriásit fejlődött a világ. Ő aki 1952-ben született, van összehasonlítási alapja. Aztán megállapítja, hogy az Ő ismeretei csupán annyi, mint egy csepp a világ tengereinek, óceánjainak vizeiben.
Egy hónap múlva leszűrte, így választotta szét az alkotó részeket. A megfeketedett diókat kidobta. Az üveget kimosta és visszaöntötte az alkoholos oldatot. Beletette a fűszereket. 2 vanília rúd, 2 fahéjrúd, 10 darab szegfűszeg, 2 egész szerecsendió 2 narancs héja. Újabb 1 hónap érlelési idő.
Majd ennek elteltével elkészítette a szirupot. Buborékmentes ásványvíz és cukor. Egy likőrkészítő vállalkozótól megtudta, hogy kevés citromsav is kell, ettől nem lesz majd opálos a végtermék, viszont az ízfokozásnál van jelentősége. Hozzáöntötte az édes levet. Összekeverte. Beletöltötte a végleges üvegekbe. Hűvös helyen kell tárolni, állítólag karácsonyra érnek össze igazán az ízek. Hogy milyen lett? Kellemes, fűszeres, édes, erős dió ízű finomság. Fűszerek és a szirup. Ezek teszik élvezhetővé az első pontban keletkezett aromát.
Ebből a szeretet ünnepére több embernek fog örömet okozni, ajándékozni. Ez a saját készítésű kedves gasztroajándék, jelenleg, mostmár a hungarikumok között szereplő diós bejgli mellé nagyon illik. Egy korty diólikőr, egy szelet diós kalács egyáltalán nem rossz. Hozzácsatolja majd ezt a kis prózáját is. Reméli, bízik benne, hogy emlékezetes élményt fog nyújtani szeretteinek, amikor a fenyőillatú meleg szobákban örülnek egymásnak, az ünnepnek, az ajándékoknak.
A nagy rohanásban megállnak egy percre és egymásra figyelnek. Amikor békében, szeretetben együtt lesz majd család.
Kremniczky Károlyné