Akácvirág szörp
- Írta: Befőz Eszter
- Közzétéve Olvasóink küldték
Környékünkön is kibújtak az akác fehér virágai, ma jártam a Ricsikai erdőben és enyhén, de már érezhető a finom nektár illat.
Az akácvirágzással megkezdődött a szörpkészítés szezonja is. A legszimpatikusabb akácvirág szörp receptet a befozok.blog.hu oldalon találtuk!
Kevés vízzel sok akácvirággal nagyon intenzív ízű levet kapunk, ehhez sok cukor jön, tehát aromás és nagyon jól hígítható szörp a végeredmény.
Hozzávalók: kb 2 liter (térfogat) akácvirág, 2l víz, 2kg cukor, 2db citrom, 2,5dkg citromsav
A virágfürtöket olyan helyen szedjük ahol nincs autós forgalom vagy túl nagy por, mert megmosni nem szabad, csak a bogarakat kiütögetni.
Egy lábasba pakoljuk őket, ráöntünk annyi vizet hogy ellepje, sőt, a virágok a víz kb négy ötödéig érjenek. Belekarikázzuk az alaposan megmosott citromokat is és egy mélytányért a tetejére teszünk az egésznek úgy hogy a víz alá nyomjuk, így a tányérba került víz lent tartja a tányért, a tányér pedig a szirmokat a víz alatt.
Két napra hűvös helyre tesszük, a legjobb a hűtőszekrény. Ha tudjuk, egy nap elteltével kavarjuk át.
Amikor letelt a 2 nap, leszűrjük gézen át és a kapott illatos léhez hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat és feltesszük főni. Kb 10 percig rotyog, majd elzárjuk és keletkezett hab, azt lefölözzük. Azonnal sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.