Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 20, 20:26

Légcsőhurut, torokgyulladás, felső légúti megfázás - a fitoterapeuta tanácsai

  • Közzétéve Életmód

A szaunázás jótékony élettani hatásairól már mindenki hallott. Stimulálja az immunrendszert, pozitív hatással van az idegrendszerre, és csökkenti a stresszt.

Csodat rejt magaban az osi noveny az eukaliptusz 16 9 horz

Minden időszakban jól is esik a szervezetünknek a szeánsz, a szaunakultúrához hozzátartoznak az illóolajok. Bacsikné Szigeti Gabriella okleveles gyógynövény-alkalmazási szakember, fitoterapeuta az eukaliptusz illóolaját emeli ki.

– A növény hivatalos neve: Eucalyptus spp, Eucaliptuszfajok. Őshazája Ausztrália, Új-Guinea, Indonézia. Az eukaliptusz görög eredetű szó, jelentése „szép kéreg”, a fajta némelyike gumifaként ismert, mert ha a kérge megsérül, nedv szivárog belőle. Többnyire fák, de megtalálhatóak bokor termetű növények is.

Drogja a levele és az illóolaja. Illóolajának fő komponensei 1,8 cineol (eukaliptol), limonén, alfa-pinén, alfa-fellandrén, béta-pinén, kámfor.

A hagyományos felhasználáskor az eukaliptuszteát légcsőhurut, torokgyulladás esetén használják, míg az illóolaját megfázás, köhögési roham enyhítésekor.

Klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották jótékony hatását, légzőszervi bántalmak, légúti asztma tüneteinek enyhítésében – hangsúlyozta a szakember. – Felső légúti megfázásos, hurutos megbetegedés tüneteit is kezelhetjük vele, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt.

Az illóolajat felhasználhatjuk reumás fájdalmak enyhítésére külsőleg.

– Én fürdővízbe is cseppentek 2–4 cseppet, amikor megfázás tüneteit észlelem magamon. Inhalálásnál 250 ml forró vízbe 3–8 csepp eukaliptusz-illóolajat teszek, amellyel akár naponta háromszor is inhalálhatok. De felhasználhatjuk párologtatókban is vagy akár a radiátorra helyezett üveg kis tálkába cseppentve.

Használatát belsőleg kerülni kell az emésztőszervrendszer, epehólyag-gyulladás, labilis májfunkció esetén. Illóolaj használata 4 éves kor előtt nem javasolt – tanácsolja Bacsikné Szigeti Gabriella.

szon.hu

 

 

 

 

kert