Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 21, 12:36

Hogyan védekezzünk a kullancsok és a szúnyogok ellen gyógynövénnyel 2. rész

  • Közzétéve Életmód

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, okleveles gyógynövény alkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimmel a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

szunyog kullancsfotó: whitneytree.com

Az elmúlt hetekben mindenki a saját bőrén tapasztalhatta a szúnyogok okozta közvetlen kellemetlenségeket, de ne feledkezzünk meg a kullancsok okozta veszélyekről sem, ha a természetbe vágyunk menni, vagy akár a kertünk árnyékosabb szegletében kívánunk pihenni.

Lehetséges védekezés a szúnyogok ellen a laza, vékony hosszú, testfelszínt elfedő, zárt, nadrág és felső. Sajnos kánikulában ez nem mindig kivitelezhető.

A kullancs elleni védekezéskor azonban a gyógynövényekből nyert illóolajos készítmények használat mellett, érdemes zárt ruházatot viselni, amikor magas fűben és erdőben járunk.

Javaslom a természetes gyógynövény alapú készítmények használatát a rovarok riasztására. Ilyen gyógynövény az édeskömény, borsosmenta, citromfű, muskátli, levendula, szentperje, teafa. Ezeknek a növényeknek az illóolaja kerül bele a szúnyogokat, és a kullancsokat riasztó természetes alapanyagú készítményekbe.

Egy Amerikai egyetemi kutatás bizonyította, hogy a Szentperje illóolaja a legeredményesebb a szúnyogok elriasztásában.

A szúnyog és a kullancs a melegvérű emlősök széndioxid kibocsátását érzékelik, és így találnak meg minket. A riasztó hatású gyógynövényekből kivont illóolajok, megtévesztik a vérszívókat és így észrevétlenekké válunk számukra. 

Miért fontos a védekezés, megelőzés?

A szúnyogok nyálmirigyéből véralvadásgátló, értágító, viszketést kiváltó anyagok, rosszabb esetben paraziták is bekerülhetnek a testünkbe.

A kullancs közvetítésével tért hódít a borellia által terjesztett Lyme-kór. Ez a bakteriális megbetegedés, idegrendszeri, szemészeti, szív, bőr, izom és ízületi tüneteket okoz.

Kérdés esetén elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella okleveles gyógynövény alkalmazási szakember, fitoterapeuta

 

 

 

kert