Csokoládé - Édes bűnbeesés az egészségünkért
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekkel történő gyógyítás lehetőségeiről írok.
A mai cikkemben a kakaóbab és a belőle készülő kakaó, csokoládé jótékony hatásáról írok.
Kakaófa a mályvafélék családjába tartozik. A termése a kakaóbab (theobroma cacao). Dél-Amerika esőerdőiből származó kakaófa a 12-15 méteres magasságot is elérheti. Igen érdekes, hogy a virágai csak délután nyílnak ki és egész éjszaka nyitva maradnak. 20-40 darab csontfehér magot tartalmaz a 15–30 cm hosszú termése.
A kakaóbab cinket, magnéziumot, krómot, mangánt, foszfort, káliumot és rezet, valamint A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D- és E-vitaminokat tartalmaz.
Idegi és izomműködést segíti a magas magnéziumtartalom. Ezért ha feszültebbnek érezzük magunkat egy szelet csoki „csodákra” képes. A kakaó és a belőle készült csokoládé a boldogság itala, étele is, mivel elfogyasztása javítja a hangulatunkat, energizál. Jól hat az emlékezőképességre. Segíti a vér áramlását és emiatt a nemi vágy növekedésére is hat.
A csokoládé antioxidánsokat tartalmaz. Fő hatóanyaga a teobromin alkaloida. Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyökök romboló hatását. Szabadgyökök, nap mint nap keletkeznek a testünkben, ez okozza többek között a testünk öregedését.
A kakaóbabban található antioxidánsok tágítják a hajszálereket, védik a sejteket, tehát lassítják az öregedési folyamatot. Véralvadásgátló, vérnyomást szabályozó hatással is rendelkezik. Javasolt fogyasztása szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében. Emésztést segíti elő a kakaóbabban található élelmi rost. Nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat és aminosavakat is tartalmaz.
Milyen a jó csokoládé? Az egészséges csokoládé lúgozás és lecitin hozzáadása nélkül, hidegsajtolással előállított kakaóporból készül.
A csokoládé számtalan előnyös élettani hatása mellett vegyük figyelembe, hogy magas kalóriatartalommal rendelkezik, ezért érdemes a napi tápanyagszükségletünkbe ezt bele kalkulálni. 100 gramm csokoládé átlagosan 55 gramm szénhidrátot, 1555 kJ (570 kcal) energiát tartalmaz.
Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta