MK NemzKonz ADS 1200x150px 1122

Bejelentkezés
Frissítve: 2025 Feb 22, 7:10

Sárgarépa: rákellenes, javítja a látást, méregteleníti a májat, …

  • Közzétéve Életmód

Zöldségféléink közül a sárgarépa az egyik legismertebb és legközkedveltebb növényünk. Fogyaszthatjuk nyersen, sülve, főve, párolva, vagy a kipréselt levét. A sárgarépa fogyasztása számos betegség megelőzésére, betegség visszafordítására adhat lehetőséget.

sargarepa 1200 630

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, mangánt, cinket, A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-, E-vitaminokat, szénhidrátokat (cukrok, rost), karotint, zsírt, fehérjét tartalmaz.

Aki diétázás vagy fogyókúra miatt fordul hozzám, és kevés zsiradékot visz be a szervezetébe, javaslom a sárgarépa fogyasztását. A sárgarépában a tápanyagok a héjhoz közel találhatók nagyobb koncentrátumban, éppen ezért javasolom a biorépa vásárlását, melyet fogyasztás előtt, csak megdörzsölve átmosunk. Én nem szoktam meghámozni, de ha hámozzuk, akkor véknyan tegyük.

A népi gyógyászatban többek között nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használjuk, valamint emésztési problémák kezelésére, székrekedés esetén és mandulagyulladáskor. Az A-vitamin hiány tünetei, egyebek mellett, hajhullás, bőrszárazság, amit szintén orvosolhatunk a sárgarépával. A-vitamin hiánya súlyos esetben farkasvakságot is okozhat. Évente kb. 350.000 millió gyermek vakul meg, mivel vagy nem kap megfelelő mennyiségű, A-vitaminban gazdag ételt vagy jellemzően bélproblémák miatt nem tud az A-vitamin felszívódni.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A sárgarépa gyógyhatása nyersen és főzve egyaránt megtapasztalható. A sárgarépa gyógyhatása közé tartozik, hogy méregteleníti a vért, javítja a látást, erősíti a szemet, számos rákbetegség kialakulását akadályozza, tisztítja a májat, a bőrt és javítja az emésztést.

A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) fontos zöldségnövényünk, jelentős vitaminforrásunk, régóta ismerjük és termesztjük. Származási helye Nyugat-Ázsia (Afganisztán és Irán területe). Ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni. Első "klasszikus" utalások a gyökér felhasználására az 1. századból valók. Európába a 8. században mórok közvetítésével jutott el. A nemesített változat, az ősi növényhez képest, jóval nagyobb répatesttel rendelkezik, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű. A XVII. században jelent meg a narancssárga nemesített fajta Magyarországon. Erdélyi kutatásaim során tapasztaltam, hogy egyes vidékeken muroknak nevezik a sárgarépát.

Kétéves növény, amelynek második évben fejlődik magszára. Nem megfelelő vetőmag esetén első évben is virágozhat. Napos-félárnyékos helyen érzi jól magát. Homokos vagy a vályogos talaj az ideális számára.

A termesztett sárgarépa rost tartalma főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lignin. Elhanyagolható mennyiségben tartalmaz keményítőt. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Más savakat nyomokban tartalmaz, ilyenek a borostyánkősav, α-ketoglutársav, tejsav és glikolsav. Narancssárga színét a β-karotin tartalmának köszönheti, kisebb mennyiségben α- és γ-karotinokat is tartalmaz. Az α- és β-karotin részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben. A nyers sárgarépából a β-karotin tartalomnak csak 3%-a szabadul fel az emésztés során, ez az elkészítéssel, pépesítéssel, főzéssel, étkezési olaj hozzáadásával 39%-ra is feljavítható.

A sárgarépa édes íze lehetővé teszi, hogy édességek is készüljenek belőle, mint sütemény, puding és lekvár.

Napi 15 gramm sárgarépa fogyasztása fedezi a napi β-karotin szükségletet, ezért figyeljünk oda a túladagolásra, mert elsősorban gyerekeknél ellenreakciót válthat ki. Magas bétakarotin tartalma miatt a cigarettázók nem szeretik, ugyanis nikotin jelenlétében a karotin fölösleg nehezen ürül ki a vérből.

A sárgarépa igazi bőrvédő, rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában. A sárgarépa C-vitamin tartalma segíti a kollagén termelést, amitől a bőr rugalmasabbá válik. Emellett a répában található béta-karotin elősegíti a barnulást, véd a leégés ellen. Szabadgyökfogó hatásánál fogva megakadályozza a bőr öregedését, a ráncok, pigmentfoltok megjelenését.

A sárgarépa K-vitamint és kis mennyiségű kalciumot és foszfort tartalmaz. Ezek hozzájárulnak a csontok egészségéhez, és segíthetnek megelőzni a csontritkulást. Segít megőrizni a fogak jó állapotát és a csontok szerkezetét.

Étvágyserkentő, mézzel keverve kitűnő fertőtlenítő, jól kezelhető vele a szájnyálkahártya elváltozásai, megszünteti a gyomorsavtúltengést és a gyomorégést, jótékonyan hat székrekedés esetén.

Megakadályozza a szembetegségek kialakulását, véd a farkasvakság ellen. A lutein és a zeaxantin pedig az életkorral összefüggő látásvesztés kockázatának csökkentésére törekszik.

Csökkenti a mandulák, orrmelléküregek és a légutak gyulladását, köptető hatású, enyhíti az asztmás tüneteket.

Erősíti a hasnyálmirigyet, hosszútávú fogyasztása csökkenti az inzulinrezisztenciát és a cukorbetegséget enyhíti. Glikémiás indexe meglehetősen alacsony, mindössze 39, így, cukorbetegek bátran fogyaszthatják. Fogyókúrázók számára is kiváló.

Egy sárgarépa körülbelül 10%-át alkotják a szénhidrátok, aminek közel a fele cukor. Ennek a szénhidráttartalomnak további 30%-a rost. Egy közepes sárgarépa 25 kalóriát tartalmaz. Összességében ez a sárgarépát alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú élelmiszerré teszi, amely viszonylag alacsony cukortartalmú. Emiatt alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegek számára biztonságos. 2018-as kutatás alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a rostban gazdag étrend fogyasztása segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását és segít a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők a vércukorszint szabályozásában.

Segíti a máj regenerálódását, hozzájárul a méregtelenítéséhez. Jótékonyan hat a szív– és érrendszeri problémákra, a magas vérnyomásra, az érelmeszesedésre. A sárgarépában található rost és kálium segíthet a vérnyomás kezelésében. A sárgarépában található kálium segít ellazítani az ereket, így csökkenti a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémák kockázatát. A sok rost fogyasztása segíthet csökkenteni a „rossz” koleszterin szintjét a vérben.

A daganatos betegségek kockázatát a vér alacsony béta-karotin szintje fokozhatja. A sárgarépa bőségesen tartalmazza ezt a fontos anyagot, ezért fogyasztása a fehérvérsejtek számának és aktivitásának növelésével hozzájárulhat a rák megelőzéshez. Jelentős antioxidáns hatása révén a káros szabadgyökök ellen is véd, ugyanis serkenti a csecsemőmirigy működését.

A levelei is gyógyhatásúak, ha magas vérnyomással küzd, akkor a növény levelét mossa meg, szárítsa, majd készítsen belőle teát, ugyanis vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik.

Az amerikaiaknak szóló 2015–2020-as étrendi irányelvek szerint a felnőtt nőknek legalább 700 mcg RAE A-vitaminra, míg a felnőtt férfiaknak legalább 900 mcg RAE-re van szükségük naponta.

Számos kutatás alátámasztja, hogy a sárgarépalé (vagy a karotinoidokban gazdag étrend) és a prosztatarák alacsonyabb kockázata között kimutatható összefüggés van. Vizsgálták a leukémia, tüdőrák, vastagbélrák és a karotinoidban gazdag élelmiszerek fogyasztása közötti kapcsolatot, és bizonyították, hogy csökkentheti a rákos elváltozások kialakulásának kockázatát a sárgarépalé fogyasztása.

A sárgarépa hatása a gyomorra nézve is jótékony, lúgosító tulajdonsága révén segít a gyomorfekély kezelésében. A pektin a jó baktériumok táplálékaként, hozzájárul a bélflóra egyensúlyához. Védőréteget képez a gyomor nyálkahártya felszínén, ami megvéd a savas ételek hatásától. Emésztési zavarok kezelésén kívül, a reflux és gyomorfekély esetén is alkalmazható.

Vigyázat! Vannak, akik allergiásak a sárgarépában található vegyületekre. Ekkor csalánkiütés, duzzanat és légzési nehézség alakul ki, a sárgarépa elfogyasztását követően.

Sárgarépát mindig csak biztonságos helyről vásároljunk, mert összegyűjtheti a növényvédő szerek maradványait! Különösen a szerves foszfor tartalmú növényvédő szerek halmozódhatnak fel benne. A sárgarépában fel tud dúsulni a nitráttartalom, mely ásott, nitráttal szennyezett talajvízkutakból öntözött, illetve erősen trágyázott földön nevelt növényben figyelhető meg. A magas nitrát tartalmú répából készült bébiétel a csecsemők és kisgyermekek számára halálos kimenetelű mérgezést okozhat. Korábban úgy gondolták, hogy az antioxidáns is túladagolható, de kiderült, hogy a bőr sárgás elszíneződéséhez irreális mennyiségű sárgarépát kellene elfogyasztani.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

További információ!

Helyi reklám!

Szeretettel várjuk minden kedves meglévő és új vendégeinket Vásárosnaményban a régi ABC mellett található kínai éttermünkben.

pizza