Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 19, 8:44

Oliva: rák megelőző

  • Közzétéve Életmód

Az olíva ősi gyógynövényünk, gyomorfekély ellenes, rák megelőző hatású, és gyönyörű egészséges bőrt varázsol.

olio1

Az ókori görögök az olívára, mint a béke, a biztonság, a szűzies tisztaság, a jólét és boldogság szimbólumára tekintettek. Az olimpiákon a győzteseket olajfaágból font koszorúval üdvözölték. A szentírás szerint, Noé onnan tudta, hogy leapadt a víz, hogy egy galamb olajfalevelet vitt a bárkához.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Az olajfa, a szőlővel és a fügefával együtt értékes növénynek számított a Bibliában. Több, mint 5000 éve termesztett gyógynövény. Az olajfa az egyik leghosszabb életű fák egyike. Vannak olyan példányok, amelyek akár ezer évesek is lehetnek. Az olajfa (Olea europaea) olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik. Az olajfa valószínűleg, Kis-Ázsiából származik. Az olajfa Galilea és Szamária hegyoldalain, Földközi-tenger partvidékén, Palesztinában is megtalálható. Ma, az olajbogyó termesztés központja Dél-Európában található. Olaszország, Spanyolország, Görögország a legnagyobb termesztő. Száraz, meszes, sziklás talajon is megterem.

12-15 méter magasra is megnövő örökzöld fa. Kérge ezüstszürke, hamuszürke csavarodott törzsű, göcsörtös ágrendszerű. Terebélyes lombkoronáját szürkészöld levelek alkotják. Májusban több ezer halványsárga virágban pompázik, e ősi növényünk. Termése az ovális alakú olajbogyó, cseresznyéhez hasonló méretű, vastag bőrszerű héja az érés kezdetén zöld, később lilásbarna, fekete. Kemény kőmagja van. A betakarítás ősszel októberben, novemberben kezdődik. Mivel a termés nem egyszerre érik, így napjainkban is botokkal veregetik az ágakat, hogy az érett termés lepotyogjon. Egy olajfa termése a bőség évében, akár 40-60 liter olajat is adhat. A mediterrán népek étkezésében az olívaolaj központi szerepet tölt be. Az olívaolaj frissességét sokáig megtartja, így ínséges időkben is számíthattak az emberek erre az igen egészséges táplálékra.

Az érett, nyers olajbogyó keserű és élvezhetetlen ízű, ezért sós lében savanyítják, vagy megsózzák és olívaolajban pácolják, a kiváló ízélmény eléréséért.

Az olívaolajat használták templomok szent mécseseibe. Az olívaolaj, olajbogyó a gasztronómia szívesen használt alapanyaga. A szépségipar is előszeretettel alkalmazza, hidratáló hatása miatt. Igen kemény fájából, bútorokat, padlóburokolatot, tálakat készítenek.

Az olajfa, a szőlővel és a fügefával együtt értékes növénynek számított a Bibliában. Szentírás szerint, Noé onnan tudta, hogy leapadt a víz, hogy egy galamb olajfalevelet vitt a bárkához.

A Gecsemáné-kertbe vonult vissza Jézus, miután a tanítványaival elfogyasztotta az utolsó vacsoráját. Gecsemané-kert ősi olajfái, valódi idegenforgalmi látványosságnak számítanak. Az ősi olajbogyó termesztésről árulkodnak a Palesztinában fellelhető ókori kő olajprések.

Az extraszűz olívaolaj, igen gazdag esszenciális telítetlen zsírokban (76 %), amely tartalmaz linolsavat, linolénsavat, arachidonsavat, valamint polifenolokat és tokoferolokat. A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vasat, rezet, mangánt, káliumot, nátriumot, foszfort, ként tartalmaz. Antioxidánsokban gazdag.

Az olívaolaj étvágyjavító hatással rendelkezik, továbbá jelentős kalóriabevitelre alkalmas. Az étvágytalan, vagy betegségből lábadozó gyermekeknek, időseknek előszeretettel adják. A magas ásványianyag tartalma segít a fáradtság, és túlhajszoltság miatti állapot leküzdésében.

Enyhe hashajtó és vízhajtó hatású. Az emésztőnedvek termelődését élénkíti, továbbá elősegíti a máj és epe folyadékainak kiválasztását. Csökkenti a gyomorsavat, méregtelenít. Rendszeres fogyasztása epekő kialakulását gátló hatású.

Az extraszűz olívaolaj, az az olaj, amelyet olajbogyó első hidegsajtolásából nyernek. Ekkor az olaj, igen magas telítetlen zsírsav tartalmú, ami miatt hosszan tárolható, és az egyetlen növényi olaj, ami E-vitamint is tartalmaz. Táplálkozásunkba érdemes bevezetni az extraszűz olívaolaj használatát, mivel megelőzhető vele a vér zsírtartalmának ingadozása, az emésztési problémák nagy része, az epehólyag zavara, veseproblémák. De a természetgyógyászatban javasoljuk kövek ürítésének céljából is, napi 1-2 kanál olívaolaj fogyasztását kúraszerűen. Az olívaolaj fogyasztása csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, és véd a szív és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, védi az ereket a meszesedéstől, így megelőzhető vele a trombusok kialakulása, a stroke. Értágító, vérnyomáscsökkentő hatású.

Reggeli olívaolajos pirítós recept:

4 db paradicsom, saláta, 1 db uborka, ½ lila hagyma, 1 csomag fetasajt, 100 gr. olívabogyó, olívaolaj, 2 ek. citromlé, bors, bazsalikom, oregáno, teljes kiőrlésű kenyér.

A paradicsomot, uborkát, salátát, lilahagymát, olívabogyót, fetasajtot apró darabokra vágom. Olívaolajat, a citromlevet, borssal, bazsalikommal és az oregánoval összekeverem, majd a salátára öntöm. Kevés olívaolajon serpenyőben kenyeret píritok. A pirítósra halmozom az elkészített salátát.

Jó étvágyat hozzá!

A mediterrán konyha kedvelőkről kimutatták, hogy kevesebb a rákos megbetegedés, az oliva polifenol antioxidánsai, megkötik a szabadgyököket. A nők számára kiemelten ajánlott, mivel segít megelőzni a mellrák kialakulását, ami ma már szinte népbetegségnek számít. Megfigyelték, hogy a végbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti.

Fogyókúrás diéta része az extraszűz olívaolaj. A folyékony aranynak nevezett olaj, csökkenti a krónikus gyulladásokat. Jótékony hatással van a reumás ízületi gyulladásokra. Az olajbogyó ajánlott napi adagja hét-nyolc darab. A bőr fiatalságát, szépségét növeli az olívaolaj, továbbá az olívaolajos szappan mivel hidratálja a száraz bőrt, selymessé, kellemes tapintásúvá teszi.

Az olivabogyó vagy olívaolaj rendszeres fogyasztása, csökkenti a csontritkulás kialakulásának a kockázatát.

Kutatás támasztja alá, az olívaolaj, antimikrobiális hatással rendelkezik a Helicobacter pylori baktériummal szemben, ez a baktérium okozza leggyakrabban a gyomorfekély betegséget és a krónikus gyomorhurutot.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280