Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 6, 20:41

Földieper: fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata

  • Közzétéve Életmód

Népi gyógyászatban, a szamócát az emésztőrendszer tisztítására használjuk. A használta a hagyományok szerint a máj működését serkenti, és baktérium szaporodást gátló hatással rendelkezik.

eper bevezetese

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Az eper (Fragaria ananassa), más néven földieper, szamóca, kerti eper a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. A szamóca Amerikában őshonos gyümölcs. Az 1660-as években holland kertészek által nemesített egyedek honosodtak meg Európában. Az epret szinte az egész világon termesztik. A szamóca tőlevélrózsás növény, ezek a levelei hármasan összetettek. A lomblevelek felelnek a fotoszintetikus folyamatokért. A fellevelek a virágzatban helyezkednek el. A levelek fogazottak, szőrözöttek. A szamóca szaporítása az indák nóduszain fejlődő járulékos gyökeret fejlesztő egyedekkel történik. A szamóca bogernyős virágzatából áltermés képződik. A termés mérete fajtánként eltér. Folyamatosan érik, így érdemes két-három naponta szedni.

Háztartásokban az eperből készülhet szörp, dzsem, bor, pálinka, eperkrém, de az érett gyümölcs frissen, nyersen a legfinomabb. Ízesíthetjük mézzel, ebben az esetben számoljuk a megnövekedett kalóriával. Fahéjjal fűszerezve különleges íz élményben részesülhetünk, és a fahéj fogyókúrás hatásával.

Fontos tudnivaló, hogy a földieper fogyasztása allergiás reakciót válthat ki, ekkor apró, viszkető csalánkiütések jelenhetnek meg a bőrön. Az allergiás reakciók kialakulását a szervezetben felszabaduló hisztamin okozza, amely megfigyelések szerint, zölden leszedett szamóca esetében, gyakrabban fordul elő. Javaslom, hogy részesítsük előnyben a saját kertben termesztett, így nem érés előtt szüretelt gyümölcsöt. Az apró magjai az idült bélpanaszokban szenvedőknél irritációt válthat ki. A szamóca fogyasztása nem javasolt aszpirinre érzékeny személyek számára, mivel szalicilsavval rokon vegyületet tartalmaz.

A koranyár kedvelt bogyós gyümölcsében, található A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, vas, mangán. Kifejezetten magas a C-vitamin tartalma a bogyós gyümölcsök kategóriájában. 100 gramm földieper mindössze 32 kcal-t tartalmaz. Az eper kiváló szomjoltó gyümölcs, mivel 95 százalékban vizet tartalmaz. Fogyasztása jóllakottság érzetét kelti.

Gyulladás csökkentő hatásáról kimutatták, hogy a rendszeresen szamócát fogyasztók szervezetében minimalizálódik a gyulladás kialakulásának az esélye. Ezért javasolt az ízületi gyulladásban szenvedőknek is a rendszeres fogyasztása. Mivel fájdalmat is képes csökkenteni, fejfájás, migrén esetén is segítségünkre lehet.

A szamóca mangán tartalma miatt képes a szabadgyökök megkötésére. Az antioxidáns hatását, kutatások támasztják alá, mivel a mangánnak szerepe van a rosszindulatú daganatok kialakulásának megakadályozásában. Mangánra van szüksége a szervezetnek egyes hormonok - így a pajzsmirigy és nemi hormonok, - normális működéséhez és előállításához. De a mangánnak szerepe van az anyagcsere folyamatokra, a vércukorszint szabályozására. A szamóca magas rosttartalma miatt a benne lévő cukrok felszívódásának idejét meghosszabbítja. E miatt nem emelkedik meg gyorsan a vér inzulin szintje.

A szamóca fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata, mivel csökkenti a magas koleszterinszintet, vagyis csökken az érelzáródás, stroke kialakulásának lehetősége.

Magas folsav tartalma kifejezetten a kismamák számára előnyös a magzat fejlődési rendellenességének megelőzéséhez.

Vérszegénységre is javasolt fogyasztása vas tartalma miatt.

A népi hagyományok szerint a szamóca levél tea összehúzó hatása miatt hasmenés esetén kiválóan használható. Hagyományosan használatos bélfertőzés, vérszegénység, ekcéma, láz csillapítás esetén. A szamócalevelet használhatjuk teakeverékekben a semleges ízű teák ízének javítására.

Szamócalevél tea fogyasztható belsőleg erős menstruáció alatt a vérzésmennyiség csökkentése érdekében, magasvérnyomás, érelmeszesedés, ödéma, megfázás esetén.

Használhatjuk a szájüreg vagy a garat öblögetésére, fogínygyulladás, mandulagyulladás esetén. Külsőleg pakolást készítünk az eperlevélből, vagy erős főzetéből borogatást teszünk a sérült felületre.

Javasolt a kúraszerű fogyasztása vértisztító hatása miatt is. A komolyabb egészségügyi betegséggel nem rendelkezők számára javasolt az eperszezonban hetente egy-egy nap epernapot tartani. Az eper fogyasztása kihat a bőrünkre is. Csökken a pattanások száma, de egyes bőrbetegségekben – ekcéma - is enyhülést hozhat a fogyasztása. Magas C-vitamin tartalma kihat a bőr kollagén termelésére, a bőr sejtjeit táplálékkal és oxigénnel ellátó hajszálerek megerősítésére.

Én eperszezonban gyakran készítek a családomnak szamócás gyümölcsrizset:

Hozzávalók: 20dkg eper, 2dl rizs, 3dl tejföl, csipetnyi só, csipet őrölt gyömbér, ízlés szerint cukor, csipet őrölt fahéj.

Elkészítése: A megmosott rizst, enyhén sós vízben, 10 percig főzöm, majd az edényt lefedve saját gőzében hagyom megpuhulni. Közben a tejfölt, a megmosott és feldarabolt gyümölccsel összekeverem. Ízlés szerint cukrozom, meghintem a fűszerekkel (gyömbér, fahéj), majd a már puha, de még meleg rizsre öntöm. Villával óvatosan felkeverem, lefedem, és hűtőszekrényben teszem kb. 2 órára, hogy az ízek összeérjenek.

Jó étvágyat!

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280