Mandarin a nyugtató hatású citrusféle, izgalmas recepttel
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
A mandarin sokak kedvenc gyümölcse a citrusfélék közül, hiszen édesebb, ízletesebb, mint társai.
Az édesebb íz, a magasabb cukortartalomnak köszönhető, így amennyiben diétázunk, számoljunk ezzel a többlet kalóriával. 100 gramm mandarin– ez körülbelül egy közepes méretű gyümölcs - 55 kalóriát, 11,5 gramm szénhidrátot tartalmaz. Kutatások szerint számos más hatásának köszönhetően, a magas cukortartalom ellenére, súlycsökkenés érhető el a fogyasztásával.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.
A mandarin számos ásványi anyagot tartalmaz, így brómot, káliumot, kalciumot, foszfort. A magas brómtartalmának köszönheti nyugtató hatását.
A mandarin (Citrus reticulata) körülbelül 4-5 méteres magasságot elérő örökzöld cserje. Délkelet-Ázsiában őshonos. Napjainkban a mediterrán területeken, valamint az Egyesült Államok déli államaiban is termesztik. Termése lapított gömb alakú, narancssárga, illatos, aromás. Héja könnyen leválik. Rendkívül illatos fehér virágai a levelek hónaljában nyílnak.
A mandarin illóolaját a gyümölcs héjából hidegen sajtolással nyerik ki. Az illóolaj szorongásoldó, nyugtató és fertőtlenítő hatású. Segít az idegesség okozta álmatlanság leküzdésére, a szorongásoldására, hangulatjavító, boldogságérzetet okozó, kozmetikai bőrproblémákban segítő.
A feszültség, stressz oldásához készíthetünk magunknak egy aromaterápiás fürdőt. Elkészítése: kevés tejhez (vagy 5 ml bázisolajhoz) tegyünk 3 csepp (maximum 8-10 csepp) mandarin illóolajat, keverjük el és fürdés előtt közvetlenül öntsük a fürdővízbe. Aromaterápia közben a hatás fokozása érdekében, hallgathatunk relaxációs zenét.
A mandarin rendszeres fogyasztása, kálium és C-vitamin tartalma miatt, erősebb csontozatot eredményez. Sportsérülés esetén felgyorsítja az izomregenerálódási folyamatot.
Egyetemi kutatás szerint, megakadályozza a fölösleges zsír lerakódását a szervezetben, így megelőzhető vele a zsírmáj kialakulása.
Kiváló C-vitamin forrás. C-vitamin kiváló antioxidáns, fogyasztásával megelőzhetjük a szabadgyökök kialakulását. A szabadgyökök rákos megbetegedést idézhetnek elő.
A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzéseket, a fertőzések iránti fogékonyságot. Jó hatással van a bőr állapotára. Szebbé teszi a fáradt, sápadt bőr. Stimulálja a bőrben a kollagén termelődést, így feszesebbé varázsolja az arcbőrt. Az A-vitamin és béta-karotin tartalma a látás élességet segít megőrizni.
Rost tartalma elősegíti az egészséges emésztést, jóllakottság érzést kölcsönöz. A gerezdek hártyája pektint tartalmaz. A pektin bizonyítottan olyan élelmi rost, amely szerepet játszik a vér koleszterin szintjének a csökkentésében.
A mandarin fogyasztható frissen, gyümölcslé formájában, gyümölcssalátában, sütemények ízletes alkotóeleme, tehetjük ételeinkbe, de ízletes lekvárt is készíthetünk belőle.
Mandarin kiváló szomjoltó. Megfázás esetén természetes gyulladáscsökkentő, immunerősítő, baktérium- és vírusölő,
Vérhígító hatása miatt megelőzhető vele a vérrögösödés kialakulása.
A mandarin fogyasztásának ellenjavaslata nem ismert. A fogyasztás során nem javasolt éhgyomorra fogyasztani, enyhe hashajtó hatása miatt, persze csak akkor, ha esetleg nem ez a cél.
Amikor a családom számára, már unalmas a megszokott sült csirke, igyekszem egy kis „huncutságot” csempészni az ételbe.
Mandarinos csirke recept:
Hozzávalók: 1 db egész csirke, egy újpercnyi gyömbér, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db nagyméretű alma, 4 db mandarin, 15 dkg vaj, só, bors.
Elkészítés: meghámozom a gyömbért és lereszelem. A három darab mandarin héját is lereszelem. A három darab mandarin levét kifacsarom. Egy mandarint és egy almát felkockázok. A hagymát vékony szeletekre vágom.
A csirkét kívül-belül sózom, borsozom.
A felaprított hagymát, lereszelt gyömbért és mandarin héjat elkeverem a mandarin lével. Ezzel a lével meglocsolom a csirkét. Rámorzsolom a vajat. Mellérakom a feldarabolt mandarint és az almát. Fólia alatt mindezt puhára párolom. Végén eltávolítom a fóliát és megpirítom a hús. Burgonyapürével, sült gyümölcsökkel tálalom, a sült csirkét.
Váljék egészségükre.
Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74