MK NemzKonz ADS 1200x150px 1122

Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Nov 25, 22:08

Mandarin a nyugtató hatású citrusféle, izgalmas recepttel

  • Közzétéve Életmód

A mandarin sokak kedvenc gyümölcse a citrusfélék közül, hiszen édesebb, ízletesebb, mint társai.

mandarin

Az édesebb íz, a magasabb cukortartalomnak köszönhető, így amennyiben diétázunk, számoljunk ezzel a többlet kalóriával. 100 gramm mandarin– ez körülbelül egy közepes méretű gyümölcs - 55 kalóriát, 11,5 gramm szénhidrátot tartalmaz. Kutatások szerint számos más hatásának köszönhetően, a magas cukortartalom ellenére, súlycsökkenés érhető el a fogyasztásával.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A mandarin számos ásványi anyagot tartalmaz, így brómot, káliumot, kalciumot, foszfort. A magas brómtartalmának köszönheti nyugtató hatását.

A mandarin (Citrus reticulata) körülbelül 4-5 méteres magasságot elérő örökzöld cserje. Délkelet-Ázsiában őshonos. Napjainkban a mediterrán területeken, valamint az Egyesült Államok déli államaiban is termesztik. Termése lapított gömb alakú, narancssárga, illatos, aromás. Héja könnyen leválik. Rendkívül illatos fehér virágai a levelek hónaljában nyílnak.

A mandarin illóolaját a gyümölcs héjából hidegen sajtolással nyerik ki. Az illóolaj szorongásoldó, nyugtató és fertőtlenítő hatású. Segít az idegesség okozta álmatlanság leküzdésére, a szorongásoldására, hangulatjavító, boldogságérzetet okozó, kozmetikai bőrproblémákban segítő.

A feszültség, stressz oldásához készíthetünk magunknak egy aromaterápiás fürdőt. Elkészítése: kevés tejhez (vagy 5 ml bázisolajhoz) tegyünk 3 csepp (maximum 8-10 csepp) mandarin illóolajat, keverjük el és fürdés előtt közvetlenül öntsük a fürdővízbe. Aromaterápia közben a hatás fokozása érdekében, hallgathatunk relaxációs zenét.

A mandarin rendszeres fogyasztása, kálium és C-vitamin tartalma miatt, erősebb csontozatot eredményez. Sportsérülés esetén felgyorsítja az izomregenerálódási folyamatot. 

Egyetemi kutatás szerint, megakadályozza a fölösleges zsír lerakódását a szervezetben, így megelőzhető vele a zsírmáj kialakulása.

Kiváló C-vitamin forrás. C-vitamin kiváló antioxidáns, fogyasztásával megelőzhetjük a szabadgyökök kialakulását. A szabadgyökök rákos megbetegedést idézhetnek elő.

A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzéseket, a fertőzések iránti fogékonyságot. Jó hatással van a bőr állapotára. Szebbé teszi a fáradt, sápadt bőr. Stimulálja a bőrben a kollagén termelődést, így feszesebbé varázsolja az arcbőrt. Az A-vitamin és béta-karotin tartalma a látás élességet segít megőrizni.

Rost tartalma elősegíti az egészséges emésztést, jóllakottság érzést kölcsönöz. A gerezdek hártyája pektint tartalmaz. A pektin bizonyítottan olyan élelmi rost, amely szerepet játszik a vér koleszterin szintjének a csökkentésében.

A mandarin fogyasztható frissen, gyümölcslé formájában, gyümölcssalátában, sütemények ízletes alkotóeleme, tehetjük ételeinkbe, de ízletes lekvárt is készíthetünk belőle.

Mandarin kiváló szomjoltó. Megfázás esetén természetes gyulladáscsökkentő, immunerősítő, baktérium- és vírusölő,

Vérhígító hatása miatt megelőzhető vele a vérrögösödés kialakulása.

A mandarin fogyasztásának ellenjavaslata nem ismert. A fogyasztás során nem javasolt éhgyomorra fogyasztani, enyhe hashajtó hatása miatt, persze csak akkor, ha esetleg nem ez a cél.

Amikor a családom számára, már unalmas a megszokott sült csirke, igyekszem egy kis „huncutságot” csempészni az ételbe.

Mandarinos csirke recept:

Hozzávalók: 1 db egész csirke, egy újpercnyi gyömbér, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db nagyméretű alma, 4 db mandarin, 15 dkg vaj, só, bors.

Elkészítés: meghámozom a gyömbért és lereszelem. A három darab mandarin héját is lereszelem. A három darab mandarin levét kifacsarom. Egy mandarint és egy almát felkockázok. A hagymát vékony szeletekre vágom.

A csirkét kívül-belül sózom, borsozom.

A felaprított hagymát, lereszelt gyömbért és mandarin héjat elkeverem a mandarin lével. Ezzel a lével meglocsolom a csirkét. Rámorzsolom a vajat. Mellérakom a feldarabolt mandarint és az almát. Fólia alatt mindezt puhára párolom. Végén eltávolítom a fóliát és megpirítom a hús. Burgonyapürével, sült gyümölcsökkel tálalom, a sült csirkét.

Váljék egészségükre.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

 További információ!

MK NemzKonz ADS 700x700px 1122

donerfkert