Nagyanyáink titkos receptje: a kapor 7 jótékony hatása
- Írta: hellovidek.hu
- Közzétéve Életmód
Számtalan magyar étel receptjében megtalálható a kapor, nem csoda, hiszen nagyszüleink korában a legtöbb ház kertjében mindig megtalálható volt a különleges ízű fűszernövényt.
Ma már egyre kevesebb szó esik róla, sokan nem kedvelik intenzív íze miatt, pedig fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel rengeteg jótékony hatással rendelkezik
A kapor gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, emellett tartalmaz kalciumot, rézt, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket és különböző egészséges folsavakat, telítetlen zsírsavakat (pl. omega 3) is. A kapor rosttartalma magas, kalóriatartalma alacsony, mindemellett kiváló antioxidáns, vagyis erősíti egész szervezetünket. A kapor tágítja az ereket, ezáltal növeli a fogyasztója testi és szellemi teljesítőképességét, segít küzdeni a fáradtság és a fejfájás ellen.
A kapor a népi gyógyászatban évezredek óta elismert gyógynövény, ami rengeteg pozitív hatással bír egészségünkre nézve:
- A kapor hatékony vízhajtó,
- segít leküzdeni a puffadást
- és az emésztési zavarokat,
- de jó hányinger
- vagy étvágytalanság ellen is.
- A kapor mindemellett csökkenti a fogínygyulladás tüneteit, sőt,
- még sebgyógyításra is használható antimikrobális hatásának köszönhetően.
A kapor természetes inzulin formájában is támogatja a testet kettes típusú diabétesz esetén, ugyanis a kapor magjában található eugenol a hasnyálmirigyben serkenti az inzulintermelést. A kapor tea fogyasztása segít a szervezetnek a zsír lebontásában, így a test nem raktározza el a szénhidrátot, egyenesen az izomsejtekbe juttatja azt, ahol energiává alakul. A fogyasztása mindemellett csökkenti a koleszterinszintet is, így javallott a fogyasztása magas vérnyomás vagy elhízás esetén.
Egy bögrényi kapor tea elkészítéséhez (kb. 3 dl víz) egy teáskanálnyi kapor kell.
A kapor tea készítése cukorbetegeknek igazán egyszerű: forrázzuk le a kapor magjait (vagy tetszés szerint a kapor leveleit is), hagyjuk pihenni 10 percen keresztül lefedve, majd szűrjük le.
Forrás: hellovidek.hu