Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 6, 9:08

Ismét vonult a tehéncsorda Kisszekeres főutcáján

Egykoron a szatmári falvakban szinte minden háznál tartottak tehenet. A sors azonban idővel úgy hozta, hogy ma már egyre kevésbé éri meg szarvasmarhát tartani, de a tehenek mellett a malacok és az aprójószágok is eltűntek a legtöbb portáról.

kisszekeresafotó: Fecske László

Néhány állattartó nagygazdának köszönhetően azonban még ma is hallani a tehénbőgést, a karikás ostor csattogását és a kolompolás hangját néhány településen, s a mezőre hajtás pillanata a régi szép időket idézi fel sokakban. Ma már szinte kuriózum a települések utcáin vonuló tehéncsordák látványa, szerencsés az, aki megfigyelhet egy ilyen eseményt, ami egykoron szorosan hozzátartozott a falvak mindennapjaihoz. 

A Kisszekeresen élő id. és ifj. Kovács András is azok közé a magyar gazdák közé tartoznak, akik nagy szeretettel végzik az állattartással járó tevékenységet. A településen nemrégiben hajtották ki a gazdaságuk állatait, a falu apraja-nagyja együtt gyönyörködött a mezőre igyekvő tehéncsorda látványában. Mint megtudtuk, az állatok csak ősszel térnek vissza a szálláshelyükre a legelőről. – tájékoztatta am szon.hu-t Fecske László.

 forrás: szon.hu

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert