Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 22, 7:50

Szabolcsi polgárőrök segítenek a Balaton partján

Vendégpolgárőrök teljesítenek szolgálatot Gyenesdiás mindkét strandján ezen a nyáron is.  Ez egyfajta 2 in 1 program polgárőrösen. Nyaralás és szolgálat egyszerre. Munka és kikapcsolódás  a vendég polgárőröknek, hatalmas segítséget jelent ugyanakkor a főszezonban a helyeknek, sőt a helyi a rendőrségnek is. 

gyenes

Július 18-án a kékcsei polgárőröket köszöntötték a Lidó strandon. Gyenesdiáson 15 éve teljesítenek nyaranta szolgálatot a vendég polgárőrök. Az Önkéntes Polgárőrség Kékcsei Egyesületének tagjai több éve visszajárnak a településre. Szívesen jönnek, és nemcsak azért, mert számukra Balaton-parton eltöltött  vendég polgárőrködés nyaralás is egyben. 

Hová, merre a hétvégén?

kert

 

– Feladatunk a rendfenntartás a strandokon, a gépkocsik megfigyelése a parkolókban, nehogy elkössék vagy feltörjék azokat, amíg a tulajdonosuk strandol. Ha egy gépkocsi ablakait lehúzva felejtették, arról a tulajdonost a strand hangosbemondóján értesítjük. Megkérjük, hogy „a saját érdekében haladéktalanul jöjjön az autójához”. Addig természetesen szemmel tartjuk a járművet – mondta Vámos György az Önkéntes Polgárőrség Kékcsei Egyesületének elnöke.

Az Országos Polgárőr Szövetség támogatja, hogy nyáron a Balaton-parton teljesíthessenek szolgálatot az ország távolabbi pontjairól érkező polgárőrök, akik hozzájárulnak a települések és a Balaton biztonságához. 

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kiemelte: – Különösen a szakmai tapasztalatcserét hangsúlyoznám ki. Nézzék meg, hogy a kelet-magyarországi területen milyen a bűnmegelőzés és a közbiztonság védelme, és milyen a Dunántúlon, a Balaton-partján. Úgy látom, és azt tapasztalom a visszajelzésekből, hogy óriási különbség van. Nagyon nagy szakmai feltöltődéssel, sok-sok tapasztalattal térnek vissza a szolgálati helyükre a településükre a vendég polgárőrök.

A megnyitón elhangozott, hogy a polgárőr szolgálat  elsősorban a lakosság szubjektív biztonságérzetét javítja. A szolgálatot teljesítők a jelenlétükkel megelőzik a jogsértéseket, visszatartják a bűnözőket attól, hogy az adott területen bűncselekményeket kövessenek el. Az objektív biztonságot is erősítik, hiszen kevesebb lesz a visszaélés.

– A rendőrséggel együttműködve a polgárőrség és a megyei polgárőrség is, akik az ifjúsági tábort is Gyenesdiáson szervezik mind-mind erőssége a közösségünknek – mondta Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. – A prevenciót, a statisztikánkat tudja javítani, azzal együtt, hogy az egész település bekamerázott. Én azt hiszem, hogy a statisztikai átlag és a statisztika javulása, az pontosan annak köszönhető, hogy ők visszajárnak hozzánk, viszik a település jó hírét, viszik a biztonságosságának hírét és azt az erős kapcsolati rendszert, ami a helyi polgárőrséggel és a rendőrséggel megvan.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, a Polgárőrség érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül, emléktárgyat adományozott Szabó Sándornak, a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület elnökének. Az Országos Polgárőr Szövetség május 25-i küldöttértekezletén Szabó Sándor egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta átvenni az elismerést a belügyminisztertől.

Dr. Pintér Sándor nevében dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a gyenesdiási találkozón adta át az emléktárgyat a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület elnökének.

A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetést vehette át Gyenesdiáson az OPSZ elnökétől Horváth Róbert, a Zala Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke 65. születésnapja alkalmából és a polgárőrségért végzett kiemelkedő munkájáért.

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert