Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Oct 16, 16:12

30 év után kezdtek újra nyomozni a plébános meggyilkolása ügyében - eredményesen

  • Közzétéve Kék hírek

1991-ben az egész országot megrázta a hír, amely arról szólt, hogy brutális kegyetlenséggel meggyilkolták a paloznaki plébánost. Éjszaka, vascsővel verték halálra az ágyában. A rendőrség a három évtizeddel ezelőtt történt ügyben tavaly ismét nyomozni kezdett, ami most eredményre vezetett.

gyilkosa

1991. augusztus 26-án éjjel történt az eset a Balatonfüred közelében található Paloznak plébániáján. Betörők hatoltak az épületbe, arcukat kendővel takarták el. Elsőként az ott szolgáló Balázs Anna apáca szobájába nyitottak be, egyikük azonnal befogta a tenyerével a száját, és azt kérdezte tőle, hogy hol van a pénz. A legjobbtól kérdezték, hiszen szegénységi fogadalma miatt nem volt pénze és egyéb vagyontárgya sem. Mindenesetre megkötözték, majd a három támadó közül ketten a szomszédos szobába mentek, ahol Csontos Gyula plébános aludt. Vascsővel támadtak rá, halálra verték, aztán alaposan felforgattak mindent, és kifosztották a plébániát. Pénzt, ezüst étkészletet és műszaki cikkeket vittek el. A plébános szobájának falait plafonig vér borította. A megkötözött nővért és a meggyilkolt plébánost a reggeli misére érkezők találták meg. Az áldozatokra zárt ajtókat a helyi asztalos nyitotta ki. Az egyetlen tanú, a megtámadott apáca egy évtizeddel élte túl a támadást. Az szinte biztos volt, hogy külföldiek lehettek az elkövetők, már csak azért is, mert idegen nyelven (is) beszéltek a gyilkosság helyszínén.

– A kilencvenes évek elején a helyszíni szemle négy napig tartott – idézi fel a történet elejét Simonyai Ágnes alezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – A kollégák mindenre kiterjedő, alapos nyomozást folytattak, ennek során több száz tanút hallgattak ki, a szakértők pedig ötszáz nyomösszehasonlítást végeztek. A megfeszített munka ellenére az elkövető kilétét nem sikerült megállapítaniuk, így a nyomozást akkor lezárták. Az ügy azonban nem merült feledésbe, azt több alkalommal vizsgálta felül a hatóság, mely során igyekeztek megállapítani, hogy kik lehetettek az elkövetők, így biztosítva azt, hogy az ügy ne évüljön el.

Tavaly röppent föl a hír, hogy a rendőrség ismét elővette az esetet, nem véletlenül. Egy hasonló történettel összefüggésben a Veszprém vármegyei rendőrök a rendelkezésükre álló valamennyi nyomot és bűnjeltárgyat újraértékelték, és újabb szakértőket rendeltek ki.

– A kirendelés eredményeképpen tavaly júniusban egy nemzetközi nyilvántartás segítségével azonosítottuk az egyik elkövetőt – folytatja Simonyai Ágnes. – Az 54 éves férfi román származású belga állampolgár, aki Belgiumban élt. A beszerzett adatok alapján újra felpörögtek az események. Ismét több tanút hallgattunk ki, újabb szakértőket rendeltünk ki. Nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében beszereztük azokat az információkat, amelyek lehetővé tették a gyanúsítást, majd az illető elfogását is. A hazai mellett kezdeményeztük európai és nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását is. Március 13-án Belgiumban, Antwerpenben elfogták őt. Április 19-én került sor az elfogott gyanúsított átadására, majd nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett miatt gyanúsítottként hallgattuk ki, és kezdeményeztük letartóztatását, melyet a járásbíróság elrendelt.

A nyomozás tehát évtizedek múltával új lendületet kapott, ennek köszönhetően a rendőrök azonosították az elkövető további társait, közülük az egyik már elhunyt, de Nae Viorel 56 éves román állampolgár ellen jelenleg európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

gyilkos

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert