Chia mag és aszalt szilva, hogy a székrekedés után könnyen menjen az "elengedés"
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
40 év felett stressz, rossz hír vagy akár örömhír esetén sokaknál előfordul, hogy a salakanyag eltávozása nehezebben történik. Egyre gyakrabban jönnek hozzám, egyetemisták vizsgaidőszakban, illetve hoznak iskolás gyerekeket anyukák, ezzel a problémával.
Kutatások szerint átlagosan az emberek 10 %-a küzd székrekedési problémával, de a szépkorúak körében már eléri a 20 %-ot.
A székrekedés leggyakoribb okai a helytelen táplálkozás, folyadékhiány, jó baktérium hiánya, mozgásszegény életmód, stressz. Fontos, hogy rostosban gazdag ételeket is beiktassuk az étrendünkbe (például a chia magot és az aszalt szilvát), rendszeresen étkezzünk, és mozogjunk, de segítséget nyújtanak a gyógyteák is, a megnövekedett folyadék igény kielégítése céljából, az emésztés segítése érdekében (bodza virág, borsmenta levél, citromfű, csipkebogyó, kamillatea).
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.
A Chia mag (Salvia hispanica) vagy más néven Azték zsálya, Közép- és Dél-Amerikából származik. Omega-3, omega-6 és omega-9 többszörösen telítetlen zsírsavaknak lehetséges forrása. Természetes rost, fehérje és ásványi anyag forrás, kalcium tartalma ötször annyi, mint amennyi a tehéntejben található. De megtalálható benne az A-vitamin, B-vitaminok, E-vitamin, magnézium, vas, cink, réz, szelén, kálium. Javasolt napi adagjában megtalálható egy felnőtt ember szervezetének vas szükségletének a fele.
Lisztérzékenyek gabonájának is nevezhetjük, mivel gluténmentes, így akár porrá őrölve vagy szemesen is felhasználhatjuk ételeink készítéshez, kenyeret, pizzát, süteményeket is készíthetünk belőle.
Az omega-3-zsírsavakből, EPA és DHA képződik, melyek gyulladásgátló hatással rendelkeznek, továbbá csökkentik a vérzsírértéket. Omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak további jótékony hatásáról az alábbi korábbi cikkemből tájékozódhat. ( https://gabriel-herbs-bt.webnode.hu/l/miert-szomoru-a-magyar-avagy-az-omega-zsirsavak-titkai/ )
A chia mag gazdag antioxidánsokban, ilyen az E-vitamin is, ami segít megkötni a szabad gyököket. Az antioxidánsok lassíthatják az öregedés folyamatát. A chia mag vízoldékony élelmi rostforrás, amely támogatja az emésztőrendszerünk működését, és a bélflóra jótékony baktériumainak mennyiségét. A chia mag természetes élelmi rostjai felszívják a vizet, megnövelik a gyomortartalmat, így teltségérzetet keltenek, miközben növelik a széklet mennyiségét és javítják az állagát, ezzel segítve a kiválasztás folyamatát.
A természetes rost kalória nélkül megnöveli a gyomor tartalmát, a gyomorban felszívja a vizet, megnő a térfogata, ezáltal sokkal gyorsabban telítettnek érezhetjük magunkat.
Nagy segítséget nyújt a szénhidrátok anyagcseréjében azáltal, hogy késlelteti a gyomor kiürülését.
Naponta javasolt 20-30 gramm rostot elfogyasztanunk. Azonban aki székrekedésben szenved, túlsúlyos, érelmeszesedéssel, magas koleszterin szinttel küzd, vagy cukorbetegségben szenved, azok számára javasolt a napi 40-50 gramm élelmirost-bevitel. Ahhoz, hogy a chia mag ki tudja fejteni az áldásos hatását székrekedés esetén, szükséges a napi folyadék bevitelt jelentősen növelni.
Chia magot egy nap maximum 15 gramm mennyiségben vihetünk be, ezért élelmi rost forrást más tápanyagból is szükséges beszereznünk. A Chia mag egyik elkészítési módja: 2 teáskanálnyi magot 0,5 dl folyadékban elkeverünk, majd egy órát pihentetjük, ezt követően fogyasztjuk a zselés állagú magokat. A magokat jól rágjuk szét, hogy a benne található hasznos tápanyagok fel tudjanak szívódni a szervezetünkben.
Figyeljünk arra, hogy aki vérhígító gyógyszert szed, annál a chia mag fogyasztása ellenjavallt!
Aszalt szilva, szilvalekvár kiváló hazai termékek, amelyek segítségünkre lehetnek, hogy könnyen menjen. Míg a chia mag vízben oldódó rostokat tartalmaz, addig a szilva vízben oldhatatlan rostokban gazdag, így a két gyógyhatással rendelkező növény kiegészíti egymást a székrekedés kezelésében.
Az oldhatatlan rostok segítenek a bélben található patogének kitakarításában, segítenek az emésztésben, mivel a bélmozgásokat is serkenti, így helyreállhat az egészséges emésztés, kiválasztás. Az aszalt szilva magas rosttartalmának köszönhetően, lassabban szívódnak fel a cukrok, így lassabban emelkedik meg a vércukorszint. Magas vérnyomásban szenvedő embereknek is érdemes naponta néhány szem aszalt szilvát elfogyasztani. Támogatja a máj működését. Klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy napi 100 gramm aszalt szilva elfogyasztása, megállítja a csontvesztés folyamatát, sőt jelentősen növeli a csontképződést. Aszalt szilvát székrekedés esetén a reggeli órákban éhomra érdemes fogyasztani.
A pangó salakanyag és a kiválasztásra váró méreganyagok károsíthatják a bélben élő mikroorganizmusokat, ami később akár rákos daganatok kialakulásához is vezethet, önmérgezés miatt, ezért nagyon fontos a székrekedés mielőbbi kezelése.
Mivel a székrekedés nem betegség, hanem egy betegségre utaló tünet, érdemes szakember bevonásával megkeresni az okokat, és oki terápia során megszüntetni a kiváltó problémát.
Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésemre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy +36/30-529-85-74 – minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, segítségemre! * https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/961539/TERMEK-CSOMAGOK - webshopomban számtalan gyógynövényterméket megtalálsz, amire szükséged lehet