Datolya: ízletes édesség, ami egészséges
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
A datolya, tápanyagban gazdag, igen egészséges. Az optimális mennyiség ebből a finom édes gyümölcsből, napi 3-5 darab. Javasolt a fogyasztása magas vérnyomás, és magas koleszterinszint esetén, valamint csontritkulás és a vérszegénység megelőzésére.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.
A datolyapálma (Phoenix dactylifera) gyümölcse a datolya. A datolyát másként, datulának is nevezik. Pálmafélék (Arecaceae) családjában tartozik. A datolya az emberiség történelmében az egyik legkorábban termesztett gyümölcsök egyike. Régészeti feltárások során kőkorszaki datolyapálma maradványokat találtak.
Közel-Keleten és Észak-Afrikában különösen népszerű gyümölcsnek számít. A datolya színe eltérő, ezek különböző fajtájú datolyapálmákon teremnek. A datolya színe lehet vörös, sárga, barna. A datolyáról általánosságban elmondhatjuk, hogy egy édes gyümölcs. Íze, lágysága, édessége nagymértékben függ a gyümölcs cukortartalmától.
Tápanyagban gazdag, igen egészséges gyümölcsnek tartják. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C-, D-vitamint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, mangánt, vasat, foszfort. Magas kalória tartalmú gyümölcsök közzé tartozik, frissen 100 gramm 107 kcal, aszalva kb. 230 kcal tartalmaz. Fehérjében és természetes rostokban gazdag. Gazdag antioxidánsai a flavonoidok, karotinoidok és a fenolsavak. Magas szénhidrát tartalma miatt, javasolt mértékletesen fogyasztani. Az optimális mennyiség a gyümölcsből, mérettől függően, napi 3-5 darab.
A datolya fogyókúrában történő fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyesek úgy vélik, hogy a magas szénhidrát tartalma miatt a fogyókúrázók számára nem javasolt a fogyasztása. Míg mások azon az állásponton vannak, hogy mivel magas a szénhidrát tartalom, magas természetes rostokkal társul, így napi 3 darab elfogadható a fogyókúrázó étrendjébe. Továbbá azzal is érvelnek, hogy ez a könnyen emészthető gyümölcs, édes íze elűzi az édesség iránti vágyat és hosszabb időre csökkenti az éhségérzetet.
Míg a friss datolya gyümölcs bőre sima, nálunk leginkább az aszalt „ráncos bőrű” datolya terjedt el. A datolyának és egyéb aszalt gyümölcsök fogyasztásának a nagyböjt idején különösen fontos szerep jut. A böjt idején igen fontos, hogy energiával tölt fel, ami a böjtölők számára igen fontos szempont.
Gyógyhatását tekintve, enyhe hashajtó hatása miatt, elsősorban a székrekedés megelőzésére, kezelésére, bélbántalmak esetén javasolt a fogyasztása.
Népi gyógyászat szerint javasolják magas vérnyomás, és magas koleszterinszint ellen is. Kalcium és vas tartalma miatt, a csontritkulás és a vérszegénység megelőzésére is ajánlom.
Tanulmányok támasztják alá, a datolya agyműködést serkentő hatását. Leginkább a memória fokozására, és a tanulási képesség javítására hat. A versenysportolók naponta többször is szívesen fogyasztják a datolyát, hogy ezzel is növeljék a fizikai és szellemi állóképességüket, valamint kielégítsék a szervezetük megnövekedett energia igényét. A datolya fogyasztása során fokozatosan növekszik a szervezet energiája és a magas rosttartalomnak köszönhetően nem esik le gyorsan a szervezet energia szintje.
Javasolt randevút megelőzően a datolya fogyasztása, mivel fokozott lelkiállapotunkra kiegyensúlyozó hatást gyakorol a benne található gyümölcscukor. A lassan felszívódó gyümölcscukor energiával látja el, a fokozott fizikai tevékenységet végzők szervezetét, így a datolya fogyasztása számukra is nagyon kedvező.
Datolyának erőteljes köptető hatása van. Roboráló szerként használjuk kritikus élethelyzetekben, a betegségeket követő lábadozásban, terhesség idején, időskorban, hogy az általános ásványianyag hiányt természetes formában pótoljuk.
Táplálékként történő felhasználásakor, étkezések közötti energiapótló gyümölcsként tekintünk a datolyára. Illetve nagyon finom sütemények alkotórésze, ahol a vajat és a cukrot is kiválthatjuk egyidejűleg a használatával.
Nem javasolt a datolya fogyasztása, a fogászati problémákkal, elsősorban fogszuvasodásra és titamin tartalma miatt a migrénes fejfájásra hajlamos személyeknek. Magas cukortartalma miatt a diabéteszben szenvedők számra nem javasolt.
Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74
"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.