Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 28, 21:50

Sokára fognak a magyarok önvezető autóval járni

Az önvezető autók technológiája az elmúlt évtizedben jelentős előrelépéseket tett, azonban számos új kihívással szembesültek a mérnökök, fejlesztők és szabályozók.

onvezetoauto

Az AI fejlődése kulcsfontosságú szerepet játszik ebben az ágazatban is, ígéretes jövőt kínálva a mobilitás számára. Ugyanakkor az etikai, biztonsági és hatékonysági kérdések továbbra is megválaszolatlanok. Jelenleg az önvezető autók jövője nem tűnik túl fényesnek, mivel a technológia még messze van attól, hogy mindennapjaink részévé váljon.

Az önvezető rendszerek teljesítménye messze elmarad a várttól

A legtöbb gyártó önvezető rendszere nem teljesített jól egy nemrégiben végzett közlekedésbiztonsági teszten – derül ki a Reuters cikkéből, amely az amerikai Közlekedésbiztonsági Intézet (IIHS) vizsgálatait ismerteti. Az ilyen technológiákat gyártó vállalatok mindegyike – többek között a Tesla és más híres gyártók önvezető és vezetéssegítő rendszerei is – "gyenge" minősítést kapott. Ez arra enged következtetni, hogy az önvezető technológia még távol áll attól, hogy mindennapjaink része legyen.

Ennek oka nem csak a technológia fejlettségének hiánya, hanem az autósok bizalmatlansága is. A felmérés kitért arra is, hogy miként viszonyulnak a már utakon lévő sofőrök a vezetés újdonságához. A bizalmatlanság beigazolódott, a megkérdezettek többsége még azt sem tolerálja, hogy az utakon olyan járművekkel találkozzanak, amelyek automatikus üzemmódban közlekednek.

Az American Automobile Association (AAA) felmérése is igazolja az autósok bizalmatlanságát az önvezető technológiával szemben. A megkérdezett autóvezetők 91 százaléka – kilenc válaszadó a tízből – határozottan elutasítja az automatizált vezetést. Ezt a hozzáállást valószínűleg a korábbi kudarcok is befolyásolják.

Biztonsági kérdések és etikai döntéshozatal az önvezető autóknál

A biztonság kérdésköre továbbra is kulcsfontosságú az önvezető autók fejlesztésében. Az AI rendszereknek válsághelyzetekben is megbízható és következetes döntéseket kell hozniuk, beleértve az etikai dilemmák kezelését is, mint például baleset esetén a legkevésbé “káros” lehetőség kiválasztását. De természetesen az AI-nak folyamatosan tanulnia kell, ami bonyolítja a tervezést és tesztelést.

Globálisan a szabályozás egyre inkább sofőrfigyelő rendszerek alkalmazását írja elő, hogy az autó ne kapcsoljon önvezető üzemmódra, ha a sofőr nem figyel. Ez a felelősség megosztásának szándékával paradox helyzetet teremt.

Dilemmák a technológia esetén

Az önvezető autók technológiája számos etikai és gyakorlati dilemmát vet fel. Az egyik legnagyobb kihívás a "moralitási algoritmusok" fejlesztése, amelyeknek etikai döntéseket kell hozniuk balesetveszélyes helyzetekben. Például, ha egy ütközés elkerülhetetlen, a rendszernek mérlegelnie kell, melyik irányba forduljon, minimalizálva a sérüléseket. Továbbá, a technológia megbízhatósága és a felhasználók bizalma között is fennáll egy feszültség: az autósok gyakran bizalmatlanok az önvezető rendszerekkel szemben, ami lassítja a technológia széles körű elfogadását és integrációját.

 

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert