Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 19, 22:11

Emésztési zavar, puffadás: konyhakömény, édeskömény

  • Közzétéve Életmód

A gyomor és bélpanaszok kezelésében, a fitoterápiás gyógynövények különösen értékesek és nélkülözhetetlenek.

immunerosito

Az emésztési zavar gyakran egy mögöttes probléma, mint például a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), fekélyek vagy epehólyag-betegség tünete. A dyspepsia néven ismert emésztési zavar az étkezés utáni kellemetlen teltségérzet leírására szolgál.

Emésztési zavar tünetei általában: puffadás, teltségérzet, böfögés, gázosodás, hányinger, hányás, savas íz, morgó gyomor, gyomorégés a has felső részében, hasi fájdalom.

Ezek a tünetek stressz hatására erősödhetnek. Az embereknek gyakran van gyomorégésük az emésztési zavar mellett, amit a gyomorsav nyelőcsőbe jutása okozz.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, gyógynövényes kezelésekről írok.

Mi okozhat emésztési zavart?

Betegségek általában: irritábilis bél szindróma, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, pajzsmirigy betegség, reflux, fekély, gastroparesis, gyomorfertőzés, gyomorrák.

Gyógyszerek általában: szteroid tartalmú gyógyszerek, egyes antibiotikumok, aszpirin és más fájdalomcsillapító, ösztrogén és szájon át szedhető fogamzásgátlók, pajzsmirigy gyógyszerek.

Életmódbeli problémák általában: ha túl sokat, túl gyorsan eszik, vagy magas zsírtartalmú élelmiszereket fogyaszt, illetve ha stresszes helyzetben eszik valaki. Emésztési zavart okoz a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, stressz és fáradtság is. Evés közben a túlzott levegő nyelése fokozhatja a tüneteket, a puffadást és böfögést.

Előfordulhat azonban az, hogy valakinek állandó emésztési zavara van, mely a fenti tényezők egyikéhez sem kapcsolódik. Ezt a fajta emésztési zavart funkcionális dyspepsiának nevezzük.

A terhesség középső és utolsó trimeszterében sok nő tapasztal emésztési zavart, melyet az emésztőrendszeri izmok ellazítását okozó terhességi hormonváltozással, illetve a növekvő méhnek a gyomorra gyakorolt nyomásával magyarázható.

Emésztési zavarok közül a leggyakoribb a reflux. Ilyen lehet a torokban jelentkező maró érzés vagy a savanyú íz a szájban. A visszaáramló gyomortartalom jellemzően gyomorsav, de előfordul az epés reflux is. Az ő esetükben az epe nagyobb mennyisége okoz keserű szájízt, hányingert vagy zöldes színű köpetet.

Gyakran előfordul, hogy a tünetek pár órán belül már maguktól elmúlnak. Néhány hasznos tipp, hogy enyhítse az emésztési zavarokat:

  • Inkább étkezés után igyon, mint közben.
  • Kerülje a késő esti étkezéseket.
  • Kerülje az alkoholtartalmú italokat, a dohányzást.
  • Ne rágjon nyitott szájjal - ne egyen túl gyorsan és ne beszéljen evés közben – így kevesebb levegőt nyel, mely súlyosbítja a tüneteket.
  • Próbáljon meg pihenni étkezés után.

A megelőzés legjobb módja, hogy elkerülje azokat az élelmiszereket és helyzeteket, melyek emésztési zavart okozhatnak. Vezessen étkezési naplót annak érdekében, hogy megtudja, önnél mi a kiváltó tényező.

  • Amennyiben a stressz az emésztési zavar kiváltó oka, tanuljon stresszkezelő technikákat, értékelje át az életmódját.
  • Csökkentse a koffeintartalmú ételek és italok fogyasztását, kerülje az alkoholfogyasztást, mivel az alkohol is irritálja a gyomor nyálkahártyáját.
  • Egyen kisebb adagokat.
  • Egyen lassan, rágja meg jól az ételt.
  • Emelje fel az ágy fejvégi lábát, hogy a feje és mellkasa magasabban legyen. Ne használjon erre a célra több párnát, mert azzal csak azt éri el, hogy a feje olyan szögben lesz, mely növeli a gyomorra nehezedő nyomást, és súlyosbíthatja a gyomorégést.
  • Ha dohányzik, semmiképpen ne gyújtson rá közvetlenül evés előtt és után, mivel irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját.
  • Kerülje a magas savtartalmú ételeket, mint a citrusfélék és a paradicsom.
  • Kerülje a szoros, testhezálló ruhák viselését, mely a gyomorra gyakorolt nyomásával a nyelőcsőbe juttathatja annak tartalmát.
  • Ne feküdjön le étkezés után azonnal. Legalább három órát várjon a lefekvéssel étkezés után.
  • Az aktív testmozgást (sportolást) étkezés előtt, vagy legalább egy órával étkezés után végezze. Ne tornázzon tele gyomorral.

Mivel az emésztési zavar komolyabb egészségügyi probléma jele is lehet, forduljon mindenki szakemberhez, ha az alábbi tüneteket tapasztalja: gyakori hányás vagy vér a hányadékban, hirtelen fogyás, étvágyvesztés, fekete és sűrű széklet, illetve véres széklet, erős fájdalom a has jobb felső oldalán, fájdalom a jobb alsó vagy felső has részben, diszkomfortérzés evéstől függetlenül.

Az emésztési zavarhoz hasonló tünetek szívrohamot is okozhatnak. Ha szokatlan légszomjat, izzadást vagy az állkapocsba, nyakba, illetve karba sugárzó fájdalmat tapasztal, forduljon sürgősen szakemberhez!

A gyomor és bélpanaszok kezelésében, a fitoterápiás gyógynövények különösen értékesek és nélkülözhetetlenek. A rossz emésztés következtében fellépő bélgázok és a hozzá kapcsolódó görcsös panaszok megszüntetésére alkalmas gyógynövények az ánizs, a kapor, a konyhakömény, az édeskömény. A bélgázok megszüntetéséhez ezen gyógynövények a bél simaizomzatának ellazításával járulnak hozzá, a görcsök megszűnését követően a gázok szabadon el tudnak távozni.

Konyhakömény (Carum carvi) a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozik. A konyhakömény drogja a Carvi fructus, a kömény ikerkaszat termése, amely a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv hivatalos drogja, de hivatalos drog a konyhakömény terméséből lepárolt illóolaj (Carvi aetheroleum) is.

A konyhakömény görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő hatása igazolt. A konyhaköményből készítetett tea csökkenti a simaizom görcskészségét, szabályozza a bélfal, a gyomorfal tónusát, de az ellazult izmok rugalmasságának helyreállításában is részt vesz, ami kedvezőleg hat a bélgázképződéses és a puffadásos állapotra. A csecsemőknek készült teák egyik összetevőjeként is ismerjük, de ajánlom az áldott állapotban lévő kismamáknak is a fogyasztását, mivel a terhesség ideje alatt, hormonális változások és a belek elégtelen mozgásából eredően puffadás alakul ki, a konyhakömény hatóanyaga, pedig megköti a képződött gázokat, ezáltal segít felszámolni a hasat feszítő érzést.

A fentiekben leírt jótékony hatásain túl, igazolt számos mikroorganizmus elleni, antibakteriális, antifungális hatása. Továbbá gátolja a gombák szervezeten belüli szaporodását, a konyhaköményben található hatóanyagok elősegítik a jó bélbaktériumok megtelepedését, ezért érdemes már csecsemőknek is adni, illetve a felnőtteknek is kiváló egy-egy bélirritáció (kórokozó, gyógyszer, túlzott kávé és alkohol fogyasztást) követő állapotban fogyasztani, a bélflóra természetes helyreállítása érdekében.

Közönséges édeskömény (Foeniculim vulgare) a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozik. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szereplő hivatalos drogja a termése (Foeniculi amari fructus) és a terméséből készített illóolaja (Foeniculi amari fructus aetheroleum).

Az édesköményben rejlő gyógyhatást már az ókori rómiak is ismerték és használták. A középkori ember az édeskömény termést fűszerként is használta, amely hagyomány napjainkban is felmaradt, így főzelékek, saláták, halételek, mártások, teasütemények ízesítője napjainkban.

Klinikailag igazolt az édeskömény szélhajtó, görcsoldó gyógyhatása, amelyet előszeretettel használunk a csecsemőgyógyászatban, például a kólikás tünetek fennállása esetén. Az édeskömény tea fogyasztását is javaslom a kismamáknak, hiszen a kismamáknál gyakori tünet a puffadás amelyhez még székrekedés is társulhat, az édeskömény tea enyhe hashajtó és puffadás csökkentő hatása miatt, természetes módon csökkenthetők ezek a tünetek.

Tea készítése: egy teáskanálnyi édesköménymagot mozsárban törjünk meg. Forrázzuk le 2 dl vízzel és fedjük le, majd 10 percet követően szűrjük le és kortyonként fogyasszuk. Napi maximális adag 5-7 gramm édeskömény termés.

Az édeskömény termés gyógykészítmények alkotóeleme hashajtó, köptető, epehajtó, vesekőképződést gátló, tejelválasztást fokozó teáknak.

Kérem fogadják meg tanácsomat a teafogyasztás szertartásáról. Amíg a tea készítése, egy viszonylag egyszerű folyamat, addig a tea fogyasztása egy „szertartásos gyógyító folyamat”. Mindig legyen néhány percünk, hogy a gyógyteánkat elkészítsük és a tea kifejthesse a gyógyító hatását, mind a légzőszervrendszeren, mind a bélrendszeren való felszívódás által. A forrázatot, nem forrón, de melegen, kortyonként érdemes fogyasztani, puffadásos tünetek megléte esetén, miközben orrunkon keresztül beszívjuk a gyógynövény forrázatból feltáruló illóolajat, és élvezzük a gyógytea ízét és gyógyító erejét.

Várlak természetgyógyász szakrendelésemen, foglalj időpontot online: https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy telefonon +36/30-529-85-74 – Vásárolj webshopomban kedvező áron gyógynövénytermékeket: https://webshop.gabrielherbs.hu/Edeskomeny-termes-tea-100-g-Natur-tea

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280