Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 16:36

Torokfertőtlenítők tele adalékanyagokkal

  • Közzétéve Életmód

Jobb, ha nem visszük túlzásba a szopogatótablettáknak az alkalmazását, ugyanis tele vannak adalékanyagokkal — figyelmeztet az InfoCons.

szopogato tabletta

A frissujsag.ro magyar nyelvű szatmárnémeti újságban olvasható, hogy az InfoCons fogyasztóvédelmi szervezet évről évre górcső alá veszi az őszi-téli időszakban gyakran reklámozott torokfertőtlenítőket. Nagy népszerűségnek örvendenek ezek a szopogatótabletták, fogyasztjuk is őket rendszeresen, ha fáj a torkunk.

A gyártók minden szezonra előrukkolnak egy-egy újabb termékkel, ízesítéssel, de vajon tudjuk-e, hogy mit tartalmaznak ezek a tabletták?

Az InfoCons megvizsgálta a legnépszerűbb termékeket, átnézte, hogy a címkéik alapján mikkel próbálja enyhíteni a lakosság a torokkaparást, a fájó, szúró érzést a hideg időszakban.

Harmincegy, a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére használt szopogatótablettát és étrend-kiegészítőt vizsgáltak meg nemrég idehaza, melyek között akadt ugyan, amelyik csak egy adalékanyagot tartalmazott, de olyan is, amelyikbe nem kevesebb mint hatot sűrítettek. Ez egyébként nagy előrelépés az előző évekhez mérten, hiszen korábban olyan terméket is piacra dobtak, amelyik nem kevesebb mint 18 adalékanyagot tartalmazott.

A mostani vizsgálat szerint a különböző ízesítésű Strepsils, Tantum, Trachisan, Septolete, Faringosept és Decasept szopogatótabletták mindegyikében volt legalább egy adalékanyag: 38 százalékuk csak egyet tartalmazott, 3 százalékuk viszont hatot is felsorolt a címkéjén az összetevőknél.

A legnépszerűbb adalékanyagok között az E953-at (izomalt), az E954-et (szacharin), az E951-et (aszpartám), az E952-t (ciklamát) és az E950-et (aceszulfám-K) találjuk.

Az adalékanyagok mellett cukorban is bővelkednek ezek a termékek: sok terméken ráadásul nincs feltüntetve, hogy pontosan mennyit tartalmaz, vagy ha mégis, akkor a feltüntetett érték nem felel meg a valóságnak — ilyen a megvizsgált szopogatótabletták 70 százaléka.

Mivel a termékek nagy részénél nem lehet tudni, mekkora a cukortartalmuk, ezért nem árt az óvatosság, főként a diabéteszes betegek esetében — tanácsolja az InfoCons.

frissujsag.ro

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280