MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 16:57

Kamilla, a hosszabb élet egyik titkos összetevője

  • Közzétéve Életmód

A kamillát az emberek már ókorban is használták gyógyításra, ezért az egyik legismertebb, legtöbbször kutatott gyógynövényeink közé tartozik. Megfigyelték a kamilla gyulladáscsökkentő, görcsoldó és nyugtató, antiszeptikus és bőrregeneráló hatását, amit a gyógyászatban a mai napig alkalmazunk.

kmill

A nehezen gyógyuló sebek, visszeres lábszárfekély, ekcémás, és sokféle bőrfertőzés, bőrgyulladás kezelésére használjuk külső lemosó, borogatás vagy ülőfürdő alkotórésze.

Számtalan kísérlet bizonyította hatásosságát a légúti megbetegedés, gyomor és bélnyálkahártya gyulladása valamint fekély esetén.

Egyetemi kutatásban közel 2000 idős ember részvételével történő vizsgálat azt támasztotta alá, hogy a kamillát rendszeresen fogyasztó nők körében 30 százalékkal csökkent az idő előtti elhalálozások száma. Tehát hölgyeim, ez a kis virág, a hosszabb élet egyik titkos összetevője.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Orvosi székfű (Matricaria recutiata) őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. Magyar nevei: kamilla, nemes székfű. A sziki / alföldi kamilla 2015-ben bekerült a hungarikumok közé.

A kamilla egyéves orsószerű gyökérrel rendelkező növény. Szára hengeres, 5-80 cm magas. Levelei szórt állásúak, hosszúkásan lándzsásak, sallangosan szeldeltek. Virágzata 12-18 db fehér termős nyelves virágból és a virágzat közepén számtalan sárga, kétivarú csöves virágból áll. A kamilla virágzatának fészektányéra a virágzás során megnyúlik, kúpossá válik és belül üreges lesz.

A kamilla hivatalos drogra a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv szerint, szárított fészekvirágzata (Matricariae flos), kamilla illóolaj (Matricariae aetheroleum), a virág folyékony kivonata (Matricariae extractum fluidum), és a virágzat szitálmánya (Chamomillae cribratum).

Hatóanyaga illóolaj, amely kék színű, mivel a lepárlás során, a színtelen proazulénből kék színű kamazulén jön létre. Tartalmaz még flavonoidokat, apigenint, luteolint, patuleint, pektinszerű nyálkaanyagot, kumarinokat, fenolsavakat, kolint, ásványi anyagokat.

A kamilla az egyik legrégebben használatos gyógynövényünk, amit már az ókorban is használtak. A hagyományos gyógyászatban elsősorban a gyomor és a bélrendszer betegségeinek a gyógyítására használták. Megfigyelték a kamilla gyulladáscsökkentő, görcsoldó és nyugtató hatását. A népi gyógyászat a kamillát antiszeptikus és bőrregeneráló hatása miatt is alkalmazza. A kamilla számtalan termék, teakeverék, tinktúra alkotója. Jó eredmény érhető el általa, a légúti megbetegedés, fekély, gyomor-, és a bélnyálkahártya gyulladás kezelése esetén. A kamilla virágzatból készült forrázat enyhe nyugtató hatással rendelkezik, serkenti az emésztést, csökkenti a puffadást, erősíti a gyomrot. Torok fájdalma, torokgyulladás esetén toroköblögető szerként is használhatjuk. Szájöblögető szerként használhatjuk a szájüreg betegségeknél, a száj nyálkahártyájának irritációjakor, fogínyvérzéskor, aftás panaszoknál. Megfázásnál, vegyük figyelembe a kamilla virágból készített tea izzasztó hatását és a teát az ágyban betakarózva fogyasszuk el. A nehezen gyógyuló sebek, visszeres lábszárfekély, ekcémás, kontakt dermitiszes bőrfelület kezelésre jótékony hatású az azulénes kamillakenőcs. Enyhe napégés tüneti kezelésére is alkalmazzuk. Ülőfürdőt készíthetünk belőle a nemi szervek gyulladásos és a végbélkörnyék megbetegedései, aranyér esetén.

A kisbabák is fogyaszthatják a kamillából készített teát hat hónapos kortól.

Kutatások támasztják alá, hogy a kamilla alfa-bizabol és farezén tartalma segíti a sebgyógyulást, mivel serkenti a hámosodást. Klinikai vizsgálatok alátámasztották a kamilla enyhe nyugtató hatását, valamint, a stressz és alkohol alapú fekélyképződés kialakulásának gátlását. Bizonyított a szorongást, fejfájást csillapító hatása.

Szemgyulladás, kötőhártya-gyulladás esetén borogatást készíthetünk kamilla teával. Nagyon fontos, hogy gyógyszerkönyvi minőségű gyógynövényt használjunk, minden esetben.

Tudományosan igazolt a kamilla gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása. Görcsoldó hatását jól használhatjuk menstruációs görcsök esetén is. Antibakteriális és antifungális hatása miatt többféle baktérium pl: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Streptococcus, Pseudodonas, és gomba Candida albicans ellen is hatásos. Gyomor és bélrendszer görcseit oldó és gyulladást csökkentő hatása is kutatásokkal igazolt. A kamilla összetevői egymással szinergikus kapcsolatban állnak, tehát egymás hatását felerősítik, ami azt jelenti, hogy sokkal hasznosabb a gyógynövény használata, mint a gyógynövény hatóanyag kivonatainak külön-külön felhasználása.

2-es típusú cukorbetegek részvételével kutatták a kamilla cukorbetegek vércukorszintjére gyakorolt hatását. A kísérletben a kamilla teát a résztvevők a főétkezéseket követően fogyasztották el. A kamilla teát fogyasztó 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknek javult a HbA1c- és széruminzulin-szintje, tovább javult a szervezetük antioxidáns-szintje, ami a cukorbetegség kockázati tényezőinek csökkentésében játszik szerepet. A japán kutatók szerint hozzájárul a vakság, veseprobléma, idegrendszeri és keringésbeli problémák kialakulásának csökkentéséhez.

Kamilla tea készítése: egy evőkanál kamillát 2 dl vízzel leforrázunk, 10 percet követően leszűrjük. Kamilla tea készítése során a leforrázott kamillavirágzatot tartalmazó csészét mindig fedjük le, hogy a gyógyító illóolaj tartalma ne párologjon el. A kamillateát kúraszerűen, két hétig javasolt fogyasztani.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

„Olcsóbb, mint a gyógyszertár”: https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280