Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 10:57

Ananász: télen is fogyhatunk

  • Közzétéve Életmód

A téli időszakra a szervezetünk programozottan egy kis zsírtartalék felhalmozásával készül. Azonban a modern életvitelünk folytán, nem szívesen engedjük meg ezt a plusz súlyfelesleget, és ez ellen az aktív mozgás mellett, az étkezésünk kis átalakításával és gyógynövényekkel is hadat üzenhetünk.

ananaszle3

A rossz emésztés kézzelfogható bizonyítékai a szorulás, a hasmenés, a fekélyek, a puffadás, a hasfájás, a böfögés, a tápanyagok nem megfelelő felszívódása és az olyan betegségek, mint az irritábilis bél szindróma.

Az ananász többféle kedvező hatást gyakorol az egészségünkre, a benne található sokféle vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően. Az ananász bromelain enzimének köszönhetően, fontos szerepet játszik a fehérje emésztésben, a zsír lebontásban.

Étkezés közben érdemes ananászlét fogyasztani, mert segíti az emésztést és csökkenti a vér savtartalmát. Emésztési zavarok esetén szintén ajánlom az ananászlé fogyasztását, jó tulajdonsága, hogy még akkor is fogyasztható, ha a beteg gyomor már szinte semmit nem tud elviselni.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Érdekesség az, hogy az ananászkonzervben már nem található meg a bromelain fehérjebontó enzim, mert az a hőkezelés során lebomlik.

Az ananász (Ananas) a broméliafélék (Bromeliaceae) családjába tartozik. Dél-Amerika forró vidékéről származik. Az ananász íze édes-savanyú, zamata nagyon finom. A trópusokon az ananász levéből megerjesztve gyümölcsbor, nanaja nevű likőr és szeszesital készül. Indiában orvosságnak is használják.

Az ananász sokféle erőteljes antioxidánst tartalmaz, mint például a C-vitamint és a béta-karotint, emellett tartalmaz szénhidrátot, cukrot, rost anyagot, zsírt, fehérjét, tiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), pantoténsavat (B5-vitamin), B6-vitamint, folsavat, kalciumot, vasat, rezet, szelént, magnéziumot, mangánt, nátriumot, foszfort, káliumot, cinket.

Az ananász összetevői bizonyítottan növelik mind a férfiak, mind a nők termékenységét.

Az ananász jó kiegészítője a különféle fogyókúrás étrendeknek, és a tisztítókúrák elmaradhatatlan része, mivel fogyasztása után a szervezetből gyorsan ürülnek a méreganyagok.

Az ananászt zsírégető gyümölcsként ajánljuk diéta esetén. Számtalan jótékony hatása van szervezetünkre, de alkalmazása során a mennyiségre, oda kell figyelni a cukortartalma miatt, amennyiben fogyókúrázunk. Kutatások bizonyítják, hogy a bromelainban gazdag ételek nem csak az emésztést segítik, hanem, mint természetes gyulladáscsökkentő, mérsékli az ízületi gyulladásokat és a reumatikus fájdalmakat. Bromelainnak áldásos hatása, hogy gyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását, valamint jó az edzés utáni izomfájásra és zúzódásokra. Állatkísérletek szerint a bromelain segítséget nyújt, az E-coli fertőzésből származó hasmenés kezelésében és csökkenti a gyulladást a belekben.

Az ananászban nagy mennyiségben található triptofán nevű aminosav, amely segíti a szerotonin képződését a szervezetünkben. A megnövekedett szerotonin szint javítja a stressztűrő képességet, így ellenállóbbak leszünk a depresszióval és az idegességgel szemben.

Az ananász magas mangán tartalma segít megőrizni a csontok szilárdságát.

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javul az immunrendszerünk működése, és elősegíti a kollagénképződését.

A gyümölcs antioxidáns tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, gátolja a daganatok növekedését, csökkenti az asztma és az allergia kialakulásának esélyét. Májvédő, vírus- és baktériumellenes hatású, de kedvező hatással van a szívre és az érrendszerre.

Az ananászt gyakran használjuk természetes gyógyítóként a duzzadt, vérző íny gyógyítására, mivel erőteljes vérzéscsillapító tulajdonsággal rendelkezik.

Az ananász béta-karotin tartalmának köszönhetően, fantasztikus a szem egészségének megőrzésében.

Az ananász bromelain, kálium, és a vas tartalma javítja a vérkeringést, ezáltal csökkenti az esélyét, a stroke és az agyi degeneratív betegség kialakulásának.

Az ananász fogyasztása előtt, nagyon fontos, hogy megfelelő vastagságban hámozzuk a friss ananászt, mert ha túl vékonyan hántjuk le a héját, arra érzékenyeknél nyelvégést, viszketést, maró hatást okozhat.

Az elhízás, különösen a centrális típusú, gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Az alábbi hormonzavarok okoznak leggyakrabban elhízást: pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia (2-es típusú diabetes), Cushing kór, PCOS, metabolikus szindróma.

Én, a diétával és a fogyókúrával hozzám fordulók számára, még számos más gyógyhatású növényt ajánlok, mely tökéletesen kiegészíti az ananász hatását, a kívánt eredmény eléréséhez. A természet számos olyan növényt kínál, melyek segíthetnek a zsírok lebontásában, így érdemes fogyasztani őket.

Alma: erősíti az izmokat, az idegeket, magas rostanyag tartalma segít a fogyásban. Az almában található pektin csökkenti a vér koleszterin szintjét. Az alma magas káliumtartalma segíti a szívizom megfelelő működését, magas antioxidáns tartalma miatt, sejtvédő hatású.

Fehér akác: fehér akác virága étvágycsökkentő hatással bír, ráadásul a puffadás, székrekedés, sőt, reflux esetén is hasznos.

Garcinia cambogia: indiai gyümölcs egyik legfelkapottabb természetes fogyókúrás szer, mely HCA tartalmának köszönhetően csökkenti az étvágyat és segít lebontani a zsír.

Körte: rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét. A körte nagyon rostdús gyümölcs, fogyasztása jót tesz a szívnek, az érrendszernek.

Mate tea: sokan kávé helyett is fogyasztják magas koffeintartalma miatt, ám az élénkítés mellett a fogyásban is segít, fokozza az anyagcserét és a zsírégetést, csökkenti az étvágyat.

Mezei katáng: zsírégető és emésztést serkentő hatása révén igen kedvelt fogyókúrás gyógynövényként tartjuk számon.

Mustármag: étvágycsökkentő és anyagcserefokozó hatású.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280