Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 17, 5:45

JÓ ÉTVÁGYAT: gyógynövények étvágytalanság ellen

  • Közzétéve Életmód

Fogyókúráról hallanak az emberek a legtöbbet, úgy gondolnánk, hogy ez érinti a legtöbb embert, azonban az is nagy probléma, ha valakinek híznia kellene, de nem kívánja az ételt, és nem eszik annyit, amennyire a szervezetének szüksége lenne. Ebben az esetben a gyógynövények nagy segítségünkre vannak.

etvagytalansag n

Az étvágytalanság hátterében testi és lelki problémák állhatnak, például a stressz vagy gyomor és a bélrendszer megbetegedése, felszívódási problémák, vitamin és nyomelemhiány, mely az állandó fáradtságérzettel és depressziós tünetekkel is járhat.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Melyek az étvágytalanság leggyakoribb okai?

- anorexia
- depresszió
- egyéb pszichés zavarok
- elhúzódó, kezeletlen fertőzések
- gyógyszermellékhatások
- gyomor és a bélrendszer megbetegedései
- gyomorfekély
- gyomorrák
- időskori gyengeség
- kimerültség- lábadozás műtétek után
- májprobléma- post-covid szindróma
- súlyosabb betegségeket kísérő általános gyengeség

Az étvágytalanság természetes kezelésére olyan gyógynövényeket szoktam ajánlani, melyek keserűanyag tartalma nagy. Ezek javítják az emésztőnedvek termelődését, a gyomor mozgását. A gyomor és bélrendszer működésének javítása mellett olyan hatóanyagokban is gazdagok, amelyek kihatnak a szervezet általános állapotára is, megerősítik az immunrendszert, és javítanak a közérzeten.

Emésztés- és étvágyjavító gyógynövények

Ánizs. Az ánizs (Pimpinella anisum) ismert fűszernövény. Természetes úton csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, kitűnő szélhajtó, görcsoldó és étvágyserkentő gyógynövény. Gyerekeknek is adható. Jó hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a vért és használható epebántalmak esetén is.

Cickafark. A közönséges cickafark (Achillea millefolium) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Teája görcsoldó hatású. Étvágyjavító, elősegíti a megfelelő emésztést. Ajánlom étvágytalanság, gyomorhurut, máj, epe és emésztési panaszok, tápcsatorna görcsei esetén.

Édeskömény. Az édeskömény (Foeniculum vulgare) a zellerfélék családjából a Foeniculum növénynemzetség legismertebb tagja. Természetes puffadásgátló és emésztésjavító gyógynövényünk. Görcsoldó hatását hasfájós kisbabák panaszainak enyhítésénél használjuk. Teája étvágyjavító, görcsoldó, puffadáscsökkentő, szélhajtó, nyálkaoldó.

Ezerjófű. Az ezerjófű (Centaurium erythraea) a tárnicsfélék családjába tartozó növényünk. Magas keserűanyagtartalmának köszönheti étvágyjavító gyógyhatását. Fokozza a gyomorsavtermelést. Gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvedőknek a keserűanyag- tartalmú drogok alkalmazása ellenjavallt, mert a gyomorsav elválasztás fokozása súlyosbítja a panaszokat.

Benedekfű (Cinicus Benectus) Asteraceae (őszirózsafélék) családjába tartozik. Az étvágytalanság és az emésztési problémák kezelésére hatékony, az epeműködés serkentés keresztül. Eredményesen használjuk anorexia és puffadásos emésztési zavarok kezelésében.

Fahéj. A fahéj a Cinnamomum spp. növénynemzetségből származó egyes fafajok kérgéből készült fűszer, amely a fák ágainak lefejtett kérgéből készül. A fahéjban található nyálka és cseranyag, valamint a speciális illóolajai jótékonyan hatnak az emésztésre, az étvágyra, az emberi hangulatra. Alkalmazható görcsoldóként, puffadás gátlóként.

Gyermekláncfű. A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) az őszirózsafélék családjába tartozik. Az epe, a vese és a máj megbetegedéseit, a zsíranyagcsere rendellenességeket természetes módon megelőzi. Javítja az emésztést, az étvágyat. Máj és epebetegségek esetén ellenjavallott az alkalmazása.

Gyömbér. A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék családjába tartozó növényfaj. Gyomorégésnél, gyomorrontásnál vagy bélgörcsök enyhítésére is javasoljuk fogyasztását. Csökkenti az étvágytalanságot, a hányingert. Javaslom kismamáknak reggeli hányinger esetén.

Kurkuma. A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövényfaj. Eredeti hazája Dél- és Délkelet-Ázsia, de ma már a trópusokon mindenütt termesztik. Kiváló méregtelenítő és fájdalomcsillapító gyógynövény. Javítja az étvágyat, megköti a mérgeket, ezzel kitisztítja a beleket, és szabályozza az anyagcserét. Védi a májat, a veséket, kezeli az emésztési panaszokat.

Étvágyjavító, de óvatosan adagoljuk a csípőspaprikát, a kapszaicin tartalma miatt. Szintén étvágyfokozó hatású a bors, a borsmenta, a kömény.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK  - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280