Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 11:18

Aranygyökér a stressz ellenszere és a hosszú boldog élet titka

  • Közzétéve Életmód

Napjainkban a stressz már nem csak a felnőtteket érinti, hanem gyakran az iskolás gyermekek és egyetemisták is szenvednek a túlzott teljesítménykényszer folytán kialakuló stressztől.

rozsagyoker fokep

Az aranygyökér segít a stressz leküzdésében, fokozza az általános erőnlétet. Védi a májat, mivel erősíti a szervezet mérgekkel szembeni ellenállását. Szív- és érrendszeri problémák esetén normalizálja az alacsony vérnyomást, támogatja a szívműködést és a vérkeringést. Az orosz népi gyógyászatban évszázadok óta hiszik, hogy ez a gyógynövény a titka a hosszú életnek.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Aranygyökér (Rhodiola rosea), a Kárpátok, Magas Tátra magas hegyén, valamint a Távol-Keleten élő gyógynövény. Nevezik sarki gyökérnek, rózsagyökérnek is, ezt a ginszengnél erősebb hatású adaptogén növényt.

Legendás gyógyhatásáról már Kr. előtt 77-ben, Dioscorides görög orvos írt. 1200 éves tibeti írások jegyzik fel az aranygyökér áldásos hatásait. Az ókori ázsiai népek egészségmegőrző hatása miatt előszeretettel használták. Az ókori rómaiak és görögök felismerték roboláló hatását, így fáradtság esetén szívesen használtá az aranygyökeret. A vikingek az állóképesség növelésére érdekében fogyasztották. A vadászó népek, így az eszkimók és a lappok, a hosszú és kimerítő vadászatokat követő viszontagságos haza felé vezető úton vették igénybe a rhodiola állóképesség fokozó hatását. A Távol-Keleten és az orosz gyógyításban is hagyománya van. Az 1960-as évek orosz űrkutatási programjába is bekerült ez az erősítő gyógynövény, az asztronauták állapotának fejlesztése céljából, miután tudományos kutatások is alátámasztották, az addig népi hagyományokon alapuló gyógyhatásokat. Kimutatták, hogy az aranygyökér mind fizikális, mind mentális szinten erősíti az emberi szervezetet.

Extrém, a szervezet különösen nagy igénybevételt jelentő helyzetekben is helyt tud állni az aranygyökeret fogyasztó ember, mivel növeli az alkalmazkodóképességet.

Rhodiola rosea évelő, pozsgás levélzetű növény. 12-30 cm magas, sárga virágú gyógynövény. Gyógyászati felhasználásakor rizómáját használják fel elsősorban.

Az aranygyökér fő hatóanyag csoportjai a fenilpropanoidok, flavonoidok, fenil-etanolok monoterpének, triterpének és fenolsavak. Az aranygyökér különlegessége, a csak ezen fajra jellemző fenilpropanoidok (rozin, rozavin, rozarin), ennek tulajdonítják a gyógynövény jellegzetes gyógyító hatását. Tudományosan igazolt pozitív hatása a központi idegrendszerre. Az aranygyökér javítja a mentális teljesítményt, fokozza az emlékezőképességet. Képes fokozni a figyelmet, az éberséget. Segít a stressz leküzdésében, fokozza az általános erőnlétet. A serkentőleg hat a figyelemre és az emlékezésre, ezáltal a tanulási funkciót javítja. Így nagyszerű segítség napjainkban a túlterhelt gyermekeink vizsgaidőszakában, dolgozatok, szóbeli vizsgák és színpadi fellépései előtt.

Az aranygyökérben található fenolok antioxidáns tulajdonságúak, így segítségünkre van a szervezetünkben lévő szabadgyökök megkötésében.

A szabadgyök megkötő tulajdonsága és sejtfiatalító, sejtregeneráló hatású borostyánkősav tartalma miatt, előszeretettel használja a kozmetikai ipar bőröregedés gátlására.

Kiválóan alkalmazható a lelki egyensúly stabilitása érdekében. Segít olyan helyzetekben is, amikor érzékenyen reagálunk a környezetünkből ránk zúduló erős illatokra, ízekre, fényre vagy hangra. Megváltozott életkörülmények miatt kialakuló stressz esetén segíti a szervezet alkalmazkodóképességét, egyensúlyban tartását. Kiegyensúlyozza a dühkitörésre, indulatosságra, szomorúságra, hisztériára, türelmetlenségre, depresszióra hajlamos személyek kedélyállapotát. Segít az összpontosításban, javítja az agytevékenységet, a koncentráló-, emlékező-, és felfogóképességet. Növeli a teljesítőképességet, kiválóan hat a matematikai képességekre, a bemagolandó szövegek megtanulásában hathatós segítséget nyújt. Előnyösen hat autista, hiperaktív gyermekek állapotára.

Védi a májat, mivel erősíti a szervezet mérgekkel szembeni ellenállását. Javasolt használata a lép-, a mellékvese és pajzsmirigy probléma esetén is, ez az antioxidáns és méregtelenítő hatású gyógynövény. Az orosz népi gyógyászat a náthás tünetek esetén javasolja az immunrendszert támogató, aranygyökér fogyasztását, és évszázadok óta hiszik, hogy ez a gyógynövény a titka a hosszú életnek. Az immunrendszer védelme mellett, hormonszint kiegyenlítő hatással is rendelkezik.

Krónikus fáradtság szindrómával (CFS) küzdőknek, kimerültség esetén hatékony támogatást ad.

Parkinson-kórban és sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél kiváló kiegészítő terápiája lehet az aranygyökérrel történő kezelés. Az időskori szenilitás hatásai enyhíthetőek vele.

Betegségeink 80 százaléka a szervezetünket érő feldolgozatlan stressz-hatások miatt alakul ki. A civilizáció során elvárt viselkedés nem mindig teszi lehetővé, hogy az emberré válás során kialakult „üss vagy fuss” elv szerint oldjuk meg a kialakult feszült helyzetet. A civilizált ember sok esetben visszafojtja a dühét, amely szorongáshoz vezet, a sorozatosan felhalmozódó stressz, visszafojtott düh és szorongás betegségek egész sorát képes előidézni. Ezért sokan meghasonulnak, fásulttá vagy depresszióssá válnak. Igen gyakori betegségek, mint a 2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, idegbetegség, daganatos betegségek nagy részérért, ha áttételesen is, de a feldolgozatlan stressz a felelős.

Kutatások igazolták, hogy a depressziós állapot megszüntetését az agy a szerotonin szint növelésével éri el, amely az aranygyökér rosavin és a salidroside hatóanyagának köszönhető. Cukorbetegségben szenvedők szervezetében serkenti az inzulin előállítását.

Szív- és érrendszeri problémák esetén normalizálja az alacsony vérnyomást, támogatja a szívműködést és a vérkeringést. Az ősi Kínában az aranygyökeret vérkeringést serkentő hatása és vértisztító hatása miatt a szívinfarktus megelőzésére használták. Tudományosan bizonyított, hogy az endogén ópioidok nevű vegyület, szívvédő hatású, normalizálja a rendellenes szívverést.

A mongol népi gyógyászatban rák kezelésére használták az aranygyökeret. Kutatások támasztják alá, hogy a rákos folyamatokra megelőzően hat, illetve a már kialakult rák kezelés hatékony kiegészítő szere lehet, a magas antioxidatív tulajdonsága alapján.

Afrozidiákumként is megállja a helyét az aranygyökér, mivel mind a férfiak, mind a nők esetén enyhe vágyserkentő, hatással bír.

Az aranygyökér képes az emberi szervezetet érő stresszkeltő anyagokat közömbösíteni, ilyen módon az általános ellenálló képességet fokozni. Az orosz kutatások megerősítették, hogy az aranygyökér hatóanyagai képesek megerősíteni az idegpályák ingerület átviteli képességét, a központi idegrendszert és a keringési rendszert. A Covid fertőzés okozta idegi károsodások leküzdésében is segítő gyógynövényünk lehet.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/Stimaral-gyogynoveny-koncentratum-30-ml-Energy - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280