Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 28, 6:42

Megéri készülékbiztosítást kötni?

  • Közzétéve Életmód
Okostelefonunk az egyik legdrágább értéktárgyunk. Napról napra magunknál hordjuk, mégis sokszor elfelejtjük, mennyi kockázatnak van kitéve. Tény, hogy amikor egy több százezres készüléket megvásárolunk, igyekszünk elkerülni az extra költségeket, de ez csak addig tűnik jó ötletnek, amíg nem válunk lopás áldozataivá vagy nem törjük ripityára a kijelzőt.

062

Cikkünkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a készülékbiztosításokról. Ez neked is segíthet eldönteni, megéri-e megkötnöd egyet. Lássuk a részleteket!

A telefonbiztosítások széleskörű védelmet nyújtanak

Amit a telefonbiztosítások kapcsán először érdemes megjegyezni, hogy a leggyakoribb káresetek bekövetkeztekor garantált fedezetet nyújtanak. Ennek köszönhetően amikor a készülék vagy annak kijelzője egy óvatlan pillanatban megsérül, összetörik – tehát javítani vagy cserélni kell –, a biztosítás garantáltan leveszi a vállunkról az anyagi terhek egy részét. Sokszor előfordul, hogy a mobilunk egy ütődés vagy más külső ráhatás után látszólag rendben van, de mégis meghibásodik – természetesen ilyenkor is bátran kopogtathatunk a biztosítónknál.

A telefonra megkötött biztosítás vízkár esetén is segíthet. Bár a mai okostelefonok között már nem egy típus rendelkezik víztűrő képességekkel, ennek mértéke minden esetben limitált.

Végül, de nem utolsósorban: a biztosítási fedezetbe általában a lopáskár is beletartozik. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ilyenkor jogszerűen járjunk el, és a lopást 48 órán belül jelentsük a rendőrségnek.

Káresetek, amikor nem számíthatunk biztosítási fedezetre

Célszerű azt is megjegyezni, melyek azok az esetek, amikor a biztosítók nem vállalnak felelősséget a telefonunkért. Ilyen például, amikor a készüléket nem ellopják, hanem saját hibánkból adódóan elhagyjuk. Ha tehát az uszoda öltözőjében vagy a buszon hagyjuk a mobilunkat, és ezalatt valaki magával viszi, aligha számíthatunk a biztosítók segítségére.

Emellett léteznek olyan konstrukciók, amelyeknél korhatár is megjelenhet a biztosítási fedezet feltételeként. Röviden ez annyit jelent, hogy ha a készülék kiskorú gyermekünk nevén van, nem tudunk rá szerződést kötni. A szolgáltatók egyedi kritériumok szerint állítják össze az ajánlataikat, ezért bizonyos cégek 6, illetve 14, míg mások 18 éves kor alatti felhasználó esetén utasíthatják el a biztosítási igényünket.

Ezt még érdemes megjegyezni a készülékbiztosítások kapcsán

Amikor készülékbiztosításon gondolkodunk, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagy valószínűséggel önrész befizetésére is szükség lesz. Aki már jártas az egyéb kockázatviselési formák részleteiben, annak ez az információ biztosan nem okoz meglepetést, hiszen például a casco biztosítást is csak ilyen módon lehet megkötni.

Bár ez az extra kikötés kellemetlenül is érinthet, de ilyenkor elég csak utánanézni a szervizdíjaknak, és máris könnyebb figyelmen kívül hagyni a plusz költségeket – a biztosítási díj és az önrész végösszege még így is sokkal barátságosabb, mint az új kijelző vagy készülék ára.

Kevesen tudják, ezért jó észben tartani, hogy manapság egyes szolgáltatóknál és cégeknél használt mobilokat is lehetőség van biztosítani. Ezért ha eddig csak azért nem jutott eszünkbe készülékbiztosítást kötni, mert nem újonnan vásároltuk a telefonunkat, most már semmi nem állhat az utunkba.

Megéri telefonbiztosítás mellett dönteni? Tőlünk függ!

A telefonbiztosítás sok szempontból megérheti, de hogy ez ránk nézve is igaz-e, nagymértékben függ attól, milyen értékű készülékkel rendelkezünk, milyen az anyagi helyzetünk és mekkora a kockázattűrő képességünk. Sokat segít, ha a döntés előtt feltesszük magunknak a megfelelő kérdéseket és az azokra adott válaszok tükrében mérlegelünk.

A témát megközelíthetjük abból a szempontból, hogy egy nem várt helyzetben is gond nélkül ki tudjuk-e fizetni a borsos szervizdíjat, illetve a korábbi tapasztalatainkból is kiindulhatunk. Ha úgy érezzük, hogy ezek alapján a “magasabb kockázatú” felhasználói rétegbe tartozunk, szinte biztos, hogy a készülékbiztosítás lesz az egyik legtudatosabb és legjobb döntésünk.

 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280