Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 8, 20:45

Szabolcs megyei ingatlanok – Hol várható árcsökkenés?

  • Közzétéve Érdekességek

Ingatlanárak. Az elmúlt bő fél évben mindenkit ez érdekel. Nem véletlen, hiszen az energiaválság újragondolásra ösztönözte a háztartásokat. A régi építésű, korszerűtlen házaknál már nem fér bele, hogy az utcát fűtjük, a korszerű ingatlanok vásárlása viszont gyakran csak bankhitellel lehetséges.

szabolcsi ingatlan

Hol a kiút ebből a csapdából? Miként alakul majd a helyzet az akkugyár megépítését követően? Tovább növekednek az albérletárak? Kipukkan valaha az ingatlanlufi, és csökkenésnek indulnak a nagyvárosokban az árak? Cikkünkben ilyen kérdéseknek is utánajárunk.

Korszerűsítés vagy eladás?

Az energiaválság komolyan próbára tette a háztartásokat, még akkor is, ha korábban hosszú évtizedekig nem volt példa ennyire enyhe télre. Jelenleg az ijedtség nagyobb volt, mint amennyire tényleg fel kellett tekerni a fűtést, de nem tudhatjuk mi vár ránk a jövőben. Már most pedzegetik a gázárak emelkedését, és ez a háború, valamint a beszerzési források tükrében bármikor megjelenhet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan már tavaly piacra dobták a gázfűtéssel rendelkező, erősen felújításra szoruló ingatlanjukat. Akik nem gondolkodtak költözésben, jó esetben a homlokzati szigetelés és a nyílászárók cseréje mellett döntöttek. De mi a helyzet azokkal, akik ezt saját zsebből nem engedhetik meg maguknak, vagy egyszerűen kerülnék a hitelek jelentette komoly kiadásokat?

Egyre drágábbak a hitelek

Tény ugyanis, hogy a lakáshitelek éppen úgy megdrágultak, mint a személyi kölcsönök. A kamatstop egyelőre védi a hiteleseket, de ha most szeretnénk a hitelintézetek ajánlatai mellett dönteni, akkor valószínűleg meglepetésként érne a törlesztő részlet, és persze a jövedelem alapján kapható összeg. Mindkettő nagymértékben változott ugyanis az infláció és az annak letörésére alkalmazott jegybanki alapkamat emelése miatt, mely utóbbi még mindig nem hozta meg a kívánt hatást. Ellenben jelentősen megdrágította a hiteleket, és a kamatstop kivezetését követően sokan kerülnek majd szorult helyzetbe. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy helyét érzik-e ilyenkor a háztartások a korszerűsítés érdekében felvett hitelnek?

Átalakult az érdeklődők preferenciája

Maxapró információi szerint az ingatlanpiacon jelenleg vásárolni kívánók előnyben részesítik a korszerű, könnyen felfűthető, és ezzel összefüggésben kis alapterületű ingatlanokat. Ezzel szemben a kínálati oldalon már hónapok óta nagy számban vannak jelen a korszerűtlen, nagy alapterületű házak, lakások. Ez utóbbiak tekintetében idővel szinte biztosan csökkennek majd valamennyivel az árak, persze ez annak függvényében is alakul, mennyire sürgősen eladó az érintett lakás, ház. Arra sincs garancia, hogy egy kistelepülésen fekvő ház árából kijönne egy nagyvárosi, korszerű ingatlan.

Nem könnyű az optimális albérletre rálelni

Hasonló a helyzet az albérleti piacon is. A bérleti díj most már csak az egyik szempont a választáskor, ugyanis az érdeklődők azt is megnézik, mennyire korszerű, szigetelt a kiszemelt ingatlan, mennyibe fog kerülni annak havi szintű fenntartása. A nagyvárosokban – főként az ott elérhető munkalehetőségek apropóján-, továbbra sem csökkennek a bérleti díjak. Az sem megy ritkaságszámba, hogy a kaució összege a kéthavi díj helyett háromhavira növekszik.

Nincsenek tehát könnyű helyzetben azok, akik jelenleg lakhatási nehézségekkel küzdenek, vagy nem rendelkeznek a lakáshitel felvételéhez szükséges önerővel. Még kérdéses, hogy a környékben zajló beruházások milyen hatással lesznek az ingatlanárakra, mennyire tornázzák fel azokat, vagy éppen törik le mértéküket egyes területeken.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280