Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 21:39

Több mint hétszáz épületet vert el a kedd reggeli jégeső Szabolcsban

  • Közzétéve Helyi hírek

Viharos széllel érkező jégeső pusztított kora reggel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén: a térségében lehullott diónyi méretű jégdarabok hétszázötvennél is több épületet rongáltak meg. Folyamatosan érkeznek a sérült házakkal kapcsolatos bejelentések a katasztrófavédelem megyei ügyeletére.

rozsaly

Az eddigi felmérések alapján a vihar tizenhárom települést ­– Rozsály, Zajta, Méhtelek, Garbolc, Uszka, Kishódos, Nagyhódos, Gacsály, Nyírkáta, Magosliget, Botpalád, Tiszabecs és Csenger ­ érintett. Leginkább az épületek tetőszerkezetében tett kárt a kedd kora reggel a viharos erejű széllel érkezett jégeső. A legnagyobb mértékben a palatetős ingatlanok tetőszerkezete károsodott.

rozsaly1A diónyi jégdarabok mellett a leszakadt faágak is több épület tetőszerkezetét megrongálták, cserepek hullottak le, több helyen pedig a tető is beszakadt a faágak súlya alatt.

A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói azonnal megkezdték a helyreállítási munkálatokat, órák óta nagy erőkkel dolgoznak, a járási és települési mentőcsoportok segítik őket. Az életveszély elhárításában és a károk felszámolásában csaknem kétszáz ember vesz részt, munkájukat a katasztrófavédelem Rozsályban létrehozott operatív törzse irányítja. Miközben folyamatosan érkeznek a fedőanyagok, a tűzoltók fóliákkal és deszkákkal fedik be a beszakadt tetőkön tátongó lyukakat, illetve töltik be a lehullott cserepek helyét.

13480037 1048925481859244 409249951 n

A katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyéből is irányított a helyszínre hivatásos tűzoltókat. A rozsályi polgármester kérésére a romániai Lázári település önkéntes tűzoltói is a településre érkeztek, ők is segítik a munkálatokat.

Nagyban nehezíti a halaszthatatlan helyreállítási feladatok elvégzését, hogy 11 órakor egy újabb jégesővel járó vihar érte el Csenger térségét, ami többek között a csengeri sportcsarnokban is károkat okozott.

A jégesővel kapcsolatban személyi sérülésről nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére.

SZ-SZ-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

fotó: fent: Szántó Gyula, Rozsály 6:40, Lent: Lőrincz Zoltán, Középen: Rozsály (név nélkül) Videó: Kis Menyhért

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280