Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 7:00

Három hónap alatt 149 lakástűz volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

  • Közzétéve Helyi hírek

2022 első negyedévében összesen 2604 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. 37 ember vesztette az életét, 175-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 32, a legidősebb 102 éves volt.

lakastuz

A leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be. Ezek az országos adatok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében március végéig 149 lakástűznél volt tűzoltói beavatkozás. 2 ember vesztette életét, 9-en megsérültek. A tűzoltók az égő épületekből 7 embert mentettek ki, az ingatlanokhoz 217 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 6997 négyzetméternyi terület égett le. 

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt. 

Az első negyedévben 29-szer riasztották szén-monoxid miatt a megyebeli tűzoltókat, 16 helyszínen volt tűzoltói beavatkozásra szükség. 2 halálos halálos szén-monoxid-mérgezés történt térségünkben. Szakolyba január ötödikén riasztották a tűzoltókat, március 13-án pedigPetneházán történt halálos szén-monoxid-mérgezés

Minden nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszköz használata során mérgező gáz fejlődhet. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása miatt keletkezhet szén-monoxid. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás.

Katasztrófavédelem

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280