Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 15, 9:32

Nézz a kulisszák mögé! - színházi érzékenyítő program a Mátészalkán, 2017. október 06-án

  • Közzétéve Helyi hírek

Ismerd és szeresd meg! Nézz a kulisszák mögé!

- színházi érzékenyítő program a mátészalkai járás diákjai számára -

fbszinhaz erzekenyito2

A színház és a színjátszás szeretete nagy hagyományokkal bír Mátészalka kulturális és közművelődési életében. Nagy büszkeség számunkra, hogy 1988-ban - Nyíregyháza után, a megyében másodikként - önálló színházépület épült városunkban. Innentől kezdve professzionális játszóhelyen tudják a közönséget szórakoztatni és elgondolkodtatni az amatőr és hivatásos színtársulatok, s olyan élményhez juttatni a lakosságot, mely azelőtt csak keveseknek adatott meg.

A színházi tevékenységhez kapcsolódóan számos rendezvényt valósítunk meg. Ezek egyfelől bemutatkozási lehetőséget nyújtanak a különféle társulatok számára, másfelől pedig azon törekvésünket segítik, aminek célja egy értő, színház- és kultúrabarát közönség nevelése, generálása és megtartása Mátészalkán és térségünkben.

1988 óta minden esztendőben összeállítjuk színházi évadunk bérletsorozatait, így valamennyi korosztály számára profi színházak előadásait hozzuk helybe. Mátészalkán nagy hagyományokkal rendelkezik az amatőr színjátszás, mely tevékenység eredményeire építve számos rendezvényt valósítottunk már meg (színházi maraton, nyári színjátszó tábor, interaktív kulisszajárás), s mind közül a legjelentősebb a Felnőtt Amatőr Színjátszó Találkozó, amit 1999 óta rendezünk meg. A program mára jelentős szakmai eseménnyé nőtte ki magát, aminek meghonosításával célunk egy olyan esemény szervezése volt, ami a régióban és a határon túli magyarság körében is egyre ismertebbé válva segíti az együttműködést, a szakmai fejlődést, lehetőséget biztosít arra, hogy a csoportok megismerjék egymás munkáját, szakmai fórumon cserélhessék ki tapasztalataikat, és szórakoztassák a nagyérdeműt.

Ahhoz, hogy a bemutatásra szánt darabok nyitott fülekre, szívekre és elmékre találjanak, fontosnak tartjuk, hogy igényt generáljunk az felnövekvő generáció körében a kulturális eseményeken való részvételre, hiszen nagyon fontos, hogy ismerjék és szeressék ezt a különleges világot. Ennek érdekében 2017. október 06-án szakmai napot szervezünk a mátészalkai járás diákjai számára, az „Ismerd és szeresd meg! Nézz a kulisszák mögé!” névre keresztelt programot.

A „színházi érzékenyítés” során a diákok megismerkednek a színházépülettel, a kulisszák mögötti világgal (jelmez- és kelléktár, színházi öltözők, stúdió), színháztermi hang- és fénytechnikai bemutatót láthatnak, hallhatnak, mesélünk a színházi szokásokról, hagyományokról, legendákról, babonákról, betekinthetnek egy készülő előadás próbájába, dramatikus elemekkel fűszerezett vetélkedőn bizonyíthatják rátermettségüket és prezentálhatják megszerzett tudásukat.

Rendezvényünkön a színház mellé a képzőművészet is bekukucskál, hiszen a Gondolat Kamaraszínház Éljen az ifjú pár című előadásának Czine Árpád által végigfotózott próbafolyamatáról készült, Olvasópróba című kiállítását, a Talán Teátrum néhány évvel ezelőtt született Villon és a többiek című produkcióját dokumentáló képanyagát, valamint a színházi előcsarnokot díszítő Mátészalkai Színháztörténeti Emlékfalat is megtekintheti a lelkes ifjúság.

A nap zárásaként, egyfajta csúcspontjaként pedig a Budapesti Pótszék Színház Székelységek című előadását nézhetik meg, mely produkció érzékeny vonalvezetéssel fejtegeti a székely ember lelkének viharait, jellegzetesen derűs bugyrait, csavarintos észjárását, imádságos magyarságtudatát.

Ezzel a programkavalkáddal szeretnénk beavatni a színház gyönyörűséges és sejtelmes világába a szakmai napunkon részt vevő tanulókat, amit, mi szervezők, nagy-nagy izgalommal várunk.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Zsoldos Judit

Mátészalkai Szentpétery Zsigond Kulturális Központ és Színház

NKA logo 2012 RGB

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280