Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 10:57

Megtalált múlt - Csonka Bereg küldöttsége szolyvai emlékünnepségen

  • Közzétéve Helyi hírek

Aranyosapáti Gögögkatolikus Egyházközség és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány életminőség-fejlesztő eseménysorozata kulturális örökségünk ápolására és a határtalan együttműködésre épül. A középtávú program kiegészítő rendezvényeként látogatott el november 17-én Csonka Bereg nyolc településről összeállt küldöttség a kárpátaljai Szolyvára, hogy együtt emlékezzenek a II. Világháború és a „málenkij robot” áldozataira.

5 Emlékpark Bizottsgának elnöke megnyitója

Az eseményen megjelentek megyénk vezetői élükön Seszták Oszkárral megyei közgyűlés elnökével és dr. Tilky Attilával a térség országgyűlési képviselőjével.

Az emlékező eseményt megelőzően felavatták „Uzsok hőse” Szurmay Sándor tábornok emléktábláját, valamint v. Pocsai Vince, református tiszteletes, a magyar kultúra lovagja által az I. világháború befejezésének 100. évfordulójára készített emlékoszlopot.

Az ukrán és magyar himnusz elhangzása után az emlékező rendezvényt az emlékpark bizottságának elnöke nyitotta meg. Ezt követően az anyaország és Kárpátalja vezetői illetve azok képviselői szólaltak fel. Emlékező beszédjeik központjában – szinte kivétel nélkül – a jelen nehézségei és a békés jövő volt.

5 többszázan a megemlékezésen

Az ökumenikus gyászszertartást v. Pocsai Vince református lelkész kezdte, amely keretet adott a világháború lónyai áldozatai emléktáblájának avatásához. A megemlékezés zárógondolatait, benne a következő évek terveit dr. Dupka Görgy az emlékbizottság titkára, a magyar kultúra lovagja foglalta össze.   

Csonka Bereg küldöttség tagjainak első alkalommal jártak az emlékhelyen, így fordulhatott elő, hogy a gyürei Járvári Ferencné meghatódott, amikor az elmúlt évben avatott vásárosnaményiak tábláján találkozott édesapja, Dudás József nevével. A küldöttség koszorúját valamennyi beregi településre gondolva a Vásárosnaményiek tábláján helyeztük el.

1 Anyaország vezető képviselői

A nap a buszon tartott előadásokkal teljessé tett és közös imával lezáró emlékező programját követően a küldöttség ellátogatott a munkácsi várba. A kiállítások megtekintését követően sétát tettek Munkács belvárosban.

A szép napot csupán a határon tapasztaltak árnyékolták be. A három órát is meghaladó várakozás különösen elgondolkodtató része volt, amikor magyar vám ellenőrzés az első helyen álló buszunk, és annak félszáz emberből álló emlékező küldöttségének  10 perces ellenőrzésénél fontosabbnak tartotta két teherautó egyórás átvizsgálását.

A program zárásaként a vélemények „többet nem jövök ide” és a „jövőre elhozom a férjemet is” között voltak. Köszönjük programunk támogatását Vásárosnamény Város Önkormányzatának!

3 Koszorúzás Tilky Attila és Szalai László mkl

4 Megyei Közgyűlés elnöke tisztelgése

4 nagy háború 100 évfordulójánek emlékoszlopa Pocsai Vince mkl és alkotása

6 dr. Tilky Attila képviselő emlékezése

7 Pocsai Vince mkl kezdte a okumenikus emlékezést

8 Képviselő úr és Lónya delegációja a táblájuknál

9 Csonka Bereg koszorúja Vásárosnaményiek táblájánál

9 Uzsok hőse emléktáblája

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280