Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 16, 20:25

Erdély vadregényes tájain barangoltak a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium tanulói

  • Közzétéve Helyi hírek

Az őszi szünetben a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 12/a osztályos tanulói osztálykirándulás keretében Romániába, ezen belül Erdélybe utazhattak. Már kora reggel útnak indultak a besis diákok.

besi1

Az első napon – a vállaji határátkelést követően – Kolozsvárt és nevezetességeit szemlélhették meg, ezek között Mátyás király szülőházát és a Babes-Bolyai Tudományegyetemet. Ezt követően Tordán tettek egy kis kitérőt, ahol a Szent László legendából is ismert híres-neves hasadékot – a vadregényes tájjal együtt – csodálhatták meg. Második nap többek között Marosvásárhelyen jártak a tanulók, ahol megtekinthették a Kultúrpalotát, és egy kellemes sétát tehettek a napfényes időben. Innen tovább indulva Parajdra vezetett útjuk. pontosabban a népszerű parajdi sóbányába, melynek gyógyító hatásáról már mindenki hallott. A nap délutáni részét pedig Szovátán, a Medve-tónál töltötte el a kis csapat, miközben ők is „erősen” próbálták kivenni Székelyföld egyik leghíresebb tava medvealakját. Majd Korondon – ahol egyébként a szálláshelyük is volt – „vesztek el” a népművészeti kirakodóvásár sokszínűségének bűvöletében.

besi2

A harmadik napon Farkaslakát vették célba, hogy megtekinthessék Tamási Áron, a híres Ábel-trilógia szerzőjének síremlékét. Ezután Székelyudvarhely következett egy rövidke városnézéssel, miközben azonban tudásuk tárháza folyamatosan bővült. Később a Hargitán átkelve a nevezetes csíksomlyói kegytemplomhoz értek, ahová minden Pünkösdkor több százezer ember zarándokol.

besi3

A negyedik napon, átkelve a Bucsin-tetőn, 1200 méteres tengerszint feletti magasságban a szintén híres Gyilkos-tavat nézhették meg a tanulók Gyergyószentmiklóson. Végül a kirándulás megkoronázásaként elérkeztek a Békás-szoroshoz, és álmélkodva, a sziklavarázsba belefeledkezve gyönyörködhettek a gigantikus kövek alkotta vadregényes tájban.

besi4

 Az ötödik napon azonban elérkezett (a nem annyira várt!) hazautazás pillanata, viszont a hazatérés alatt is beiktattak még néhány megállót a kirándulók: először Fehéregyházán, Petőfi Sándor jelképes síremlékénél, majd a középkori hangulatú Segesvár városában, ezzel búcsút intve Erdélynek.

Varga Annabella

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280