Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 14, 20:03

Húsvéti ünnepekre vonatkozó rendkívüli intézkedésekről Mátészalkán

  • Közzétéve Helyi hírek

Magyarország Kormánya felhatalmazta a települési polgármestereket, hogy 2020. április 13. (Húsvét hétfő) 24.00 óráig speciális intézkedéseket vezethetnek be településükön a koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzetre tekintettel. Ezért a városi operatív munkacsoport rendkívüli ülésére került sor 2020. április 10. napján, Nagypénteken - olvasható Hanusi Péter Mátészalka polgármesterének facebook oldalán

92642692 1687497281389361 7151633156481744896 o

Mátészalkán jelenleg sincs azonosított, pozitívan visszaigazolt koronavírus fertőzött.

Ez annak köszönhető, hogy alapvetően fegyelmezetten állunk a korlátozó szabályok követéséhez. Ennek megfelelően a helyzethez igazodó arányos intézkedések bevezetéséről döntöttünk. Mivel Mátészalkán nincs igazolt koronavírus fertőzött, így jelentős, aránytalan szigorításokat egyelőre nem szeretnék bevezetni, a meglévő szabályok fokozottabb, szigorúbb ellenőrzésére és a megfelelő ajánlások megfogalmazására kértem a részvevő munkatársakat a járványügyi és rendészeti szakemberekkel kiegészített városi operatív munkacsoportban.

1. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Kormányrendelet rendelkezései továbbra is érvényben vannak! Ennek rendelkezései kötelezőek, és betartandók, mindenki megkérünk, hogy maradjon otthon! 2020. április 13. hétfő napján 24:00 óráig a rendeletben meghatározottak fokozott rendőrségi ellenőrzéséről, megerősített közterületi jelenlét biztosításáról intézkedtem a közterület-felügyelet és a polgárőrség bevonásával.



Az ellenőrzés kiemelt helyszínei lesznek a Kölcsey utca fagylaltozói, kereskedelmi egységei, a városi trafikok, vendéglátó egységek, zálogházak, zsúfolt helyiségek környéke. Kiemelt ellenőrzési helyszín lesz továbbá a bevásárlóközpontok környéke.

Tilos a helyben fogyasztás, a csoportosulás, a közterületen étel- és ital fogyasztása, különös tekintettel az alkoholos italok fogyasztására. Ugyancsak tilos közterületen gyülekezni, csoportosulni, piknikezni és bármilyen okból tüzet gyújtani. A meglévő szabályok be nem tartása esetén szabálysértési bírság kiszabására van lehetősége a hatóságoknak, melynek mértéke 5.000 Ft és 500.000 Ft közötti összeg.

2. Egyetértés van a szakemberek, szakértők között abban, hogy a jelenlegi helyzetben a legnagyobb veszélyt közösségünkre a Húsvétkor szokásos rokonlátogatás, baráti látogatások jelentik. A legfontosabb, hogy a rokonok, ismerősök, barátok a fővárosból, illetve távolabbi településekről, esetleg külföldről, ne látogassanak el Mátészalkára, mert ezek az esetlegesen koronavírus által fertőzöttebb területekről érkező személyek komoly veszélyt jelentenek a meglátogatott családra, és ezáltal a mi teljes közösségünkre. Bármennyire is hiányoznak, ezeket a találkozásokat halasszák későbbre az ismerősök, barátok, rokonok! Akadályozzuk meg a fertőző források ideáramlását!

3. A nagyszombati bevásárlással kapcsolatban felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak rendkívül indokolt esetben keressék fel a bevásárlóközpontokat, üzleteket. Listával érkezzenek az üzletbe a meghatározott életkori elkülönítési szabályokat tartsák be. A vásárlást igyekezzenek egy helyen, rövid idő alatt, egymástól 1,5 méter távolságot betartva végezni. Viseljenek vásárlás közben szájmaszkot és védőkesztyűt. Az üzletek saját korlátozásaira legyenek figyelemmel, a vásárlótérben ne beszélgessenek, háztartásonként egy személy végezze a bevásárlást. Viselkedjenek egymással türelmesen, az előírásokat betartva, fegyelmezetten és nyugodtan!

4. Maradjanak otthon! A közterületek esetleges látogatása során is legyenek figyelemmel a 1,5 méteres közösségi távolság betartására, ne csoportosuljanak. A játszóterek látogatását kerüljék, a szabadidős tevékenységek gyakorlását (kerékpározás, futás, egészségügyi séta) lehetőség szerint egyedül tegyék. Kisgyermekét babakocsiban toló szülőkkel szemben gyakoroljanak nagyobb figyelmességet, kerüljék őket, vigyázzanak rájuk! Kutyasétáltatás közben egy ember kísérjen egy állatot! A városi közterületeken, parkokban alapos indok nélkül ne tartózkodjanak, ne ücsörögjenek huzamosabb ideig a padokon. Ne használják a közterületen tartózkodás időtartamát szociális érintkezésre, beszélgetésre, mert ez is növeli a fertőzés kockázatát.



Intézkedtem arról, hogy a reményeink szerint gyér közúti és közterületi forgalomra tekintettel a Szalka-Víz Kft. munkatársai közúti és közterületi fertőtlenítést hajtsanak végre a hétvégén.

5. A húsvéti ünnepi szokásokkal kapcsolatban is él a korlátozás, alapos indok nélkül a lakóhelyét senki sem hagyhatja el. A jelenleg hatályban lévő kormányrendelet a rokonok, ismerősök, barátok fogadását, és a locsolkodást sem említi alapos indoknak, így kérem, hogy idén csak a háztartásokon belül ápoljuk ezt a hagyományt!

Ne fogadjanak vendéget, még szűk családi körben sem, csak az egy háztartásban élők legyenek együtt! Ne szervezzenek közösen szomszédokkal, barátokkal programot, sem a városhatáron belül, sem azon kívül! Ne utazzanak rokonaikhoz, barátaikhoz, ismerőseikhez! Ezek az intézkedések az Önök, a családjaik és Mátészalka további védelmét szolgálják! Idős rokonaikkal igyekezzenek a személyes érintkezést minimálisra szorítani, viszont hívják fel őket napi rendszerességgel, igyekezzenek telefonon és egyéb online felületen is éreztetni velük a szeretetet és a törődést. A személyes segítségnyújtás kapcsán viszont érintkezés nélkül, a lehető legrövidebb ideig, szájmaszk és kesztyű használatával keressék fel idős hozzátartozóikat.

Kérem az ajánlások betartását magunk, családjaink és egész Mátészalka védelme érdekében!

Felhívom a mátészalkaiak figyelmét, hogy folyamatosan nyomon követem a fenti intézkedések betartását, és amennyiben úgy ítélem meg, hogy további szigorításra okot adó körülmények merülnek fel, kész vagyok kereskedelmi egységek, vagy közterületek bezárásáról intézkedni, illetve rendeletben szigorúbb korlátozásokat elrendelni!

Áldott ünnepet kívánok!
 
 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280