Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Február 22.: Bűncselekmények áldozatainak világnapja

  • Közzétéve Kék hírek

1990. február 22-én tette közzé az Európai Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, és ez a nap azóta a kontinens számos országában az áldozatok napja. Magyarországon a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület kezdeményezésére 1993. óta tartják számon.

bcs

A rendőrség áldozatvédelmi feladatainak végrehajtása érdekében a megyei rendőr-főkapitányságokon, városi rendőrkapitányságokon és rendőrőrsökön áldozatvédelmi referensek állnak az áldozatok rendelkezésére.

A megyei és a helyi szervek bűnmegelőzési egységeinek áldozatvédelmi referensei a napi munkatevékenységük részeként folyamatosan nyomon követik a bűnügyi helyzet alakulását, a hatóság tudomására jutott bűncselekmények esetében a jellemző elkövetői- és áldozati magatartásokat. Fő feladatuk a megelőző intézkedések megtétele mellett a tanácsadás, az információszolgáltatás, felvilágosítás a segítséget nyújtó állami és civil szervezetek elérhetőségéről.    

A bűncselekmény áldozata nem csak a bűncselekmény közvetlen sértettje, hanem olyan személy is, aki bizonyíthatóan a bűncselekmény közvetlen következtében szenvedett sérelmet. Sérelemnek tekintendő a testi vagy lelki sérülés, és az érzelmi megrázkódtatás és olyan vagyoni kár, amely a bűncselekménnyel ok-okozati összefüggésben áll. A bűncselekmények áldozataival a rendőrség és a civil áldozatvédő irodák folyamatos kapcsolatot tartanak, lényegében az áldozattá válás kezdeti szakaszától a vizsgálati munka befejezéséig. Általános célul kell kitűznünk, hogy segítsük az áldozatot abban, hogy lelkiállapota megnyugodjon és ezáltal képes legyen helyzetének reális mérlegelésére.

Az áldozattá válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb korcsoport a gyermek- és fiatalkorú lakosság, azaz a 18 év alattiak. Az áldozattá válásuk okaként jelölhetjük meg az elkövetővel – többnyire szülő, családtag – szembeni kiszolgáltatottságot, az életvitelből adódó veszélyeztetettséget, védekezésre, illetve akaratnyilvánításra képtelen állapotot, a kortársak negatív befolyásoló hatását. Az elmúlt évek tekintetében folyamatosan terjed és erősödik az iskolai erőszak, amely áldozati körként már nem csak a fiatalokat, hanem pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat is érint. Az agresszivitás mértéke egyre nagyobb.

Az áldozattá válás szempontjából a másik legveszélyeztetettebb korcsoport a  60 év feletti korosztály. Az időskorúak sérelmére elkövetett deliktumok legnagyobb része még mindig vagyon elleni bűncselekmény. Legjellemzőbbek a sérelmükre elkövetett besurranásos, trükkös, betöréses, és zseblopások, trükkös csalások, rablások, e mellett azonban egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a családon belüli erőszak kiterjed az idős szülőkre, nagyszülőkre is. 

Amennyiben áldozattá vált, hívja az éjjel-nappal ingyenesen elérhető 06-80-225-225 telefonszámot, vagy keresse közvetlenül bármelyik, az Önhöz legközelebbi kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálatát.

Áldozatsegítő Központ Nyíregyháza, Ungvár stny. 3.

0-24 ÓRÁS ÁLDOZATSEGÍTŐ VONAL

06/80/225/225

A munkatársak az eset körülményei alapján már telefonon tájékoztatást adnak arról, hogy milyen iratokra, igazolásokra lehet szükség az ügyintézéshez, az Áldozatsegítő Szolgálat támogatásainak igénybevételéhez.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280