Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 4:54

Feltörte a csomagküldő rendszerét, majd megzsarolta a céget

  • Közzétéve Kék hírek

Zsaroló tartalmú emailt kapott a Foxpost csomagküldő szolgálat 2023. október 30-án, amelyeben a levélíró azt állította, hogy egy 4 fős hackercsoport behatolt a cég hálózatába, és onnan közel 1 millió ügyfél adatait szerezték meg.

foxpost

A zsaroló azért, hogy a birtokába jutott adatokat ne szivárogtassa ki, és ne adja el harmadik félnek, 25 millió forint értékben követelt kriptovalutát a cégtől. Hogy bizonyítsa állítását, az e-mailhez csatolmányban elküldött több tucat ügyféladat másolatot.  

A cég a követelt összeg töredékét - összesen 837 ezer forintot - próbautalásként átutalta az elkövető által megadott kriptotárcára, és értesítette a rendőrséget. Ezt követően a cég megegyezett a zsarolóval további 4,2 millió forint átadásáról. Az egyeztetéseket követően az elkövető és társa 2024. február 15-én hajnalban megjelentek annál az orosházi automatánál, amelybe a pénzt kérték, majd a tárolóból felvették a számukra elhelyezett csomagot.  

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztályának nyomozói az információk birtokában február 15-én Gádoroson rajtaütöttek a zsaroló e-mail küldésével gyanúsítható 26 éves C. Dávidon, továbbá elfogták azt a férfit is, aki a csomagautomatához fuvarozta a férfit.

A nyomozók mindkét férfi lakásán kutatást tartottak, és mobiltelefonokat, laptopot, valamint adathordozókat foglaltak le.  

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztály nyomozói C. Dávidot információs rendszer vagy adat megsértése, továbbá zsarolás megalapozott gyanújával hallgatták ki és őrizetbe vétele mellett kezdeményezeték letartóztatását. A férfi társát, L. Dávid Zoltánt ugyanezen cselekmények miatt bűnsegédi magatartással gyanúsítják, ő szabadlábon védekezhet.  

Budapesti Rendőr-főkapitányság

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280