Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 20, 5:57

Hasznos rendőrségi tanácsok bankkártya használatához

  • Közzétéve Kék hírek

Modern világunk egyik hasznos, és kényelmes módja a bankkártyával történő fizetés. Fontos azonban betartani néhány alapszabályt nehogy bűncselekményt áldozatává váljunk. Ehhez kívánunk ismeretekkel szolgálni.

elbir

- Semmilyen körülmények között ne hagyjuk őrizetlenül bankkártyánkat, különösen igaz ez vásárlások alkalmával. Fizetés után váljon szokásunkká, hogy a kártyát a jól megszokott helyre tesszük pénztárcánkban.

- Nem lehet elég alkalommal hangsúlyozni, hogy ne írjuk fel a bankkártyánk PIN kódját olyan módon hogy azt mellé helyezzük. Hasznos lehet azonban a megtévesztés, azzal hogy egy valótlan négy jegyű számsort írunk kártyánkra, a bűnözőknek már csak két lehetőségük marad mielőtt az ATM pénzfelvevő bevonja azt.

- Mikor pénzt veszünk fel ATM automatából, lehetőség szerint győződjünk meg róla nincs-e valaki szokatlanul közel hozzánk. Ez esetben ne kezdjük meg a pénzfelvételt.

- PIN kód begépelésénél mindig hasznos eltakarni a billentyűzetet.

- Ha bármilyen problémája támad a pénzfelvevő ATM használata során, soha ne fogadja el idegen ember segítségét.

- Régi elkövetési módszer volt az ATM pénzkiadó nyílásának leragasztása, így visszatartva a kiadott bankjegyet.

- Jelenleg a komolyabb elkövetők nem személyesen „leskelődve” próbálnak a PIN kódhoz hozzájutni. Különböző technikai eszközöket alkalmazhatnak. Ilyen lehet apró kamera felhelyezése, mely a billentyűzetre irányul.

- Profi elkövetők képesek lehetnek az ATM automata kártyaleolvasóját is átalakítani, így szerezve meg a PIN kódot. 

elbir1

Ha bármi változást, szokatlan alkatrészt, megszokottól eltérő jelenséget tapasztal a pénzkiadó ATM használata során, ne kezdje el a pénzfelvételt hanem értesítse az ATM automatát üzemeltető bankot. A bank elérhetősége a bankkártyán és az automatán is megtalálható. 

Technikai fejlődés de hazánkban is egyre jobban elterjed a PayPass elven működő bankkártya, csuklópánt használata. A legnagyobb kényelmet biztosítja számunkra, mivel elég csupán a leolvasóhoz közel tenni az eszközt és a fizetés máris megtörténik. Amennyiben azonban elhagyjuk, azonnal intézkedjünk a letiltásáról hiszen PIN kód nélkül illetéktelenek fizethetnek vele.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya

Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR ) HÍRLEVÉL 2015. március

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280