Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 10, 5:22

Heves záporral, zivatarral érkezik a hidegfront - piros riasztás is előfordulhat

Ma késő délután egy nyugat felől érkező hidegfront mentén, illetve annak előterében országszerte kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok, köztük (legnagyobb valószínűséggel az ország déli felén) heves zivatarok (akár szupercellák) kialakulásához is - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat, hivatalos oldalán a met.hu-n.

zivatar111

A zivatarok várhatóan gyorsan rendszerbe szerveződnek majd, és az esti, éjszakai órákban fokozatosan kelet felé helyeződnek, miközben északnyugat felől stabilizálódik a légkör. A zivatarok várhatóan szombat reggelre északkelet felé távoznak. A zivatarok környezetében nagyméretű jégre (általában ~2-4 cm, helyenként >5 cm is), viharos, erősen viharos széllökésekre (jellemzően ~60-90 km/h, helyenként >90-100 km/h), illetve felhőszakadásra (>20-50 mm) is számítani kell.

Az időjárási helyzet, valamint a kritériumok teljesülése esetén főként a Dél-Dunántúlon van esély a mai nap folyamán a piros riasztás kiadására is.

Szombaton már csak keleten várható

Szombaton napközben a Dunától keletre elszórtan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Az intenzívebb gócokat viharos széllökés (~60-70 km/h), felhőszakadás (lokálisan >20-30 mm), illetve jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.

Ma délutánig még marad a hőség

Ma még főként a középső országrészben és a déli megyékben alakulhat 27 fok felett a középhőmérséklet, máshol 25 fok közeli értékek lehetnek, majd a hidegfront hatására holnaptól már országszerte megszűnnek a magas középhőmérsékleti értékek.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280