Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 28, 21:21

UDVARIas ESTÉK - óriási siker Mátészalka kulturális rendezvénysorozatán

  • Közzétéve Kultúra

2022 nyarán is igyekeztünk a Mátészalkai Szentpétery Zsigmond Művelődési Központ és Színházban színes programokkal kedveskedni a kultúrabarátoknak.

Színjátszó Találkozó Csoportkép

Június utolsó csütörtökén nyitotta meg kapuit az UDVARIas ESTÉK rendezvénysorozat, melynek keretében kellemes, ugyanakkor tartalmas programoknak örülhettek vendégeink. Ezeken az estéken a Kulturális Központ belső udvara is díszbe borult, kellemes fények, gyönyörű virágok és az adott produkcióhoz illő dekoráció tette még hangulatosabbá és meghittebbé az eseményeket.

A sorozat első állomásán, június 30-án Orémusz Maja, Nyomtató Enikő és Csernák Tibor állított emléket Domján Edit, az ünnepelt színésznő és Szécsi Pál, a népszerű táncdalénekes szerelmének a Két összeillő ember című előadással.

Nyomtató Enikő

Sok-sok emlék idéződött fel a közönség soraiban ülőkben a legendás dalok felcsendülése közben, melyeket hol mosollyal az arcukon, hol kissé elgondolkodva, párás szemmel hallgattak.

IMGP9398

Július 07-én Orbán Bori lemezbemutató koncertjére invitáljuk a kedves vendégeket, Ma Chanson címmel.  Az est gerincét az énekesnő első lemezének sanzonjai adták. A lélek dalai csendültek fel, szívhez szólóan, őszintén, Pánczél Kristóf zongorakíséretével. A számok francia nyelven hangzottak el, de azok művészi fordításait is meghallgathattuk Kovácsné Kiss Csilla előadásában.

Ma Chanson

Mellettük több világhírű sanzon, magyar kuplé és olasz sláger is helyet kapott a műsorban, melyek fontosak az előadó életében, és amiket oly annyira szeret, és jól ismer a tisztelt nagyérdemű. A dalok között Zsoldos Judit mesélt Boriról, ifjú életének főbb állomásairól, fontos találkozásairól.

2022. július 15-16-án rendeztük meg az Amatőr Színjátszó Találkozót, immáron 20. alkalommal.  A mára már hagyománnyá vált program célja, hogy a csoportok bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget kapjanak, és természetesen az, hogy játékukkal szórakoztassák Mátészalka és a térség színházkedvelő közönségét. 2022-ben öt csapat állt a világot jelentő deszkákra.

Színjátszó Találkozó Gondolat Kamaraszínház

A nagykállói Vlami Színházi Műhely ifjú tehetségei Pozsgai Zsolt Liselotte és a Május című tragikomédiáját mutatták be, a partiumi Börvelyből érkező Lápi Lidércek pedig ízes szatmári komédiával, mégpedig a Csalafinta hozomány című előadással derítették jókedvre a kedves vendégeket.  Mátészalkát a GONDOLAT Kamaraszínház képviselte, melynek tagjai két Aldo Nicolaj-darabot mutattak be, az Éljen az ifjú pár - nászéjszaka egy felvonásban és A Kilátó - avagy emberi fonákságok felülnézetből című produkciókat.

Színjátszó_Találkozó_Ködszurkáló_Kisszínház.jpg

A debreceni Kuckó Művésztanya Utcaszínháznak és a szentegyházi Ködszurkáló Kisszínháznak köszönhetően a vidámságé volt a főszerep a Találkozó második napján. A debreceni komédiások Zilahy Lajos Szép Salamon Sára című népi komédiájának premierjével örvendeztettek meg bennünket, míg az Erdély szívéből érkező barátaink a Furcsa pár című vígjátékot mutatták be.

2022. július 21-én az UDVARIas ESTÉK újabb rendezvényére, Fesztbaum Béla, Jászai Mari-díjas színművész Boldog, szomorú dal című estjére invitáltuk kedves vendégeinket.

Fesztbaum Béla

A műsorban elhangzottak a szellemes és elegáns, mélyen humánus, a magyar nyelvet csodálatosan használó Kosztolányi Dezső írásai, valamint Karinthy Frigyes, a metsző humor és irónia nagymesterének művei, akinek görbe tükrében gyakran magunkra ismerhettünk. A vicces anekdotákat és a színművész által megzenésített verseket is felvonultató est főszereplői Karinthy és Kosztolányi, a magyar irodalom méltán ismert és elismert, sokak által szeretett alakjai voltak.

Városunk közművelődésében igen fontosnak tartjuk mátészalkaiságunk és magyarságunk megőrzését szolgáló alkotások létrejöttének inspirálását. A Szentpétery Zsigmond Művelődési Központ és Színház falai között született meg 2014-ben a Turcsán András − Buzogány Béla szerzőpáros A Petőfi-titok című darabja a lánglelkű költőről. 2022-ben íródik

Petőfi és Kölcsey Szatmárban

Az ifjú Kölcsey című musical, ami nemzeti imádságunk, a Himnusz írójának ifjúkorát állítja a középpontba. 2022. július 28-án a Petőfi és Kölcsey Szatmárban című zenés színházi esten ezen két musicalből hangzottak el dalok, jelenetek, versek, megelevenedtek a történelmi Szatmárban töltött életük jelentős eseményei. A színpadon Baksa Andrást, Kertes Fruzsinát, Kiss Ágit, Kovács − Tóth Szilviát, Kovács Attilát, Kulcs Dávidot, Sikó Koppányt és Urbán-Szabó Fannit láthattuk, az előadást Buzogány Béla rendezte.

2022. augusztus 04-én az UDVARIas ESTÉK nyári rendezvénysorozatunk záró programján Mátészalka igen szeretett formációja, a Bereczky Band adott koncertet. Szondi Melinda, Dr. Bereczky Kálmán, Kovács Sándor, Bráder István, Pusztai Árpád és Szalai András, nagyszerű vendégművésszel, Koi Gergővel kiegészülve, Kedvenceink... címmel a könnyűzene gyöngyszemeiből nyújtottak át számunkra egy szép csokorra valót.

Bereczky Band

A slágerek között Zsoldos Judit kalauzolta a kedves vendégeket, érdekességeket megosztva a dalokról, azok születéséről és mindmáig betöltött szerepükről.

Köszönjük, hogy idén nyáron is ilyen nagy számban megtisztelték rendezvényeinket értékes jelenlétükkel, s együtt tölthettük ezeket a kellemes nyári estéket!

NKA logo 2012 RGB

Az UDVARIas ESTÉK és a XX. Amatőr Színjátszó Találkozó a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280