Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Nov 20, 19:02

Fesztiválhangverseny - augusztus 17. (Péntek) 18:00 Gyüre

  • Közzétéve Kultúra

A nagyvilág kóruszenei központja augusztusban néhány napra Nyíregyháza lesz, ugyanis az idén ismét megrendezik a megyeszékhelyen a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzust.

Cantemus Fesztivál

A Cantemus kórusok oly sok külföldi és hazai fesztiválon vettek részt, hogy felvetődött a gondolat: Nyíregyháza kultúrát szerető közönsége is megérdemelne egy nemzetközi fesztivált. Az ötletet tett követte, s az idén augusztus 15. és 21. között immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a fesztivált és kísérő rendezvényét, a karvezető mesterkurzust a Kodály Zoltán Általános iskolában.

Az elmúlt időszakban mindig újabb és újabb elemekkel bővült a kétévente megrendezett fesztivál programja, az új Kodály-iskola épülete pedig segítette is a további lehetőségek kiaknázását. Ízelítőül néhány program a sok-sok rendezvényből: ­folklórest Nyíregyháza főterén, a megye napja a megyeháza dísztermében, gálakoncert a Continental Arénában, hangversenyek vidéken. 

Ebben az évben Gyürén, Kisvárdán, Nyírbátorban, Nyírbogáton, Tiszadadán, Rakamazon, Vállajon lesz vidéki koncert.

Voces kép tom 1024x683

Voces Kamarakórus (SZLOVÁKIA)

Karvezetők: Andrea Ferencei, Hernán Alcalá

A VOCES Kórus 2008-ban alakult Kassán. Tagjai amatőr énekesek, többségükben gyerekkoruk óta énekeltek gyerekkórusokban, később vegyeskarokban. A kórus repertoárja a reneszánsztól a kortárs művekig terjed, egyaránt szívesen énekelnek szakrális és világi műveket, magyar és külföldi szerzőktől. 2016-ban a szlovákiai Námesztón kétévente megrendezett nemzetközi Szakrális Zenei Fesztiválon ezüstminősítést kaptak. 2017 októberében az egri Éneklő Magyarország kórusfesztiválon megkapták a Hangversenykórus minősítést. Hisznek abban, hogy a zene által összekovácsolt közösségnek különös ereje van. A latin "voces" szó hangokat jelent, de a kassai Vocesben ennél sokkal többről van szó. A kórus karnagya Ferencei Andrea, aki 4 alkalommal vett már részt a Cantemus mesterkurzusain, vendégkarnagyként pedig - az évente egy-két alkalommal megrendezett kórusműhelyeken - a venezuelai származású, Párizsban élő Hernán Alcalá is foglalkozik a kórussal. A két karnagy éppen Nyíregyházán, a Cantemus Fesztiválon találkozott először, együttműködésük innen ered.

nagyvarsany

Nagyvarsányi Baptista Gyülekezet Énekkara
Karvezető: Sebestyénné Molnár Zsuzsanna

A fiatalokban már a gyülekezet alapítása (1919) utáni első években felébredt a vágy a kóruséneklés iránt. Ehhez Tiszavidről kapott segítséget az akkor legalább harminc fős ifjúság. Ennek eredményeképpen a harmincas évek második felében már ötventagú kórus működött a gyülekezetben a fúvós- és a pengetős zenekar mellett. Az énekkar azóta is folyamatosan működik, jelenleg körülbelül harminc fővel, mely magában foglalja a külön szolgálatokat is vállaló férfikart. Szolgálatuk szinte az alapítás óta, 96 esztendeje hirdeti az Úr dicsőségét és gazdagítja istentiszteleteiket. Szeretnének a nekik adatott kegyelem szerint szolgálni a lélekmentésben, a karitatív munkában, a hit mélyítésében, a közösség építésében s a rájuk bízott zenei tálentumokat jól forgatni ott, ahová Isten helyezte Őket. Énekszolgálataikkal a magyar baptista kultúra nyilvános értékeihez kívánnak hozzájárulni, valamint hallgatóinak egyéni istentiszteletét, lelki békéjét és örömeit gazdagítani.

"Aki énekelni akar, mindig talál dalt hozzá." (svéd közmondás)

 

EMMI CsaladokEve STATIKBANNER nov 700x700 gif