Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Sep 23, 16:46

Fesztiválhangverseny - augusztus 17. (Péntek) 18:00 Gyüre

  • Közzétéve Kultúra

A nagyvilág kóruszenei központja augusztusban néhány napra Nyíregyháza lesz, ugyanis az idén ismét megrendezik a megyeszékhelyen a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzust.

Cantemus Fesztivál

A Cantemus kórusok oly sok külföldi és hazai fesztiválon vettek részt, hogy felvetődött a gondolat: Nyíregyháza kultúrát szerető közönsége is megérdemelne egy nemzetközi fesztivált. Az ötletet tett követte, s az idén augusztus 15. és 21. között immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a fesztivált és kísérő rendezvényét, a karvezető mesterkurzust a Kodály Zoltán Általános iskolában.

Az elmúlt időszakban mindig újabb és újabb elemekkel bővült a kétévente megrendezett fesztivál programja, az új Kodály-iskola épülete pedig segítette is a további lehetőségek kiaknázását. Ízelítőül néhány program a sok-sok rendezvényből: ­folklórest Nyíregyháza főterén, a megye napja a megyeháza dísztermében, gálakoncert a Continental Arénában, hangversenyek vidéken. 

Ebben az évben Gyürén, Kisvárdán, Nyírbátorban, Nyírbogáton, Tiszadadán, Rakamazon, Vállajon lesz vidéki koncert.

Voces kép tom 1024x683

Voces Kamarakórus (SZLOVÁKIA)

Karvezetők: Andrea Ferencei, Hernán Alcalá

A VOCES Kórus 2008-ban alakult Kassán. Tagjai amatőr énekesek, többségükben gyerekkoruk óta énekeltek gyerekkórusokban, később vegyeskarokban. A kórus repertoárja a reneszánsztól a kortárs művekig terjed, egyaránt szívesen énekelnek szakrális és világi műveket, magyar és külföldi szerzőktől. 2016-ban a szlovákiai Námesztón kétévente megrendezett nemzetközi Szakrális Zenei Fesztiválon ezüstminősítést kaptak. 2017 októberében az egri Éneklő Magyarország kórusfesztiválon megkapták a Hangversenykórus minősítést. Hisznek abban, hogy a zene által összekovácsolt közösségnek különös ereje van. A latin "voces" szó hangokat jelent, de a kassai Vocesben ennél sokkal többről van szó. A kórus karnagya Ferencei Andrea, aki 4 alkalommal vett már részt a Cantemus mesterkurzusain, vendégkarnagyként pedig - az évente egy-két alkalommal megrendezett kórusműhelyeken - a venezuelai származású, Párizsban élő Hernán Alcalá is foglalkozik a kórussal. A két karnagy éppen Nyíregyházán, a Cantemus Fesztiválon találkozott először, együttműködésük innen ered.

nagyvarsany

Nagyvarsányi Baptista Gyülekezet Énekkara
Karvezető: Sebestyénné Molnár Zsuzsanna

A fiatalokban már a gyülekezet alapítása (1919) utáni első években felébredt a vágy a kóruséneklés iránt. Ehhez Tiszavidről kapott segítséget az akkor legalább harminc fős ifjúság. Ennek eredményeképpen a harmincas évek második felében már ötventagú kórus működött a gyülekezetben a fúvós- és a pengetős zenekar mellett. Az énekkar azóta is folyamatosan működik, jelenleg körülbelül harminc fővel, mely magában foglalja a külön szolgálatokat is vállaló férfikart. Szolgálatuk szinte az alapítás óta, 96 esztendeje hirdeti az Úr dicsőségét és gazdagítja istentiszteleteiket. Szeretnének a nekik adatott kegyelem szerint szolgálni a lélekmentésben, a karitatív munkában, a hit mélyítésében, a közösség építésében s a rájuk bízott zenei tálentumokat jól forgatni ott, ahová Isten helyezte Őket. Énekszolgálataikkal a magyar baptista kultúra nyilvános értékeihez kívánnak hozzájárulni, valamint hallgatóinak egyéni istentiszteletét, lelki békéjét és örömeit gazdagítani.

"Aki énekelni akar, mindig talál dalt hozzá." (svéd közmondás)