Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 22:11

Bakonyi húsgolyók recept

bakonyihusgolyo

Hozzávalók:
Golyókhoz:
    25 dkg darált sertéshús

    1 tojás
    3 púpos ek zsemlemorzsa
    0,5 kk só
    1 nagy csipet őrölt bors
    1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd zúzott fokhagyma)

Továbbá:
    1 közepes fej vöröshagyma
    15 dkg gomba
    4 ek olaj
    1 tk őrölt pirospaprika
    1 dl víz
    só, bors
    1 tk liszt
    3,5 dl tejföl
    20 dkg spagetti tészta

Elkészítése:
Először a golyókat állítjuk össze. A darált húst egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk és egész apró golyókat formázunk. (Nekem 24 db lett.)
A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra kockázzuk. A gomba héját lehúzzuk, megmossuk és apró darabokra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben 4 ek olajat forrósítunk és a gombócok mindkét oldalát pár perc alatt mérsékelt lángon fehéredésig pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.
A visszamaradt olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és 2-3 percig együtt pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, beleforgatjuk a gombócokat, felengedjük 1 dl vízzel, meghintjük sóval, borssal és fedő alatt 20 percig hagyjuk főni. Ezalatt párszor átkeverjük, illetve megforgatjuk a gombócokat.
A spagetti tésztát közben sós vízben kifőzzük, hagyjuk lecsöpögni.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel.
Ha már a víz elfőtt a gombócokról, akkor beleöntjük a tejfölt, majd jól átforgatjuk és hagyjuk besűrűsödni, átmelegedni. Ha nem találjuk elég sűrűnek, megszórhatjuk kevés liszttel, de óvatosan, mert könnyen liszt ízű lehet, ha túladagoljuk. Itt érdemes megkóstolni, mert elképzelhető, hogy szükséges még sózni, borsozni.
A gombócokat melegen, a kifőtt spagettivel kínáljuk.

Forás: receptneked.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280