anigif

Bejelentkezés
Frissítve: 2017 Sep 21, 9:24

Kőrösi Kati néni mézeskalács receptje Penyigéről

A receptet a Szatmári Kávéház facebook oldalon találtam. Úgy kerültem oda, hogy felfigyeltem egy rendezvényükre, ami 2016 december 2-án lesz a Betyáros csárdában, és Kati nénivel közösen lehet majd mézeskalácsot dísziteni! Akit érdekel a rendezvény bővebb információt itt találhat: facebook.com/events/331662757195945/

szatmari kavehaz

Hozzávalók:
25 dkg méz
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg Rama margarin
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 csapott szódabikarbóna
1 mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt szegfűszeg, fahéj, kardamon).

25 dkg mézet meglangyosítunk, hozzáadunk 10 dkg porcukrot és 10 dkg Rama margarint, simára keverjük, a tűzről levéve belekavarjuk 2 tojás sárgáját és 1 egész tojást, 1 mézeskalács fűszerkeveréket és 1 csapott evőkanál szódabikarbónát és 50 dkg liszttel összegyúrjuk.

Minimum 1 órát pihentetjük (de akár másnap is kisüthetjük), majd fél centiméter vastagra kinyújtjuk, süteményformákkal kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és egy felvert tojással megkenjük.

170-180 fokos sütőben világos barnára sütjük (ügyeljünk, hogy ne süssük túl, mert kemény lesz). Sütés után egyenként sima felületre tesszük kihűlésig.

Majd másnap tetszés szerint díszítjük.

Forrás: facebook.com/szatmarikavehaz/, fotó: Kőrösi Kati néni magánarchivuma