Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 6, 15:35

Gyermekáldás tervezése gyógynövények segítségével

  • Közzétéve Életmód

Egy nő, ha gyereket akar, mindent megtesz ennek érdekében. Sajnos nem minden nőnek adatik meg, a gyermekáldás. Sokan évekig küzdenek a siker érdekében. Mi lehet az ok?

joaca jocuri bebelusi

Ha a szervi elváltozásokat kizártak az orvosok, legtöbbször a progeszteron hiányt vagy a magas THS szintet, és az ezzel együtt járó magasabb prolaktinszintet szokták megnevezni, a gyermekáldás elmaradásának egyik lehetséges okaként a nőknél.

Egy nagyon nagy lelki teher, amikor bekövetkezik a várva várt megtermékenyülés, de a kismama elveszti a magzatát. Az orvostudomány csupán a vetélések 25-50%-ában tudja beazonosítani a kiváltó okot. Egyik elmélet, a magzat elvesztésének az okaként, a prolaktin hormon magas szintje. A magas prolaktinszint mellett, az ösztradiol termelődése csökken, megzavarja a petefészek működését, kialakulhat terméketlenség és a tejelválasztás megindulásához vezethet, nem szoptató nő esetében is.

Mindamellett, hogy nagyon fontos az egészséges életvitelben a napi testedzés, vigyázzunk, mert a megerőltető testedzés a prolaktinszintet is megemelheti. Igaz, még az alacsony vizsgált esetszám miatt, nem jelentették ki hivatalosan, hitelt érdemlő kutatásokkal alátámasztva a megerőltető testedzés és a vetélések közötti összefüggést.

Ok lehet, a magas THS (pajzsmirigy-stimuláló hormon) érték, amivel szintén együtt jár a magasabb prolaktinszint. A TSH emelkedett szintje bizonyítottan összefügg a vetéléssel. Ebből következtetnek a tudósok arra, hogy a megerőltető testedzés folytán megemelkedett prolaktinszint is vetéléshez vezet.

A petefészek megrepedt tüszőjéből kialakult sárgatest állítja elő a progeszteron szteroidhormont, mely a női ciklus második felében termelődik. Progeszteron hiányról beszélünk akkor is, ha a szervezetben, a progeszteron arányához képest sok ösztrogén található, azaz ösztrogén dominencia áll fenn.

Progeszteron hiányát jelezhetik az alábbi tünetek, hányinger, fájdalmas menstruáció, erősebb vagy gyengébb menstruáció, rövidebb menstruációs ciklus, pecsételő vérzés, köztes vérzés, fejfájás, kedvtelenség, ingerlékenység, türelmetlenség, hangulati ingadozások, indokolatlan félelemérzés, szorongás, depresszió, fáradtság érzés, fenékre vagy csípőre történő hízás, izzadás, hőhullámok, mellek duzzadása, terhesség elmaradása, megtermékenyülés esetén vetélés.

A barátcserje (Vitex agnus-castus), az ajakosak (Lamiaceae) családjába tartozik. Termését használjuk, amely szárítva borsra hasonlít. Az ókori egyiptomiak és görögök is alkalmazták már a barátcserje termését menstruációs, havi vérzést megindító problémák és meddőség esetén. Tudományosan igazolt a barátcserje premensturációs szindrómát (PMS) enyhítő, valamint mensturációs zavarokat gyógyító hatása. Csökkenti az alhasi görcsöket.

A barátcserje-kivonat hatóanyaga, az ösztrogénreceptorokhoz kapcsolódva befolyásolják a női szervezet ösztrogén-progeszteron egyensúlyát. Csökkenti a magas prolaktin szintet, befolyásolja a sárgatest termelődését. Felhasználása tea, kapszula, tabletta formájában javasolt, fogyasztható az egész ciklus alatt.

A palástfű fő hatóanyagai a cseranyagok. A palástfű helyi vérzéscsillapító, menstruációs ciklus rendellenességeit rendezi, illetve segít peteérési problémák esetén. Fokozza a vérerek falának ellenálló képességét, rugalmasságát. Gyomor-, bélpanaszok, főleg hasmenés esetén is használható, továbbá szájüregi problémák, ínygyulladás, garatgyulladás esetén, illetve fekélyeknél és egyes bőrbetegségeknél. A teherbeesés elősegítése érdekében a menstruációs ciklus második felében napi két adag teát szükséges fogyasztani. A tea fogyasztása segítséget nyújt a méhnyálkahártya felépítésében, a méh erősítésében és a megtermékenyített petesejt beágyazódásában.

Tudományosan bizonyított, hogy a cickafark (Achillea collina) étvágyjavító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antibakteriális-antiszeptikus. Külsőleg ülőfürdőként használható a női szervek gyulladásai ellen, továbbá lassan gyógyuló sebek kezelésére. Hatóanyagai segítik a sárgatesthormon termelődését. A kamazulén hatóanyaga görcsoldó hatású, nyugtatja a méh simaizomzatát, így alkalmas a menstruációs görcsök és vérzés csillapítására is. Csökkenti a hasi fájdalmakat, a puffadást és megnyugtatja a lelket. Fogyasztása a menstruációs ciklus első felében javasolt.

Népi gyógyászatban a málnalevélből (Rubus idaeus) készült teát belsőleg várandós nők émelygésének mérséklésére, vérszegénység, lábgörcs esetén, külsőleg fekélyek, herpesz, fogínygyulladás kezelésekor alkalmazzák. A málnalevélben található cserzőanyag igazoltan antioxodáns és tumorképződést-gátló hatással rendelkezik, így rendszeresen fogyasztása javasolt megelőzés céljából.

A málnalevélből készült tea nemcsak élénkítő, frissítő hatású, de a belőle készített tea külsőleg gyulladt pattanásos bőrre is használható. Napi egy adag tea fogyasztása segíti a fogamzást, a petesejt érését, beágyazódását, és javítja a petesejt minőségét. A fogamzás mellett, a szülés előtt is javasolt a málnalevél fogyasztása, mivel hatására ellazulnak a kismedencei izmok, így a szülés könnyebbé válhat.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok

Elérhetőségem: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36/30-529-85-74 – időpontfoglalás természetgyógyász szakrendelésre - Nálam megtalálod a szükséges tudást és gyógynövény termékeket a gyógyulásodhoz! Hívj, írj nekem a gmail címemre vagy keress facebook oldalamon messengeren.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280