Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 11:18

Most van szezonja - használjuk ki a medvehagyma jótékony hatását

  • Közzétéve Életmód

Elkezdődött a medvehagyma szezon. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása, baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen is alkalmazható.

medvehagyma

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

Idén egy kicsit hamarabb kezdődött meg a medvehagyma (Allium ursinum) szezon a jó időjárásnak köszönhetően. A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Medvehagyma (Allium ursinum), hagymával áttelelő évelő növény, erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, növényenként többnyire két hosszú nyelű 5-20 cm hosszú lándzsás levelei kopaszok, fényes felületűek. Szára 10-40 cm magas. Április-május környékén virágzik. A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra.

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Hagyományos felhasználásban forrázatát bélfertőtlenítőként, hasmenés, bélhurut, emésztési zavarok, étvágytalanság, szervezet méregtelenítése során alkalmazzuk. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Vigyázzunk a mennyiséggel, mivel túladagolás esetén izgathatja a gyomrot.

Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. A friss növény tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat, nyomokban prosztaglandint. Vitaminok közül A-, B1-, B2-, C-vitamint és niacint (B3-vitamin), ásványi anyagok közül magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, kalciumot, szelént tartalmaz. Termése 18,8% zsírolajat és 21,4% fehérjét tartalmaz.

A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és az álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. Vérzsírcsökkentő hatású, védi a szívet, tisztítja az érfalat, ezáltal javul a végtagok keringése. Krónikus bőrkiütések ellen is hatásosnak tartják.

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Megelőző jelleggel javasolt a használata érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen. Enyhe vérlemezke összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Legújabb kutatások szerint csökkenti a vércukorszintet. Antibiotikus, antioxidáns hatását is kimutatták.

Ólommentesítő hatása miatt különösen a nagyvárosokban lakó, légszennyezettségtől szenvedő emberek számára ajánlott. Enyhíti a fejfájást.

Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában.

A fogyasztása nem javasolt a medvehagymának műtétek előtt (vérhígító hatása miatt), ha valaki véralvadásgátló szert szed, továbbá az érzékeny bőrűek borogatásra ne használják.

Családom egyik kedvenc levese a medvehagyma-krémleves, aminek a receptjét most megosztom.

Hozzávalók: 0,5 fej vöröshagyma, 25 dkg burgonya, olíva olaj, 1 csokor medvehagyma, 0,5 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, 1dl főzőtejszín, trappista vagy edami sajt,

Elkészítése:

  • A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk és megfőzzük.
  • A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, a fehérrépát megtisztítjuk, lereszeljük és mind a kettőt olíva olajon megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a főtt burgonyát és kevés vízzel felöntjük, fedő alatt összeforraljuk. A medvehagyma leveleket megmossuk, és a petrezselyemmel együtt apróra vágjuk és hozzáadjuk a leveshez, és összepároljuk.
  • Mikor minden összetevő megfőtt, egy botmixerrel pürésítjük. A főzőtejszínnel pedig beállítjuk a leves krémességét.
  • Reszelt sajttal forrón tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Elérhetőségem: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36/30-529-85-74 – időpontfoglalás természetgyógyász szakrendelésre - Nálam megtalálod a szükséges gyógynövény termékeket a gyógyuláshoz! Hívj, írj nekem a gmail címemre vagy keress facebook oldalamon messengeren.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280