Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 16, 20:25

Mézes-fokhagyma a természetes antibiotikum

  • Közzétéve Életmód

Fokhagyma gátolja a vérrög képződését, görcsoldó, vizelethajtó, köszvény és ízületi gyulladás elleni alkalmazását is használjuk.

mézes fokhagyma

A méz és a fokhagyma együttese a fentieken kívül különböző fertőzéseket is képes gyógyítani antibakteriális hatása révén. Csökkenti a vérben a káros LDL-koleszterin szintjét, és segítséget nyújthat a vérnyomás mérséklésében is.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

Girolamo Savonarola domonkos atya jegyezte fel, hogy a paraszt szívesebben eszi a fokhagymát, mint más finom ételeket. Az éles eszű parasztok nem csináltak gondot abból, hogy leheletükön felismerhetővé vált, hogy mit ettek. Soha nem mondtak le erről a csodálatos valódi orvosságról, amely egészségügyi problémák sorát képes megoldani. Modern tudomány is alátámasztja a fokhagyma jótékony hatásait. Az egyiptomiak egyenesen istenitették a fokhagymát, de előszeretettel ajánlották az olimpiai atléták számára az ókori görög orvosok is.

Fokhagyma (Allium sativum) Liliaceae félék családjának tagja. A hosszúkás hagymagerezdjeit hártyás levelek borítják, és a cikkelycsoportot közös fehér burok veszi körül. Föld feletti levelei laposak. Virágzatát kevés halvány rózsaszínű virág alkotja. A friss fokhagyma gyógytermékek és gyógyszerkészítmények kiindulási anyaga. Fokhagymából készült gyógyszereket érelmeszesedés megelőzésére, késleltetésére, a kórfolyamat lassítására használják. Magas vérnyomásban szenvedő betegeknek kiegészítő kezelésként javasoljuk.

Fő hatóanyaga a kéntartalmú alliin, flavonoidok, de található benne mangán, jód, szilícium, B- és C-vitaminok.

Hagyományos felhasználás során elsősorban a szájüregben, garatban található baktériumokkal szembeni hatását használjuk. Népi gyógyászatban bélférgesség, bélparaziták esetén alkalmazzák. Erjedéses bélfertőzésben is jótékony hatású lehet, mivel az erjedéses folyamat megállításával gátolja a bélgázok felhalmozódását. Gátolja a vérrögök képződését. Csökkenti a vérszérum magas koleszterinszintjét. Görcsoldó, vizelethajtó, köszvény és ízületi gyulladás elleni alkalmazása is közismert.

Én a mézes-fokhagymát úgy készítem el, hogy megtisztítok egy egész fej fokhagymát, majd egy kicsit megtöröm a külső felszínét a gerezdeknek, hogy a mézzel a gerezdekben lévő hatóanyagok jobban el tudjanak keveredni.

Egy tisztára mosott befőttes üvegbe bele teszem a fokhagymagerezdeket, majd annyi mézet öntök rá, amennyi ellepi. Lezárom az üveget, majd napfénytől védett, hűvös helyre teszem. A mézes-fokhagyma akkor lesz tökéletes, amikor színe besötétedik. Az érés során a fokhagyma sokat veszít csípős aromájából és jellegzetes illatából. Aki betegségmegelőzés céljából szeretné fogyasztani, akkor csupán elég egy gerezd mézes-fokhagymát elrágcsálnia.

Ha érzi, hogy kerülgeti valamilyen légúti megbetegedés, kínzó köhögés, megfázás, nátha, orrdugulás, akkor együnk ebből a házi készítésű remek csodaszerből. Természetes antibiotikum, általában 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő, és nyálkaoldó hatása is van.

Aki irtózik a fokhagyma fogyasztását követő szájban maradó szagtól, javaslom, hogy a fokhagyma fogyasztást követően rágcsáljon el, egy-két szem kávét, vagy egyen egy almát és öblítse át a száját néhány csepp citrommal ízesített vízzel.

Nem javasolt a fokhagyma használata szoptatós édesanyáknak, mivel a kisbabának görcsöket okozhat. A gyomor- és nyombélfekélyben szenvedő betegeknek, súlyos májbetegeknek sem javasolt a fogyasztása.

Elérhetőségem: jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre +36/30-529-85-74 vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Készítsd fel szervezetedet, hogy minimálisra csökkentsd a védőoltás után mellékhatásként fellépő oltási reakciókat! - Hívj, írj nekem a gmail címemre vagy keress facebook oldalamon messengeren.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280