Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 5:38

Prosztata megbetegedésre maghéj nélküli tök és kisvirágú füzike

  • Közzétéve Életmód

Ismét egy olvasói megkeresésre válaszolok cikkemben, mivel ez a prosztata probléma sok férfit érint.

tokmag

Hirtelen fellépő, sürgős vizelési inger; fájdalmas vizelés; vizelet visszatartási zavarok; nehezen induló vizelés, vizelés utáni csepegés. Sajnos sok férfi számára ismerős tünetek. Akár, 20 éves kortól kialakulhatnak prosztata gondok, fontos odafigyelni a jelekre, hogy visszafordítható állapotban már kezelve legyen a probléma és ne kóros állapotban forduljon szakemberhez a beteg.

Általában a férfiak 40 év felet szembesülnek a prosztata problémával, vagy a szerencsésebbek úgy élik le életüket, hogy nem is tudnak róla. Prosztata problémák nagy része jól kezelhető gyógynövényekkel, és a szakorvosi kezelések jól kiegészíthetők gyógynövényekkel.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

Prosztatagyulladásnak igen gyötrő tünetei vannak. A tünetek sok esetben hirtelen jelentkeznek, a fenti tüneteken túl, a betegnél jelentkezhet hidegrázás, láz; keresztcsont, ágyék táján fellépő fájdalom. Oka lehet valamilyen kórokozó (általában baktérium) vagy lelki eredetű (feldolgozatlan probléma, stressz). A prosztatagyulladás legtöbbször önértékelési problémából kifejlődő következmény. Lelki okok miatt a prosztata működése gátolt lesz. Így a test jelzi, amit a férfi megél, de nem tud kifejezni, elfolyt magában. Ha lelki okok vannak a háttérben, akkor az oki terápia nagyon fontos; probléma megkeresés, feltárás, megértés, feldolgozás.

Minden esetben szükséges a bőséges folyadék fogyasztás, és az ágynyugalom, továbbá a tünetek és a kiváltó ok kezelése.

Prosztata megnagyobbodás pontos oka jelenleg még nem tisztázott. Az biztos, hogy az életkor és a herék által termelt androgén hormonok, elsősorban a tesztoszteron jelentős szerepet játszanak a növekedési folyamat elindításában, és annak mértékében.

Prosztata megnagyobbodás tünetei, a bevezetőben leírtakon túl, gyakori éjszakai vizelés; gyengült vagy szakaszos vizeletürítés; erőlködés kifejtése vizeléskor, amelyet elégtelen vizeletürítés érzése kísér.

Népi gyógyászatban prosztata megnagyobbodás esetén ajánlott gyógynövények: babhéj, bodzavirág, borsos keserűfű, cickafark, csalán, dióbél, édesgyökér, fahéj, fehér árvácska levél, fekete áfonyalevél, gránátalma, gyermekláncfű, gyömbér, kisvirágú füzike, mezei zsurló, tökmag, vadrózsa termés, vöröshagyma.

Népi gyógyászatban prosztatagyulladás esetén ajánlott gyógynövények: aranyvessző, cickafark, cseresznye, cseresznyeszár, kakukkfű, kisvirágú füzike, medveszőlő, meggy, meggyszár, pereszlény, petrezselyem, szilva, szurokfű, vöröshagyma, zsálya, tökmag.

Nehézkes vizeletürítésre teakeverék - csalánlevél, nyírfalevél, babhéj, gyermekláncfű, mezei zsurló – az összetevőket azonos arányban összekeverjük.

Elkészítésnél a teakeverékből tegyünk egy teáskanállal egy kis edénybe, 2 dl vízzel öntsük le, és főzzük 5-10 percen át. Azután szűrjük le. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztható.

Vizelet visszatartásra teakeverék – kisvirágú füzikehajtás, fekete áfonyalevél, bodzavirág – az összetevőket azonos arányban összekeverjük.

Elkészítésnél a teakeverékből tegyünk 2 teáskanállal egy edénybe, 5 dl forró vízzel öntsük le, hagyjuk állni 5-10 percet. Azután szűrjük le. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztható.

A maghéj nélküli tök Cucurbitales (tökfélék) családjába tartozik. A drogja a magja és a magból sajtolt zsírosolaj. A magjában akár 60 %-ot is elérheti a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya, amelyből 45-50 % linolsav, az E-vitamin tartalma pedig 30 mg% feletti.

Már az 1920-as években felhívta a figyelmet a maghéj nélküli tökmag jótékony hatására Páter kolozsvári gyógyszerész. Miszerint a maghéj nélküli tökmag és a belőle készített zsírosolaj jótékony hatású a gyulladásos folyamatokra, így a prosztatahipertrófiára (túltengés, megnagyobbodás) és arteriosclerosisos (érelmeszesedés) állapotok kezelésre. Ezeket a hatásokat már több klinikai vizsgálat alátámasztotta. Számtalan gyógytermék készült a magolajból, hogy így gyógyítsák a prosztata eredetű fájdalmas vizeletürítési panaszokat, lassítsák az érelmeszesedési folyamatokat, enyhítsék a bőrgyulladásokat, továbbá növeljék az immunrendszer ellenálló képességét és fokozzák az emberi szervezet testi és szellemi teljesítőképességét.

A maghéj nélküli tökmag magas E-vitamin tartalommal rendelkezik és mint antioxidáns, a szervezetben fellépő gyulladásokat gátolja. Szelén tartalma megvédi a hormonokat, enzimeket, vitaminokat az oxidatív destrukciótól, (oxidativ stressztől).

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás 1. és 2. fázisában igazolt a maghéj nélküli tökmag jótékony hatása és így használatával enyhíthetők a vizeletürítési problémák.

Kisvirágú füzike az Onagraceae (ligetszépefélék) családjába tartozik. Már a népi gyógyászatban is használták a prosztata megnagyobbodás esetén. A betegség kezdeti stádiumától javasolt a használata, így elérhető a betegség előrehaladásának a lassítása, a vizeletürítési problémák csökkentése. Klinikai vizsgálatokban a kisvirágú füzike terápiás hatásigazolása még folyik. A vizsgálatok a gyulladáscsökkentő hatást bebizonyították. A béta-szitoszterol tartalmáról bebizonyosodott, hogy kedvező hatást gyakorol a kezdődő prosztata megnagyobbodásra.

A népi gyógyászat a kisvirágú füzike teájának a tünetek jelentkezésétől a folyamatos fogyasztását javasolják. Én a gyógynövény teáját kúraszerűen javaslom fogyasztani, mivel a folyamatos fogyasztás gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

Várlak természetgyógyász szakrendelésre, foglalj időpontot online:

https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy telefonon +36/30-529-85-74

Vásárolj, megbízható webshopomból, https://webshop.gabrielherbs.hu ahol kiválaszthatod az általad keresett gyógynövényt, vagy választhatsz az előre összeállított csomagokból:

https://webshop.gabrielherbs.hu/Prosztata-csomag-GABRIEL-HERBS-BACSIKNE-SZIGETI-GA

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280