Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 11:01

Szárcsagyökér, férfi- és nőgyógyászati problémák esetén

  • Közzétéve Életmód

A szárcsagyökér gyógynövényt, a 16. században hozták be Európába Latin-Amerikából. Azóta a világ minden táján elterjedt, és a legkülönfélébb betegségek és egészségi problémák kezelésére használják.

sizedSmilax aspera4287 1

Az őslakos indiánok különböző nemi betegségek kezelésére, gyerekfogantatás elősegítésére, libidó javítására, és nőgyógyászati betegségeknél használták. Az USA-ban az 1820-as évektől, a szifilisz kezelésében, gyógyszerészetileg elfogadott gyógynövénynek számított.

A szárcsagyökeret napjainkban bőrbetegségek kezelésére használják. Hatásos ekcéma, psoriasis, pyoderma, dermatitis kezelésében. Használják még köszvény és krónikus reuma kezelésére, húgyúti homok- és kőképződés gátlására, de lepra kezelésére is. Vizelethajtó hatása miatt, magas vérnyomás kezelésénél is alkalmazzák. A fehérvérsejtek (T-limfociták és falósejtek) termelődésének elősegítésével növeli a szervezet immunitását. A férfiak szervezetében harmonizálja a hormonrendszert, elősegíti a tesztoszteron és a progeszteron termelését, az emberi szervezet anyagcsere folyamatait. Segíti a máj működését, a szervezet méregtelenítését.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, hagyományos népi gyógyászat kutatója. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről, felhasználásukról, gyógykezelésekről írok.

A szárcsagyökér (Smilax officinalis) Latin-Amerika és Nyugat-India tropikus és szubtropikus területeiről származik. A növény legfőbb drogja a gyökérzete. Elsősorban szteroid szaponinokat, glükozidokat, mitrafilint, shynchophylint, hirsutint tartalmaz. Továbbá kalciumot, rezet, vasat, jódot, mangánt, káliumot, magnéziumot, nátriumot és ként, valamint A-, C-, D- és B-vitaminokat. Hatóanyagai különböző triterpének, szaponin smilagenin-glikozidok, szarszaparillozid, parillin, szarszapogenin, szmilagenin, dioszgenin, fitoszterolok, keményítő, csípős anyagok, gyanta és illóolaj.

A szárcsagyökér a fészekvirágzatúak családjába tartozik, mely akár 30-50 m hosszúra is megnövő, fás, tüskés kúszó növény, több mint 300 faja ismert. Képesek gyökértörzseikkel szaporodni, túlélik az erdőtüzeket is. Világos piros bogyó termése van. Az egyes smilax fajták gyökeréből nyert kivonatot gyömbérsörbe szokták keverni. Ezek egyben a hagyományos kínai gyógy-konyhának is kulcsfontosságú elemei.

A szárcsagyökér tea gyógyító hatásait főleg a benne található növényi szteroidoknak, szaponinoknak és flavonoidoknak tulajdonítják.

A növény szteroidjai segítséget nyújtanak az időskori szellemi demenciában szenvedőknek és az agy egyes működési zavaraiban, kognitív diszfunkció és Alzheimerkór esetén. A flavonoidok támogatják az immunrendszert, a szervezet méregtelenítését, és védik a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól.

Kutatások alapján a szárcsagyökér főbb hatásterületei a nemi szervek betegségeinek gyógyítása, impotencia, testi gyengeség megelőzése, fizikai erőnlét serkentése, ezért sportolóknak kifejezetten ajánlott. Növeli a szexuális aktivitást. Étvágytalanság ellen jól alkalmazható. Fejfájás esetén és az ízületek reumás fájdalmainak kezelésére, köszvény okozta fájdalmak csillapítására is kiválóan alkalmas. Ízületi gyulladások, izom- és ízületi reuma kezelésében, arthritis kezelésében hatásosnak bizonyult.

Külsőleg, bőrbetegségek esetén, mint a pikkelysömör, ekcéma, idült bőrbetegségek, viszketés, a szárcsagyökér teája lemosóként, borogatásként, bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatású. Vértisztító hatását használjuk urológiai, húgyúti problémák, vese és vesegörcsök esetén. Nemiszervi gyulladásos megbetegedések esetén nem csak teaként, de használható ülőfürdőként, borogatásként. Előnyösen alkalmazható PMS menstruációt megelőző tünet együttes és klimax időszakában. Bizonyították hormonrendszer harmonizáló és libidó javító hatását mindkét nem esetén. Megakadályozza az allergia és az ekcéma kialakulását.

Elkészítése: 1 teáskanálnyi aprított szárcsa gyökérrészeket, tegyük egy liter, forrásban levő vízbe, főzzük kb. 3 percig, nagyon alacsony lángon, majd szűrjük, és melegen vagy hűtve fogyasztjuk. A tea főzet kellemes vaníliás aromájú, édes ízű és aranysárga színű tea lesz, melyet belsőleg és külsőleg is használhatunk. A teát egy hónapig, naponta legalább egyszer kell fogyasztani, kúraszerűen. A belsőleg való használathoz 3 percig, a külsőleg való használathoz (lemosáshoz) 20-25 percig ajánlott a főzetet készíteni.

Ellenjavallat: a gyógynövény alkalmazása 3 éves kor alatt, illetve állapotos, szoptató kismamáknak nem javasolt, ebben az esetben kizárólag orvosi engedéllyel és felügyelet mellett használható.

A szárcsagyökér vízhajtó tulajdonságú, így elektrolit vesztést és ezzel kálium szint csökkenést okozhat. Ezért szívbetegek mindenképp csak fitoterapeuta és orvosi felügyelet mellett használják. Fogyasztása nagyobb mennyiségben égő, szúró érzést okozhat szájban, torokban, nyelőcsőben és esetleg gyomor és bél irritációt is kiválthat. A fellépő gyomorfájdalom vagy bélműködési zavar esetén használatát abba kell hagyni.

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy +36/30-529-85-74 - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, tapasztalatomra! https://webshop.gabrielherbs.hu/King-Kong  - megbízható webshopunkban pár kattintással megvásárolhatod amire szükséged van. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280