Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 16:36

Kömény a legjobb gyomorerősítő

  • Közzétéve Életmód

Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt, gyógyteát készítünk belőle. Gasztronómiában a fanyar, érdekes íze miatt kedvelik, levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője.

kömény1

A savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és ízesítő paszták, kivonatok alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

A fűszerkömény (Carum carvi) az ernyősvirágzatúak rendjébe, a zellerfélék családjába tartozó faj. A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik a világon. Európában a 13. században terjedt el. Van egyéves és kétéves változata is. A kétéves konyhakömény orsó- vagy karószerű gyökere 10 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Szára 50-100 cm magas, kopasz, hengeres, rendszerint már tőnél elágazik. Első évben csak tőlevélrózsát fejleszt. A két- vagy háromszorosan szeldelt levelei, a szár tövénél 20 cm-nél is hosszabbra nőnek. A második évben kihajtó száron fejlődnek ki az összetett ernyővirágzatok. A virágok színe rendszerint fehér vagy rózsaszín, ritkábban lilás. Termése ikerkaszat, melyben a 3-7 mm hosszú, ívelt résztermések szabadon állnak. A termések színe barna, felületükön 5 barázda található. Szaga fűszeres, íze jellegzetes. Drogja a termése (Carvi fructus) és a belőle kinyert illóolaj (Carvi aetheroleum). Hatóanyagok szempontjából a termésben illóolaj (jellegzetes illatáért, zamatáért a limonén nevű szerves vegyület egyik származéka, a karvon - vízben nem oldódó vegyület - a felelős), zsíros olaj, valamint flavonoidok és fenolkarbonsavak találhatók. Megtalálható benne szinte a teljes vitaminskála: A-, B-, C-, E-, K-vitaminok. Ásványi anyagokból vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, káliumot, de még nátriumot is tartalmaz.

Kutatások igazolják, hogy a fűszerkömény elősegíti a gyomornedv elválasztást, így enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a felfúvódásra és a bélgörcsökre. A csecsemő, gyermek teákban javasolt a kapormag felhasználása, mivel az emésztés és felfúvódás csökkentése mellett, a kapor hatóanyagai elősegítik a hasznos bélbaktériumok megtelepedését, a létfontosságú szimbiózis kialakulását. Karvon tartalmának köszönhetően, a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium és gombaölő hatása van. A karvon méregtelenítő tulajdonságáról is ismert, a köménymag fogyasztásával a bélrendszerünk méregtelenítését is elősegíthetjük.

Népi gyógyászatban a fűszerkömény termését fokozott bélgázképződéssel és felfúvódással járó gyomorpanaszok, görcsös gyomor- és bélbántalmak, emésztési panaszok kezelésére használjuk, gyógyteák és összetett készítmények alkotórészeként. A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonsága van, ezért torokfájás, köhögés esetén is érdemes a köményteát fogyasztani. Szabályozni tudod a vércukorszintet, ha naponta legalább 1 pohár kömény teát fogyasztasz. Refluxra köményből, korianderből készíthetünk keveréket, mely napi fogyasztása megszünteti a túlzott gyomorsavképződést.

Az iparban az illóolaját az előbbiek mellett kozmetikai készítmények, fogkrémek, szájvizek, illetve parfümök alkotórészeként is használják.

Ajánlott napi adag: termésből 1 éves korig 1 g, 1-4 éves korig 1-2 g, 4-10 éves korig 1-4 g, 10 éves kor felett 1-5 g, forrázat vagy egyéb készítmény formájában. Az illóolaj napi adagja 60-150 mg.

A fűszerkömény fertőtlenítő hatása miatt feloldja a váladékot a torokban és a tüdőben. 1 teáskanál köménymagot törjünk meg és 2 dl vízzel forrázzuk le, fedjük le és hagyjuk 10-12 percet állni, langyosan vagy kihűlve fogyasztjuk. Így enyhítheted vele a köhögést, megfázást.

Terápiás adagban alkalmazva nemkívánt hatások és interakciók fellépésével nem kell számolni.

Az egyszerű, olcsó köménymagleves sok háztartásban ma is az egyik legnépszerűbb gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést könnyítő, vagy betegség alatt lábadozáskor készített leves.

Hozzávalók: 2 ek. olaj, 1 csapott evőkanál liszt, 1,5 liter víz, 1 teáskanál köménymag, 1 teáskanál fűszerpaprika, ízlés szerint só és őrölt feketebors, a tálaláshoz pirított zsemlekocka.

Elkészítése: Az olajat lábosban felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos barna színűre pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, kissé pirítjuk, de csak addig, amíg a köménymagok illatozni kezdenek, hozzáadjuk a paprikát, és felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Forrás után 1-2 percig főzzük. Pirított zsemlekockát készítek hozzá.

A kömény gulyásba, frankfurti levesbe, tojáslevesbe, stb… egyaránt megtalálható. A liba-, kacsa-, sertés- vagy marhasültek, pörköltfélék, raguk egyik fontos ízesítője, mely nem csak illatával egészíti ki a gasztronómiai élményt, de könnyebben is emészthetővé teszi a zsíros húsokat.

A köménymag a sós süteményekhez is remekül illik.

Erdélyben, gyógynövényfelhasználást kutatva, tapasztaltam, hogy nagy hagyománya van a köménypálinka készítésnek. Számtalan helyen megkínáltak vele. Le is jegyeztem a receptjét. A pálinka gyomorerősítő, nehéz, zsíros és húsos ételek mellé ajánlott fogyasztani.

Székely köményes pálinka hozzávalók: 1-2 liter házi gyümölcspálinka (arra mindenkit figyelmeztetek előre, hogy 50 fok alatt beopálosodik), 3 dl víz, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál köménymag.

A köménymagot egy kis lábasban elkezdjük pirítani, amikor a magoknak már lehet érezni az illatát, rászórjuk a cukrot, világosra karamellizáljuk. Ekkor rátöltjük a vizet, lassú tűzön még 5 percig főzzük, közben kavargatjuk, hogy feloldódjon. Félrehúzzuk, kihűlés után átszűrjük, és a pálinkára öntjük. 1-2 hétig érni hagyjuk.

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy +36/30-529-85-74 - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, tapasztalatomra! * https://webshop.gabrielherbs.hu/Organic-Nigella-Sativa-Oil  - megbízható webshopunkban pár kattintással megvásárolhatod amire szükséged van. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280