Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 19, 12:36

Kapor a legjobb trigicerid (TG) csökkentő hatású gyógynövény

  • Közzétéve Életmód

A kapor a konyhakertek egyik nélkülözhetetlen szereplője. Népi gyógyászatban igen kedvelt gyógynövényünk, mivel emésztőszerv-rendszeri panaszok csökkentésére, csecsemőknél szélhajtásra, lányoknál és nőknél méhfájdalmak csillapítására, kezelésére használhatjuk.

kapor

Használjuk termését, virágát, friss hajtását, illóolaját. Alkalmazzuk a kapor vírus és baktériumellenes, immunstimuláns hatását, influenzaszerű tünetek kezelésére. Illóolaja aromaterápiás kezelések népszerű kelléke. A kapor magja és levele enyhíti a gyomorfájást, az emésztési zavarokat. Az agy működését támogatja, csökkenti a nyugalmi pulzust, és a légutak egészségét is védi. Enyhe értágító hatása miatt gyenge vérnyomáscsökkentő hatása is van. Hazánkban és más európai valamint ázsiai országban ételízesítő és kulináris készítmények fűszereként is használják.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A kapor antioxidáns vitaminokat, ásványi anyagokat, flavonoidokat, fenolokat, terpént, szaponint, tanninokat és szívglikozidokat tartalmaz. A benne lévő hatóanyagainak köszönhetően csökkenti az összkoleszerinszintet és a trigliceridszintet, valamint a szervezetben lévő gyulladásokat is. A kaporban található eugenol és vanádium segít szabályozni a hasnyálmirigy inzulintermelését.

A cukorbetegség már időszámításunk előtt 1500 körül ismert betegség volt. Ennek írásos bizonyítékai fellelhetőek az Ebers-féle papirusztekercseken. A betegségről az ókori gyógyítók feljegyezték, hogy a beteg nagymértékű vizeletet választ ki, folyamatos szomjúságot érez, továbbá a kiválasztott vizelet íze édessé válik. A cukorbetegség latin elnevezése a diabetes mellitus jelentése is erre utal.

Kapor (Anethum graveolens) a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozik. Majdnem a teljes növényt felhasználjuk gyógyászati jelleggel. Drogja a szárbaindulás előtti föld feletti zöld rész (Anethi herba). Az érett termése (Anethi fructus). Illóolajat állítanak elő, mind a kapor terméséből, mind a viaszéréskor vágott föld feletti hajtásokból. Illóolaj fő összetevője a d-karvon, de tartalmaz még kempferolt is.

A kapor termőhely függvényében 40-150 cm magasra növő, egyéves, lágyszárú növény. Lomblevelei 3-4-szeresen szárnyaltak. Virágzata összetett ernyő virágzat. Termése ikerkaszat termés.

Népi gyógyászatban, mint gyógynövényt, elsősorban emésztőszerv-rendszeri panaszok csökkentésére használjuk. Szélhajtó, méhfájdalmak, csecsemőknél puffadás miatt fellépő kólikafájdalmak kezelésére használják. Kezdődő és kialakult diabetes problémák esetén is jól alkalmazható. A termés szélhajtó hatása és az illóolaj bakteriosztatikus hatása bizonyított. Kísérlet bizonyítja, hogy a kapor zöld részeiből készített kivonat, nyugtató hatású, míg a termésből előállított illóolaj csökkenti a fájdalomérzetet. Kiválóan használható a kapor vírusellenes és immunstimuláns hatása miatt, influenzaszerű tünetek kezelésére.

A vér magas vérzsírszintje, - hipertrigliceridémia (HTg) a triglicerid (TG) nagy mennyisége - idővel súlyos szövődményekhez vezethet, mint például a plakkok kialakulása.

A hipertrigliceridémia (HTg) olyan anyagcserezavarok része, mint a diabetes mellitus, a metabolikus szindróma és a diszlipidémia.

A metabolikus szindróma (MetS) jellemző tünetei a hasi elhízás, magas vérnyomás, diszlipidémia, inzulinrezisztencia és glükózintolerancia, amelyek közvetlenül növelik a szívkoszorúér betegség, a szív- és érrendszeri ateroszklerotikus (érelmeszesedés) betegségek és a 2-es típusú diabetes mellitus kockázatát.

Diszlipidémia a vérben található zsírok mennyiségi és minőségi eltérései, ekkor emelkedett LDL-koleszterin, emelkedett triglicerid, csökkent HDL-koleszterinszint jellemzi a beteget.

Bizonyított, hogy legtöbb magas vérnyomásban szenvedő beteg egyidejűleg diszlipidémiában is szenved.

Mivel a kapor az egyik legjobb vérzsírszint csökkentő gyógynövényünk, én a betegeimnek mindig javaslom kúraszerű használatát nem csak vérzsírszint csökkentésére, hanem a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas koleszterinszint megbetegedések esetén.

Kapor tea készítése: egy teáskanálnyi kapormagot törjünk meg mozsárban (ha nincs mozsár húsklopfolóval is meg törhetjük), forrázzuk le 3 dl forró vízzel, fedjük le, majd 15 perc után szűrjük le. Ízesítés nélkül fogyasszuk.

A kapor a gasztronómia egyik jelentős fűszernövénye. Nagyon sokféle ételhez fel tudjuk használni ezt a Bibliai gyógy- és fűszernövényt. Tökfőzelék készítésének szerves része a kapor. A kovászos uborkát sem tudjuk nélküle elkészíteni. Erőteljes íze harmonikusan összeegyeztethető gombából, burgonyából, a halakból készült ételek esetén. Kedvenc túrós ételem a kapros túrósbatyu, illetve szívesen fogyasztok zöldsalátához tejszínes kapros mártást.

A kapros túrósbatyut én így készítem. Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 3dl tej, 5dkg vaj, csipet só, 5 dkg cukor.

Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 2 db tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 bio citrom lereszelt héja és leve, egy csokor friss zöld kapor aprítva.

Hozzávaló a sütemény lekenéséhez: 2 db tojássárgája, cukor, víz

A langyos tejbe teszem a tésztakészítéshez szükséges kristálycukrot és élesztőt, amit megfuttatok. A lisztet összekeverem a sóval egy tálban, majd a közepébe mélyedést csinálok, amibe beleöntöm az élesztővel és a cukorral megfuttatott tejet. Pár perc pihentetés után, hozzáadom a tojásokat és a megolvasztott vajat, vanília cukrot és kidagasztom a tésztát. A lágy tésztát, alul felül belisztezem, letakarom, meleg helyen körülbelül egy óra hosszat kelesztem, ami idő alatt duplájára nő.

A töltelékhez lehetőleg száraz túrót vásárolok, áttöröm és hozzákeverem a hozzávalókat. Ha mégis levet eresztene, egy kevés búzadarát teszek hozzá.

A tésztát ujjnyi vékony téglalap alakú formára nyújtom, amiből 12 db négyzetet vágok ki. A túrótölteléket a négyzetek közepére halmozom, egyenlő arányban. A batyu készítésnél a szemközti sarkokat összenyomkodom, a béles közepén a túrótöltelék felett. Tepsibe helyezzem sütőpapírra a béléseket, majd konyharuhával letakarom és 20-30 percig újra kelesztem. A sütőt 180°C fokra előmelegítem, a süteményeket a felvert tojássárgájával, egy ecset segítségével lekenem és körülbelül 30 perc alatt készre sütöm. Amikor elkészült, cukros vízzel lekenem a tetejét, majd kendővel letakarom és hagyom egy kicsit hűlni. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Jelentkezz be szakrendelésemre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ vagy +36/30-529-85-74 - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, tapasztalatomra! https://webshop.gabrielherbs.hu/Kapormag-tea-50g-Mama-Drog - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövényeket és gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280