Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Rák ellenes gyógynövények: homoktövis, orbáncfű

  • Közzétéve Életmód

A rák, mint orvosi gyűjtőfogalom és kifejezés, száznál is többféle megbetegedést foglal magába. Megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú daganatokat.

homoktovis

A jóindulatú daganat a benignus tumorok, míg a rosszindulatú daganat neve malignus. A rosszindulatú daganatsejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek, betörnek a környező szövetekbe.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A rák tüneteit sokszor nem vesszük észre időben, vagy nem figyelünk rá kellőképpen. Rák tünetei lehetnek:

- csomók, duzzanatok megjelenése, huzamosabb fennállása, amely mellrákot, hererákot jelezhet. Mellrák nem csak a nőket, de a férfiakat is veszélyezteti.

- makacs, el nem múló, indokolatlannak tűnő köhögés, jelezhet nyelőcsőrákot vagy pajzsmirigyrákot. Tüdőrák esetén nehézlégzés is felléphet, míg gégeráknál az újonnan kialakult, hosszasan megmaradó rekedt hang lehet árulkodó.

- megváltozott székelési mennyiség, megváltozott szín, állag (pl.: véres- nyálkásszéklet, hasmenés, székrekedés), jelezhet vastagbélrákot.

- véres vizelet (felfázáson túl) utalhat veserákra, prosztata- vagy húgyhólyagrákra. A vizelet kibocsájtás erőssége csökken az is lehet a prosztata- vagy húgyhólyagrákra jele.

- hirtelen testsúlyvesztés lehetséges oka a hasnyálmirigyrák.

- tévhit, hogy bőrrák esetében csak az elváltozott anyajegyekre kell figyelni. Bőrrákra utalhat a hámló, sebes nehezen gyógyuló bőr.

- gyomrák jele lehet a gyomorégés. Azonban mint a korábbiakban felsorolt tünetek, így a gyomorégés is sok már betegség tünete is lehet.

- tartós fájdalom csontrákra, petefészekrákra utalhat. Nem javaslom a tartós fájdalom csillapításának megoldását fájdalomcsillapítókkal. A fájdalom a szervezetünk részéről egy jel, amely felhívja a figyelmünket, hogy meg kell keresnünk az okot és az okot kell megszüntetni, kezelni.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) nevét a tenger közelében való termesztési szokásáról kapta, valamint arról, hogy néhány homoktövisfajnak sok tüskéje vagy tövise van. Oroszországban „szibériai ananász”-nak nevezik a homoktövist az íze és lédússága miatt.

A homoktövis Ázsiában és Európában természetesen elterjedt bogyós gyógynövény. Lombhullató cserje vagy kis fa széles körben elterjedt Ázsia szubtrópusi hegyvidéki övezeteiben. Az ókorban a homoktövis latin nevének jelentése: 'shininghorse', jelentése  horse lovat, a phae pedig fényest, csillogót-t jelent. A lovakat a homoktövis levelével etették, és megfigyelték, hogy ettől a lovak szőre egészségessé és fényessé vált.

A homoktövis gazdag fehérjékben, különösen globulinokban és albuminokban, valamint zsírsavakban, például aszlinolsavban és linolénsavban. A homoktövis E-vitamin tartalma (202,9 mg/100 g gyümölcsben) magasabb, mint a búzacsírában, a sáfrányvirágban, a kukoricában vagy a szójababban. A homoktövisbogyó egyik különlegessége a lágy részek magas olajtartalma, a magvakban lévő olajon kívül. A magvak olajtartalma az általában 10% körüli, bár egyes fajtáknál és vadon termő bogyóknál magasabb akár 15-16% értékeket is képes elérni. A karotinoidok főként a lágyrészekben találhatók, amely a bogyók gyönyörű sárgás-narancssárga színét adják. Az SBT illékony vegyületek, miricetint és kaempferolt tartalmaz; zsírsavakat, például triacil-glicerint, glicerofoszfolipideket; fitoszterolokat; zeaxantin-észtereket; alfa-tokoferolt és fenolvegyületeket tartalmaz. Egyes polifenolok, például a katechin és az izorham-netin rákellenes kemopreventív aktivitást igazoltak különböző vizsgálatokban.

100 g homoktövis gyümölcs C-vitamin koncentrációja magasabb, mint az eper, a kivi, a narancs, a paradicsom, a sárgarépa, vagy galagonya 100 grammjában lévő C-vitamin mennyiség.

A homoktövis bogyót már az ókori Kínában használták, de a feljegyzések szerint a tibeti és mongol orvosok is előszeretettel alkalmazták. Használatával megkönnyítették a köptetést, élénkítették a lép működését, megszüntették a vérpangást és elősegítették a vérkeringést. Széleskörűen alkalmazzák az Ayurvedikus orvoslásban is, ahol gyomor-, keringési zavarok, égési sérülések és szélgyógyítás kezelésére használják. Az elmúlt 50 évben számos készítményt klinikailag teszteltek, és több mint 300 készítményről készült szakirodalmi leírás. Termékek lehetnek gyümölcslevek, zselék, likőrök, cukorkák, C-vitamin tabletták, fagylalt, tea, kekszek, kozmetikumok, samponok és gyógyszerek.

A homoktövis daganatképződésre közvetlen módon az általános immunitás, közvetett módon a rákos sejtek növekedését gátolva és a karcinogén faktorok blokkolásával fejti ki. Kutatások azt is alátámasztják, hogy a homoktövislé elpusztít egyes ráksejteket, továbbá gátolja a humán gyomorrák és a leukémia sejttörzseinek növekedését. A karcinogén hatását vizsgáló különböző kutatási eredmények kimutatták, hogy a homoktövis kivonatok javítják a daganatos állatok immunfunkcióját. Feltételezik, hogy használatával a rákos betegek immunitásának megerősödése mellett, csökkenhetnek a kemoterápiás szerek okozta mellékhatások.

A vastagbél-, májdaganat, mellkasi és bőrdaganatképződést esetében is kutatták a homoktövis hatását. Az eredmények szerint a homoktövis gyümölcs képes csökkenteni a karciongén hatást ezekben az esetekben is. Rákellenes hatású és apoptózisban (programozott sejthalálban) vesz részt.

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) egy jól ismert és széleskörűen kutatott gyógynövény, mérsékelt égövi országokban. A sárga virágok és zöld levelek növényi olajba áztatásából vörös olaj keletkezik, amelyről azt gondolták, hogy regeneráló hatással van a vérre. Az orbáncfű kivételesen bonyolult és változatos kémiai összetételű. Széleskörűen tanulmányozták, és megállapították, hogy tartalmazza a legtöbb növényben gyakori vegyületcsoportokat, beleértve az illóolajokat, flavonoidokat, polifenolokat és porfirineket. Ezeken a vegyületeken kívül az összetevők egyedülálló két nagyon aktív osztályát tartalmazza. Azonosították a phloroglucinolokat, amelyek elsősorban hiperforint és adhiperforint tartalmaznak, valamint a naftodiánt, mint a hipericin és a pszeudohipericin. Megállapították, hogy a hipercin és a hiperforin rák kemoprevenciós hatással rendelkezik. Az orbáncfű, jelenleg az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a világon.

A depresszó kezelésére mai ismereteink szerint a legjobb gyógynövény az orbáncfű.

Az orbáncfűvet kapszulák, teák, tinktúrák, gyümölcslevek és olajos macerátumok formájában is tudjuk használni. Emellett számos élelmiszer italok és joghurtok is tartalmaznak orbáncfű kivonatokat. Az orbáncfű a legtöbb fogyasztónál nem okoz számottevő mellékhatást, miközben erős antidepresszív tulajdonságokkal és erős rákellenes hatással rendelkezik. A kutatások szerint az orbáncfű hipericin hatóanyaga gátolta az agydaganat növekedését, mivel sejthalált okozhat a daganatos sejtekben. A rosszindulatú sejtek növekedésére apoptózist (programozott sejthalált) idéz elő. Számos tanulmány mutatott rá a hipericin fototoxicitásra, tehát fényérzékenység alakulhat ki az orbáncfű használata során, amelyet megelőzhetünk, a napozás és szolárium használatának mellőzésével. Azt is megállapították, hogy a hiperforin gátolja a mellkarcinóma növekedését, míg a hipericinről kimutatták, hogy gátolja, például hólyagkarcinómasejtek, gliómasejtek, melanomasejtek és orrgarat-karcinóma sejtek növekedését. Az orbáncfű metanolos kivonata gátolta az emberi prosztata karcinóma növekedését. Az orbáncfű rákellenes hatása a hipericin és a hiperforin vegyületek szinergikus együttműködésének köszönhető.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK  - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280